Stordalen-hoteller tilbyr jobb til menneskehandelofre

Starter samarbeid med Røde Kors.

VIL HJELPE: 
Kommunikasjonsrådgiver
i Nordic Choice Hotels, Mathilde Vik Magnussen (t.v.), Lisa Akerø fra Røde Kors, administrerende direktør Torgeir Silseth, katinemedarbeider Bouchra Abboudi Krimou, Lotte Lindbjør fra Røde Kors, og Hedda Skaug i Nordic Choice Hotels. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
VIL HJELPE: Kommunikasjonsrådgiver i Nordic Choice Hotels, Mathilde Vik Magnussen (t.v.), Lisa Akerø fra Røde Kors, administrerende direktør Torgeir Silseth, katinemedarbeider Bouchra Abboudi Krimou, Lotte Lindbjør fra Røde Kors, og Hedda Skaug i Nordic Choice Hotels. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Norske myndigheter gjør altfor lite for ofre for menneskehandel. Derfor har vi satt i gang dette prosjektet, sier Lotte Lindbjør, prosjektleder for Røde Kors sitt arbeid med ofre for menneskehandel.

-  Vi ønsker å tilby ofrene en ny start og et jobbtilbud som kan bidra til at de får en inngang til det ordinære arbeidslivet. Dette reduserer også faren for at de blir utnyttet på nytt i framtida.

Røde Kors har derfor startet et samarbeid med Nordic Choice Hotels, hvor mulige ofre for menneskehandel får praksisplasser ved hotellene. Tilbudet gis til personer som har blitt tildelt en såkalt refleksjonsperiode. Det er en tidsbestemt oppholdstillatelse på grunn av mulig utnytting.

Nordic Choice Hotels er Nordens nest største hotellkjede, med 96 hoteller bare i Norge. Hotellkjeden eies av den bokaktuelle kjendismilliardæren Petter Stordalen (52).

- Meningsfull hverdag - Vårt mål er å tilby mennesker i en vanskelig situasjon en meningsfull hverdag, arbeidserfaring og mulighet til å komme inn i det ordinære arbeidslivet, sier Hedda Skaug i Nordic Choice Hotels.

Så langt har seks personer fått praksisplasser ved hotellene, men nye kandidater tas i mot fortløpende. Kandidatene blir valgt ut i samarbeid mellom Røde Kors og Nordic Choice Hotels. En av dem som har fått hjelp er Bouchra Abboudi Krimou, som sammen med sin ektemann og to barn kom til Norge fra Spania for å få jobb.

Hun forteller om et meget tøft møte med Norge, og at de søkte hjelp hos politiet etter at de ble utnyttet og truet.

I påvente av politiets etterforskning har familien fått hjelp. Dagbladet har vært i kontakt med personene som ble utpekt som utbyttere. De benekter å ha gjort noe galt, og vil ikke la seg intervjue.

- Håper på bedre framtid Bouchra er nå ferdig med praksisperioden, og har nå fått en midlertidig stilling som kantinemedarbeider ved hovedkontoret til Nordic Choice Hotels.

- Det har vært en veldig vanskelig tid, men nå er jeg lykkelig over å være i arbeid. Jeg og familien har gjenfunnet håpet om en bedre framtid i Norge, sier Bouchra.

- Gruppen vi henvender oss til har en bagasje og en historikk som krever ekstra takhøyde og fleksibilitet fra oss som organisasjon, sier Skaug fra Nordic Choice Hotels til Dagbladet. Hun sier samarbeidet med Røde Kors er ett av flere prosjekter som retter seg mot ofre for menneskehandel.

Ødelegger samfunnet - I 2011 valgte våre ansatte menneskehandel som fokus for vårt samarbeid med UNICEF på det globale plan. Menneskehandel er en av verdens største kriminelle virksomheter. Det er et økende samfunnsproblem og det ødelegger samfunnsstrukturer. Det er brudd på menneskerettigheter, og en personlig tragedie for de som rammes, sier Skaug, som forteller at de ansatte også skal bidra lokalt.

- Etter hvert så vi at menneskehandel også foregår i våre nabolag. Vi så også at vi kunne bidra mer «hands on»: Vi etablerte egne etiske retningslinjer ved mistanke om prostitusjon og menneskehandel. Vi skal bidra til at våre ansatte kan være en reell ressurs for det lokale politiet når det gjelder bekjempelse av menneskehandel tilknyttet hotellene, sier Hedda Skaug til Dagbladet.

FIKK HJELP: Så langt har seks personer fått praksisplasser ved hotellene, men nye kandidater tas i mot løpende. Kandidatene blir valgt ut i samarbeid mellom Røde Kors og Nordic Choice Hotels. En av dem som har fått hjelp er Bouchra Abboudi Krimou, som sammen med sin ektemann og to barn kom til Norge for å få jobb. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
FIKK HJELP: Så langt har seks personer fått praksisplasser ved hotellene, men nye kandidater tas i mot løpende. Kandidatene blir valgt ut i samarbeid mellom Røde Kors og Nordic Choice Hotels. En av dem som har fått hjelp er Bouchra Abboudi Krimou, som sammen med sin ektemann og to barn kom til Norge for å få jobb. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer