Stordalen fikk kjempesmell av svenske skattemyndigheter

- Jeg skulle aldri ha hørt på det svenske advokatfirmaet.

VERDILØSE RÅD: Petter Stordalen sier rådene han fikk fra det svenske advokatfirmaet Mannheimer Swartling var verdiløse, og har nå gått til søksmål mot firmaet. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
VERDILØSE RÅD: Petter Stordalen sier rådene han fikk fra det svenske advokatfirmaet Mannheimer Swartling var verdiløse, og har nå gått til søksmål mot firmaet. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Petter Stordalen ble «garantert» at eiendomssalg ikke ville få skattemessige konsekvenser. Så fikk han restskatt-krav på en halv milliard, skriver Gunnar Stavrum i sin uautoriserte biografi om Petter Stordalen.

Ville ha råd I 2003 kjøpte Choice Hotels Scandinavia seg inn i det svenske eiendomsselskapet Capona.

I boka, som slippes av Kagge Forlag denne uka, skriver Stavrum at Stordalen og direktør i Capona, Clas Hjort, høsten 2004 tok kontakt med det svenske advokatfirmaet Mannheimer Swartling. Capona ønsket å selge unna eiendommer, og ville rådføre seg med advokatfirmaet for å finne ut hvordan de kunne selge hotelleiendommer uten å betale store summer i skatt.

Mannheimer Swartling satte den meget erfarne advokaten Sven-Åke Bergkvist på saken. Gjennom transaksjoner i ulike firmaer skulle de kunne gjennomføre salgene skattefritt.

En halv milliard i skattesmell Advokatfirmaet forsikret i et notat den 13. mai 2005 at «transaksjonen ble skattefri for selgeren», skrives det i boka.

Men i 2007 bestemte svenske skattemyndigheter seg for å gjennomgå store eiendomstransaksjoner de seineste åra, og Stordalens eiendomssalg fikk hard medfart.

Skatteverket endret ligningen til Capona, noe som førte til at Capona og Stordalen satt igjen med en enorm restskatt som etter renter beløp seg til over 500 millioner svenske kroner.

«Riktignok er den svenske kronen svakere enn den norske, men Petter Stordalen har uten sammenligning rekorden i svensk restskatt for en nordmann», hevdes det i boka.

Stordalen sier til Dagbladet at han aldri skulle ha hørt på det svenske advokatfirmaet.

- Det er krevende å lede et børsnotert selskap, for du må ivareta mange aksjonærers interesser. Jeg skulle aldri gjort det jeg gjorde den gangen. Jeg betalte de 530 millionene og er med på å betale det svenske spleiselaget, men jeg har ikke hatt tunge stunder om det, sier Stordalen.

Selskapet protesterte, men kravet ble stående etter flere runder i det svenske rettssystemet.

Stordalen krever erstatning Capona har seinere blitt overtatt av Stordalens Home Properties. I mars i år krevde Home Properties erstatning for restskatten fra advokatfirmaet Mannheimer Swartling, men kravet ble avvist.

I juni i år besluttet Stordalen og Home Properties at de skulle saksøke advokatfirmaet Mannheimer Swartling, med et krav om erstatning på 387,7 millioner svenske kroner.

- Når du ber om råd og noen gir deg råd som er helt verdiløse så må det få konsekvenser, sier Stordalen til Dagbladet.

I boka hevdes det at Home Properties mener advokatfirmaet garanterte at salgsopplegget «ikke skulle medføre noen skattekonsekvenser», og at denne garantien ble brutt da svenske skattemyndigheter rettet sitt krav om restskatt.

Overførte pengene til skatteparadis Salgene ble gjennomført ved at Capona først stiftet selskapet Analysis BV i et skatteparadis på De nederlandske Antillene. Så stiftet Analysis BV og Capona ett nytt selskap sammen i Sverige, der Analysis satt på 99,9 prosent av eierskapet, skriver Stavrum.

Hotelleiendommene ble først overført til selskapet i Sverige som ble solgt til markedspris. Mesteparten av salgssummen gikk til Analysis BV i skatteparadiset, der de «ikke har selskapsskatt av betydning».

Gevinsten ble til slutt overført tilbake til Capona i Sverige - skattefritt, siden Capona var eier av Analysis, hevdes det videre.

Dagbladet har søkt Bergkvist mandag kveld - uten hell.