DESIGNHOTELL: Clarion Hotell Folketeateret er blant hotellene som fikk besøk av Mattilsynet. Foto: Øistein Norum Monsen
DESIGNHOTELL: Clarion Hotell Folketeateret er blant hotellene som fikk besøk av Mattilsynet. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Stordalens designhotell får smekk av Mattilsynet

Men det var ikke det verste inspektørene fant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare 22 av de 71 kontrollerte buffetserveringene ved restauranter og kantiner i Oslo hadde gode nok rutiner. Det avdekket da de i januar og februar i år gjennomførte en rekke tilsyn i kantiner og på hoteller og restauranter med buffetservering.

Tre steder ble midlertidig stengt, blant annet Radisson Blus restaurant i Nydalen. Men det var altså langt fra det eneste stedet med kritikkverdige forhold.

Vask blokkert av søppeldunk Dagbladet har gått gjennom flere av rapportene. Et av Oslo-hotellene som fikk påpekt flere mangler var Clarion Hotell Folketeateret, eid av Petter Stordalen:

• Håndvasken var blokkert av en søppeldunk og matkummen ble også brukt til håndvask.
• Daglig leder var usikker på hvilken dato flere av produktene var produsert og opplyste at «mat, som for eksempel kylling, som var oppbevart opp til en uke på kjøl hadde blitt servert i bufféten».

Hotelldirektør Linn Helén Svendsen er glad for at Mattilsynet er ute og følger med på det som skjer i restaurantnæringen. Hun garanterer at ingen av reataurantens gjester har blitt servert mat som er gått ut på dato.

- Vi har ekstremt gode rutiner fra før, men vi tar selvfølgelig rapporten på alvor og vil sørge for at vi ikke kommer i liknende situasjon igjen, sier hun.

Stordalen kjente ikke til rapporten da Dagbladet kontaktet ham i går kveld og henviste videre.

Is i eggekartonger På Rica Oslo Hotel observerte inspektøren småfluer på tørrvarelager og buffetområdet. I tillegg ble det funnet:
• Skivet laks målt til 9,5 grader.
• Tomme eggekartonger til forming av is.
• Det ble brukt om igjen pålegg i kaldmatbufetten til neste dag.

Hotellet har svart Mattilsynet med at de har ekstra rengjøring og oppfølging for å bli kvitt flueproblemet, at de nå bruker «mindre fat og mindre mengde på fatene for å få mer rullering» og at personalet er gitt opplæring i «analyse og kritiske punkter».

- Det er sjelden vi får bemerkninger fra Mattilsynet, men når vi gjør det, så tar vi tak i det som påpekes med en gang, sier Pål Semb-Johansson, kommersiell direktør i Rica, til Dagbladet.

Lunken skinke På Scandia Hotel KNA i Oslo-sentrum bemerket tilsynets inspektører at:
• Temperaturen på skinke og postei i frokosbuffeten ble målt til mellom 11 og 12 grader.
• Det var mangelfulle skriftlige rutiner for tining av lett bedervelige næringsmidler.

- Vi tar alltid tilbakemeldingene fra Mattilsynet svært alvorlig og vi i ledelsen går alltid umiddelbart løs sammen med det enkelte hotellet for å rette på det som eventuelt påpekes, sier Morten Malting, ansvarlig for mat og drikke i Scandic-kjeden i Norge.

Matforgiftninger - Vi har inspisert en del buffetsteder på hoteller og større kantiner, rett og slett fordi vi har hatt noen større tilfeller av matforgiftninger både i vårt og andre områder, sier Solveig Eriksrud, seksjonssjef i Mattilsynet i Oslo.

- På slike steder er det ofte mye mat som ligger åpent og tilgjengelig for forurensing fra omgivelsene og kunder. Da må en ha veldig gode rutiner for å hindre slik forurensning, sier Eriksrud til Dagbladet.

Varmt nok og kaldt nok Selv om maten i korte perioder kan stå uten kjøling eller varme i forbindelse med servering, må den kalde maten må holdes kald nok og den varme varm nok, slik at mulig bakterievekst blir minst mulig.

I kontrollen av buffetene kom inspektørene også over flere svært møkkete restaurantkjøkken.

- Det var ikke det vi hovedsakelig så etter nå, men det var noen funn som var såpass alvorlige funn at likevel valgte å gripe inn, sier Eriksrud.