Storbyens nye mareritt

De inntar kjøpesentre og må fjernes av politiet. Det som tidligere var hyggelige vesen i asfaltjungelen er i ferd med å bli et stort problem for Hongkong.

SVINERI: Villsvin har vært et eksotisk syn i Hongkongs bybilde. Nå begynner de å bli en pest og en plage. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den er kjent for sine Michelin-restauranter, skyskrapere og en horisont som kan ta pusten fra deg. Men det er noe helt annet som er i ferd med å ta innbyggernes oppmerksomhet i Hongkong-regionens bykjerne.

De siste åra har villsvin blitt et stadig vanligere syn i parker og asfaltjungelen. Også kjøpesentre har fått merke grisens ikke alltid like forutsigbare nærvær.

Med opptil 200 kilo kroppsvekt er det ingen lettvektere som nå ferdes rundt i sentrumsgatene på fire bein. De materielle ødeleggelsene har ved flere tilfeller vært store etter at dyrene har tatt seg inn i bygninger.

Ifølge CNN har observasjonene av villsvin blitt stadig vanligere i det travle bybildet i Hongkong. Etter knappe 300 registreringer i 2013, var tallet økt til 738 i 2017.

Kan angripe

Ifølge Hongkongs landbruks- og matdepartement er det ingen som vet hvor stor populasjonen av villsvin faktisk er i regionen, men statistikken for de første ni månedene av 2018 viste 679 observasjoner. Det man derimot vet og ser er at etter hvert som grisen finner seg til rette i bybildet, mister den også redselen for mennesker.

SJELDENT SYN: Vaktmester Steinar Kristoffersen fikk øye på en stor familie med villsvin på vei hjem fra Østfold. - Sjeldent, sier Miljødirektoratet. Video: Steinar Kristoffersen Vis mer Vis mer

Særlig har purker med grisunger skapt uheldige situasjoner. Villsvinene er i tillegg til den massive kroppen utstyrt med kraftige tenner og kraftig bitt, og kan angripe for å beskytte sine avkom dersom den føler seg truet.

Yngler som kaniner

Det er imidlertid ikke bare i Hongkong at villsvinet har blitt et problem. I Sverige var også den viltlevende grisen uønsket og «forbudt» til og med 1987. Da var det ikke mer enn 500 dyr totalt i sørsvenske skoger.

Året etter fikk de store jord- og skogeierne i Sør-Sverige gjennomslag for sine argumenter om at villsvin og jakt ville være en ressurs. Riksdagen opphevet forbudet, og i løpet av noen år har bestanden økt eksplosivt. Nå blir det årlig jaktet og skutt 100 000 villsvin hos söta bror.

Zoolog og universitetslektor Petter Bøckman sier til Dagbladet at villsvinets bestand potensielt kan vokse svært raskt.

- Hvis det først begynner å skyte fart, kan den femdoble seg i løpet av ett år, forteller Bøckmann, som legger til at man skal ha respekt for villsvinets skadepotensial.

- Store dyr som ikke er redde for mennesker kan være et problem. De trenger heller ikke være så store som villsvin før de utgjør en trussel, sier zoologen og viser til svanen Havnesjefen i Os utenfor Bergen, som til slutt måtte avlives fordi den gikk til angrep på både barn og voksne.

Knuses til pinneved

Bøckmann forteller at dyr som grevling og rev er vanlig i byer, også i Norge, uten at dette utgjør noe fare. Men når man kommer til villsvin, blir situasjonen annerledes.

- Normalt vil villsvinet holde seg unna mennesker, rett og slett fordi vi er for farlige. Ser man på antall mennesker som har blitt drept av villsvin og motsatt, så viser jo dette ganske tydelig hvem som er øverst på næringskjeden av oss to. Men går man ut med søpla en sein kveld og møter ei purke med unger som føler seg truet, så kan det absolutt bli skummelt, sier Bøckmann.

Zoologen tror likevel at materielle skader vil være det største problemet forbundet med grisene i Hongkong. Dem skal man derimot ikke undervurdere.

- Villsvinet er både sterk og kraftig, og potensialet for materielle skader er store. Søppelkasser blir knust til pinneved hvis villsvinet vil inn og forsyne seg av innholdet. Og kommer de seg inn i en butikk, vil det gjøre kort prosess. Dersom et villsvin går inn i grønnsakdisken, da er det ikke mye grønnsakdisk igjen, for å si det sånn, sier Bøckmann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer