BETALER LITE FORMUESSKATT: Hotelleier Petter Stordalen og 11 andre av landets rikeste. Foto: Lars Myhren Holand.
BETALER LITE FORMUESSKATT: Hotelleier Petter Stordalen og 11 andre av landets rikeste. Foto: Lars Myhren Holand.Vis mer

Stordalen betaler 0,01 prosent i formuesskatt

De 12 rikeste betaler langt mindre enn satsen på 1,1 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeutvinning utenfor Lofoten tror han derimot ikke at det blir noe av - fordi kostnaden vil bli for høy ettersom oljeprisen faller.Tolv av landets rikeste personer betalte bare en tredel av denne satsen, noen enda mye mindre, skriver Aftenposten.

Ifølge beregninger som professor Jarle Møen ved Norges Handelshøyskole (NHH) har gjort sammen med kollegene Terje Rein Hansen og Guttorm Schjelderup i Norsk Senter for Skatteforskning ved NHH, betalte hotelleier Petter Stordalen bare 0,01 prosent formuesskatt i 2012. Formuen er beregnet til 9,3 milliarder kroner.

- Kapital legger til grunn en estimert verdi av hotelldriften om jeg skulle solgt selskapet til høystbydende. Jeg har eid og utviklet selskapet i snart 20 år, har ikke solgt, og derfor er bokførte verdier lave. Skattereglene gir samtidig en fordel til eiendom og virksomheter som ikke er børsnoterte, forklarer Stordalen.

Det er Kapitals liste over Norges rikeste i 2012 som danner grunnlaget for beregningen av den faktiske verdien av formuen til tolv kjente milliardærer. Deretter har de regnet ut hvor mye formuesskatten de faktisk betalte, utgjorde i prosent av den faktiske formuen.

Industrieier og fisker Kjell Inge Røkke hadde ifølge beregningen en skattesats på 0,8 prosent. I gjennomsnitt var den faktiske formuesskatten for de tolv milliardærene 0,35 prosent.

Grunnen til at formuesskatten i praksis blir så lav for landets rikeste personer, er ifølge Jarle Møen at formuen plasseres i eiendom. Lånefinansiering av eiendomskjøpene krymper skatten ytterligere.

I år er satsen for formuesskatt 1 prosent av ligningsformue over 1 million kroner. (NTB)