Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Petter Stordalen:

Stordalen (56) raser mot hvite menn (55)

- Jeg skammer meg litt når jeg ser min egen datter i øynene.

TALE: Petter Stordalen holdt en følelsesladd tale under den svenske Almedalsveckan. Her gikk hotellkongen til angrep på menn som undergraver kvinner. Video: Instagram/Petter Stordalen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag holdt hotellinvestor Petter Stordalen (56) en tale under Almedaluka i Sverige, som tilsvarer Arendalsuka i Norge.

Talen, som Stordalen selv har lagt ut på Instagram, viser at det var temperatur da hotellinvestoren entret scenen.

Han kom med flengende kritikk mot særlig kvinneandelen blant ledere i næringslivet.

- Jeg skammer meg

- Norden styres fortsatt av sånne som meg. Hvite, heterofile menn på 55 pluss, sa Stordalen til stor jubel fra publikum, og la til:

- Det er ingenting å juble for. Jeg skammer meg litt når jeg ser min egen datter på 27 år i øynene.

- Dere tror kanskje utviklinga har gått i riktig retning? Nei, dessverre er det ikke sånn, fortsatte han.

- Menn blir kvotert

Stordalen viste til en svensk rapport utarbeidet av Albrigthstiftelsen, som viser at antallet selskaper som ikke har kvinner i ledelsen økte i 2018, og at 81 av 329 børsnoterte selskaper i Sverige aktivt har valgt bort kvinner i ledergruppene.

Han viste dessuten til tall som viser at menn rekrutter menn - og slo et slag for kjønnskvotering:

- Vi vil ikke velges fordi vi er kvotert, sier noen. Sannheten er at det er menn som blir kvotert, har blitt kvotert, kommer til å bli kvotert, dersom vi ikke gjør noe med det, sa han i sin tale, hvor han også kritiserte menn som snakker ned kvinner i næringslivet.

Norge

Også i norsk næringsliv går arbeidet med å få flere kvinner inn i toppledelsen i næringslivet sakte.

I de 200 største selskapene i Norge er bare 1 av 10 av de øverste lederne kvinner. I toppledergruppene i de samme selskapene er andelen 22 prosent, ifølge en rapport fra Institutt for samfunnsforskning.

Det er ikke bare i Sverige man ser negative utviklingstrekk.

Antall firmaer som helt mangler kvinner i topplederstillinger økte også i Norge i 2018 sammenliknet med 2016, fra 17,5 prosent til 20 prosent.

Andelen kvinner i toppledergruppene i de 200 største selskapene har imidlertid økt fra 18 prosent i 2014 til 22 prosent i 2018.

- Det er selvsagt for oss

Likestillingskritikken fra Stordalen kom som en del av et større resonnement rundt at man ikke skal ta «arven som en selvfølge».

- Vi som bor i Norden trenger ikke kjempe for at barna våre får fri skolegang. Vi behøver ikke kjempe for gratis sykehelseordning. Vi behøver ikke demonstrere for ytringsfrihet. Vi behøver ikke å leve i frykt for bomber og krig, og vi behøver ikke å gi oss ut på en livsfarlig reise fra land vi ikke lenger kan bo i, sa Stordalen, og fortsatte:

- Det som våre forfedre har kjempet for er selvsagt for oss i dag. Så hvorfor står jeg her da?

- Jo, ettersom vi lever i en verden som trues av polarisering. Spenningen mellom stormaktene øker. Barrierer bygges istedenfor å brytes ned.

Stikk til Trump

Stordalen viste blant annet til at historien om den norske stortingsvaraen Marian Hussein (SV), som i juni var den første med hijab på Stortinget, måtte fjernes fra Facebook etter omfattende hets.

- Det var så mange rasistiske kommentarer. De var både mørke og brutale. Så det er ingen grunn til å lene seg tilbake og tro at vi er bra nok, uttalte han.

I talen kom han også med stikk til den amerikanske presidenten Donald Trump.

- Trump bygger ikke bare murer av stein, han bygger også murer mot globale institusjoner. Trumps patriotiske oppskrift er bygd på isolasjon, redsel og segregering. Og det er en jævlig farlig cocktail.

Samtidig understreket hotellinvestoren at han selv er patriot, og at han «elsker Norden».

- Ingen god løsning

Stordalen avsluttet talen med å understreke hvor viktig han synes det er at folk gjør noe.

- Vi kan ikke sitte og se på at en gjeng gamle menn på 55 pluss selv skal stå for endringene i samfunnet vårt. Det er ingen god løsning, og det er heller ikke oppskriften på å bekjempe rasistiske holdinger og fjerne polariseringen. Da vil det skje lite, og det lille som skjer, vil gå langsomt, avsluttet Stordalen til øredøvende jubel.

Det har så langt ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra Petter Stordalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!