Stordalen gir bort 5000 overnattinger til flyktninger gratis

- UDI skal ikke betale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hotellkongen Petter Stordalen gir nå 5000 gratis gjestedøgn til UDI, slik at de kan huse flyktningene som strømmer til Norge.

- UDI skal ikke betale for plassene, sier Stordalen til et samlet pressekorps i Utlendingsdirektoratets (UDI) lokaler.

Stordalen legger til at dette er en situasjon vi i Norge må håndtere, og han ønsker å bidra. Allerede i helga flyttet asylsøkere inn på Stordalens hotell ved Gardermoen.

-  Det er et imponerende arbeid som pågår nesten døgnet rundt fra UDI og politiet side, og vi ønsker nå å være med og hjelpe til, sier Stordalen til Dagbladet i dag.

Han understreker igjen at dette er gratis for UDI, men at UDI må sjekke med sine jurister om de har lov til å motta pengene. Stordalen belager seg på økonomisk tap og tar på seg alle kostnadene.

- Vi tar alle kostnadene på mat, overnatting og ekstra personale, sier Stordalen.

Hans peronlige oppfatning er at vi kun har sett begynnelsen på flyktningkrisen.

- Ikke engang UDI har oversikt over hvor mange som kommer til å komme over grensa. Men det er fantastisk mye initiativ i hele Norge, så får hver bidre etter evne og hjerte.

Ekstra kapasitet UDIs regiondirektør Christine Wilberg sier til Dagbladet at de vil se på tilbudet.

- Dette er et tilbud fra Petter Stordalen, også får vi ta det med oss og se hvordan vi kan benytte oss av det. Vi jobber med å få på plass kapasitet som kan få unna behovet. Å kunne ha en ekstrakapasitet på toppen av det ville være fint, så vi får vurdere hvordan vi skal bruke dette, sier hun.

Wilberg sier det vil komme mellom 14 000 og 16 000 flyktninger til Norge i år.

- Vi jobber derfor på spreng for å prøve å finne permanente løsninger, men dette tilbudet kan brukes for å avlaste hvis det kommer ekstra mange, sier Wilberg.

Garanterte å huse flyktninger I et intervju med TV 2 Nyhetskanalen 25. april i år garanterte Petter Stordalen å huse 1000 flyktninger i sine hoteller. Fredag forrige uke gjentok han tilbudet.

Samme kveld ble det bestemt at UDI også kan tilby innkvartering til asylsøkere. Tidligere har dette vært underlagt Politiets utlendingsenhet (UP).

UDI inngikk da en avtale med Stordalen om å huse 50 asylsøkere på hotellet Quality Airport Hotel Gardermoen, for å demre opp for den ekstraordinære situasjonen politiet nå opplever.

500 000 til Tyskland Tyskland kan ta imot 500 000 nye flyktninger årlig i flere år framover, sier visestatsminister i landet, Sigmar Gabriel.

Gabriel understreker at det er viktig at også andre europeiske land tar sin del av ansvaret, men mener at Tyskland har de økonomiske ressursene til å ta i mot en stor andel av flyktningene.
 
Sluttet å returnere Tyskland var det første EU-landet som sluttet å returnere syriske asylsøkere til deres første ankomstland i Unionen (Dublin-avtalen).

Daglig ankommer flere tusen asylsøkere, mange av dem til München og Berlin. I helga ble flyktningene møtt med jubel og applaus da de ankom Tyskland.

Lokalbefolkningen hadde møtt opp og delte ut sjokolade og gaver.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram