Storbritannias utenriksminster til Israel

LONDON (NTB-Reuters-AFP): Storbritannias utenriksminister Robin Cook vil besøke et svært omstridt jødisk nybyggerprosjekt i Øst-Jerusalem, tross kraftig israelsk motstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kontroversielle prosjektet, av israelerne kalt Har Homa, ligger midt i et palestinsk område. Cook, som vil besøke området sammen med palestinske representanter, mener at han vil få bedre forståelse av hva konflikten ved å besøke nybyggerprosjektet. Israelernes offisielle holdning er at dette er uakseptabelt.

Selv om israelerne har avvist et Har Homa-besøk, sier en offisiell talsmann for Cook at besøket kommer til å finne sted: - Bare detaljer gjenstår. Cook skal til Har Homa.

Faisal Hussaini, palestinernes offisielle leder i Jerusalem, er invitert av britene til å guide Cook under besøket i den planlagte jødiske bosettingen.

EU-profilering
Den britiske utenriksministeren gikk i ettermiddag om bord i et fly med kurs for Kairo. Egypt er første stopp under Cooks tre dager lange reise til regionen, som blant annet har til hensikt å profilere EU i Midtøsten-sammenheng og bidra til å få i gang fredsprosessen.

Cook skal tirsdag morgen møte Yasser Arafat i Gaza, før han senere samme dag altså har til hensikt å se Har Homa og deretter møte Israels statsminister Benjamin Netanyahu. EUs utenriksministre ble i går enige om å stå fast ved at EU motsetter seg videre utbygging på områder israelerne erobret i 1967.

(NTB)