SKANDINAVIA:  Petter Stordalen vil fjerne grensene på kartet og slå sammen Norge, Sverige og Danmark. Illustrasjonsfoto: digidreamgrafix / Shutterstock / NTB scanpix
SKANDINAVIA: Petter Stordalen vil fjerne grensene på kartet og slå sammen Norge, Sverige og Danmark. Illustrasjonsfoto: digidreamgrafix / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Stordalen-utspill vekker internasjonal oppmerksomhet

Vil slå sammen Norge, Sverige og Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et intervju med Göteborgs-Posten ga Petter Stordalen uttrykk for at han mener Norge, Sverige og Danmark bør vurdere å slå seg sammen til ett stort, nordisk land.

- I Sverige bor det omtrent ti millioner mennesker. I Norge og Danmark bor det fem millioner i hvert land. 20 millioner hadde vært enda bedre, uansett om det handler om å selge biler, fly eller innovasjon. Bare tenk hvilket fantastisk land vi hadde vært sammen, sa Stordalen.

Vekker oppsikt Utspillet vekker nå internasjonal oppmerksomhet. Under overskriften «Finansfyrste mener Danmark, Norge og Sverige burde bli ett land» har Washington Post tatt for seg Stordalens ønske. De har til og med tatt seg bryet med å lage en animasjon som viser det som formodentlig må være de forskjellige alternativene for hva det nye landets flagg kunne bli.

«De skandinaviske landene Sverige, Norge og Danmark er verdenskjente for sin høye levestandard og elegante møbeldesign. Men alle landene har et lite problem: De har få innbyggere», skriver avisa.

Den amerikanske avisa tar deretter for seg Stordalens forslag og skriver at argumentene har noe for seg. De viser blant annet til at Sveriges bruttonasjonalprodukt (BNP) er bare 14 prosent av Tysklands.

«Selv om man slår sammen de tre landene til «Skandinavia», ville ikke deres BNP klare å konkurrere mot de største europeiske økonomiene. Men de ville komme mye høyere på lista. Dermed kan Stordalen argumentere for at sammenslått vil Skandinavias BNP ha et større potensiale for vekst», konkluderer avisa.

Felles historie Washington Post trekker også fram den felles historien, først og fremst Kalmar-unionen, men understreker også at EU og NATO har svekket betydningen av de nordiske og skandinaviske båndene.

«Og så har vi det faktum at Danmark og Norge ble okkupert av nazistene under andre verdenskrig, mens Sverige offisielt var nøytralt. En situasjon som etterlot en viss harme, som er der den dag i dag», skriver Washington Post.

Også den britiske avisa The Independent har merket seg Stordalens uttalelser, men de nøyer seg med å skrive en ren sitatsak på Stordalens uttalelser.

Henviste til kronikk Det er ikke første gang Stodalen tar til orde for et «samlet Skandinavia». Da Dagbladet forsøkte å få Stordalen i tale, henviste han til en kronikk som stod på trykk i fjor sommer hos E24.

«Dyktige norske, svenske, finske, islandske og danske selskaper står i fare for å bli utkonkurrert av utenlandske aktører som tilbyr tjenester i hele Norden. (...) Et større marked betyr større konkurranse, men også større muligheter. Likevel ser vi lite til samhandling på tvers av de nordiske grensene. Livet går sin vante gang, med norsk kundeliste og svarte tall på bunnlinjen. Nordmenns manglende interesse for utlandet kan bli spikeren i kisten for mange i norsk næringsliv.», skrev Stordalen blant annet i kronikken.