Stordalen om plantediett: - Oppfordringen er klar

FN, Gunhild Stordalen og Norges klimaminister er enige: Vi bør spise mindre kjøtt.

FRUKT OG GRØNT: Klimakrisa krever omfattende endringer av verdens matsystem i følge FN. En overgang til et mer plantebasert kosthold er blant tiltakene som fremheves. Her spiser Eat-grunnlegger Gunhild Stordalen et jordbær. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRUKT OG GRØNT: Klimakrisa krever omfattende endringer av verdens matsystem i følge FN. En overgang til et mer plantebasert kosthold er blant tiltakene som fremheves. Her spiser Eat-grunnlegger Gunhild Stordalen et jordbær. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Befolkningsveksten på jorda, og økningen i forbruket av mat, fôr, tømmer og energi siden midten av forrige århundre, har ført til at mennesker nå utnytter ferskvannsressurser og landjord i et omfang vi aldri har sett tidligere.

Det skriver FNs klimapanel i en rapport om klimaendringer og landjorda, som ble presentert torsdag.

Over 70 prosent av det isfrie landarealet er nå direkte påvirket av menneskelig aktivitet. Samtidig har effektene av et varmere klima allerede lagt press på verdens matsikkerhet og landbaserte økosystemer, ifølge sammendraget av rapporten.

Risikoen for problemer med blant annet matforsyning, skogbranner og tining av permafrost, er ventet å øke betydelig dersom temperaturøkningen overstiger to grader.

Rapporten er den første fra FNs klimapanel siden 1,5-gradersrapporten fra oktober i fjor. Den tydeliggjør at bærekraftig bruk av landarealer er avgjørende for verdens mulighet til å nå klimamålene, og for å ta vare på økosystemer og sikre mat og vann til jordens befolkning.

Utslipp fra landbruk og arealendringer står for 23 prosent av de globale utslippene av klimagasser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer