Oterbestanden i Singapore øker:

Storbyen blir invadert

Singapore har de seineste åra gjort en iherdig innsats for å få en renere by, med både rent vann og mindre forurensning. Det har ført til at oterbestanden har skutt i været de siste sju åra.

OTERINVASJON: Ville otere gjør et «comeback» til den urbane bystaten Singapore, etter at byen har blitt renere og at fiskebestanden har økt. Noen fryder seg, mens andre irriterer seg over pattedyrene. Foto: Suhaimi Abdullah/ NurPhoto/Shutterstock/ NTB
OTERINVASJON: Ville otere gjør et «comeback» til den urbane bystaten Singapore, etter at byen har blitt renere og at fiskebestanden har økt. Noen fryder seg, mens andre irriterer seg over pattedyrene. Foto: Suhaimi Abdullah/ NurPhoto/Shutterstock/ NTB Vis mer
Publisert

I øystaten Singapore, som ligger ved sørspissen av Malaysia i Asia, kryr det nå av otere. Mer enn ti oterfamilier har bosatt seg i det urbane rommet og lært seg å navigere i en av verdens mest kosmopolitiske byer.

Til glede for noen, og til fortvilelse for andre.

Oterbestanden i Singapore har ikke alltid vært like stor som den er i dag. På 1970-tallet førte mye forurensning og avskoging til at oterbestanden ble drevet bort fra landet.

De seineste åra har Singapore imidlertid tatt et betydelig grep for å rydde opp i både i havet og skogene, og øystaten omtales i dag som ett av de reneste landene i Asia.

Siden forurensningen i Singapore har gått ned, har oterne strømmet tilbake for fullt.

Krysser gatene

I Marina Bay-området, som er kjent for de arkitektonisk spektakulære bygningene og for ettroms leiligheter som selger for omtrent 15 millioner kroner, kryr det av otere i vannet som svømmer rundt og knasker på fiskebein.

Ved bruk av avløpsrør kommer oterne seg rundt i hele byen. Noen ganger dukker de opp midt i rushtrafikken eller raser gjennom universitetscampusene.

PÅ SIGHTSEEING: En oterfamilie har tatt turen til sentrum av Singapore. De krysser trafikkerte veier, med hjelp fra grupper av oterentusiaster som begeistrer seg over den økte oterbestanden. Foto: Chine Nouvelle/ SIPA/ Shutterstock/ NTB
PÅ SIGHTSEEING: En oterfamilie har tatt turen til sentrum av Singapore. De krysser trafikkerte veier, med hjelp fra grupper av oterentusiaster som begeistrer seg over den økte oterbestanden. Foto: Chine Nouvelle/ SIPA/ Shutterstock/ NTB Vis mer

Kampen mellom oterfamiliene er ikke til å kimse av. De oterne som blir presset ut av de lokale elvene og buktene av rivaliserende familier lager nye hjem i de mer urbane områdene. De nye familiene må kjempe for tilgang til både mat og ly.

De dukker opp både på sykehus og i svømmebasseng, jakter på koifisk og drikker fra fontenene i byen.

«Game of Thrones»

Ettersom oterbestanden har vokst, har interessen og fascinasjonen av pattedyrene også skutt i været i Singapore.

Oterentusiaster bruker dagene sine på å spore opp hvor de forskjellige familiene befinner seg, og dokumenterer hvem som er fiendene deres, kjærlighetshistoriene deres og hvor det oppstår territorielle sammenstøt.

En av dem er Marjorie Chong. Hun er en pensjonert redaktør, og har opprettet Facebook-gruppen «Ottercity» der hun og andre oterentusiaster hyppig deler historiene om og bilder av oterne.

- Det er nesten som «Game of Thrones». Man skjønner at de bare prøver å overleve, sier Chong til Washington Post, som først omtalte saken.

FAMILIENE: Oterfamiliene liker seg best i de grønne områdene og lags kysten i byen, men de rivaliserende oterfamiliene presser hverandre inn i det urbane området. Foto: Suhaimi Abdullah/NurPhoto/Shutterstock/ NTB
FAMILIENE: Oterfamiliene liker seg best i de grønne områdene og lags kysten i byen, men de rivaliserende oterfamiliene presser hverandre inn i det urbane området. Foto: Suhaimi Abdullah/NurPhoto/Shutterstock/ NTB Vis mer

Over flere uker har Chong, sammen med et team med frivillige som kaller seg «otervaktene» , hjulpet en oterfamilie med å krysse en fem-felts vei inn i Marina Bay. De hjalp oterne med å krysse fotgjengerovergangene og vinket bort biler for å hindre at oterne ble påkjørt.

Otervaktene har raskt blitt eksperter. De samarbeider med landets parkavdeling og zoologer for å hjelpe forlatte otervalper med å returnere til familiene sine og medisinsk hjelp til de skadde oterne.

En plage for mange

Men alle er ikke like begeistret over den voksende oterbestanden.

Lynette Foo, 32, var hjemme med babyen sin da hun plutselig hørte noen pip. Over et dusin otere hadde tatt seg inn i hagen hennes og koste seg med de omtrent 40 koifiskene hun hadde i en dam i bakgården.

- De forsynte seg av fiskene som om de var på en buffé. De har blitt til en plage, sier hun til Washington Post.

Koifiskene betød mye for familien, for Foos svigerfar hadde brukt flere tiår på å oppdrette fiskene.

ATTRAKSJON: Flere stopper opp for å ta bilde av oterne som befinner seg i parkene. Foto: Suhaimi Abdullah/NurPhoto/Shutterstock/ NTB
ATTRAKSJON: Flere stopper opp for å ta bilde av oterne som befinner seg i parkene. Foto: Suhaimi Abdullah/NurPhoto/Shutterstock/ NTB Vis mer

Frustrasjonen over oteren økte ytterligere under pandemien, da restriksjoner og portforbud holdt folk hjemme, mend dyrene hadde fritt spillerom i byen.

Det oppsto full debatt i landet i fjor, etter oterne hadde forsynt seg med koifisker fra en rekke dammer over hele byen. Noen mente at oterne skulle skytes, mens andre syntes de skulle få boltre seg fritt.

Til og med statsministeren i Singapore, Lee Hsien Loong, skrev i et Facebook-innlegg at singaporeanere og oterne måtte «finne måter å leve side om side på og dele vår lokale flora og fauna», skrev Loong.

EN MUNNFULL: Forskere ble overrasket over de unike bildene fra Nordland, som viser en oter på fiskejakt. Video: NTNU Vitenskapsmuseet Vis mer

- Stort potensial

Ifølge oterekspertene skjønner ikke kritikerne poenget. De mener at høye gjerder er en liten pris å betale for å holde oterne utenfor områder der de ikke er velkomne.

Da oteren bosatte seg i Singapore i 2014, vendte de tilbake til rene vannveier med fiskestimer som var uberørt av rovdyr i flere tiår. Siden har byen hatt et enormt fokus på å kombinere bybildet med både grønne og urbane områder, i tillegg til dyrelivsområder.

I Singapore, som ikke har et større landareal enn 728 kvadratkilometer, har de satt et mål om at alle innbyggere skal bo mask ti minutter gåavstand fra en park, innen 2030.

BALLONG: Flere otere koser seg i Kallang-elven i Singapore, og en av oterne har funnet seg en ballong å leke med. Foto: Chine Nouvelle/ SIPA/ Shutterstock/ NTB
BALLONG: Flere otere koser seg i Kallang-elven i Singapore, og en av oterne har funnet seg en ballong å leke med. Foto: Chine Nouvelle/ SIPA/ Shutterstock/ NTB Vis mer

- Vi trenger ikke å bo i en betongjungel. Singapore har et stort potensial for å være et forbilde der dyr og mennesker kan lære og leve side om side i grøntområdene, sier Anbarasi Boopal, administrerende direktør i dyrebeskyttelsen i Singapore, til Washington Post.

Når dyrene stadig flokker til storbyområdene, har Boopals organisasjon opprettet et team for å hjelpe å lære folk hvordan de skal håndtere konflikter som oppstår med dyrene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer