Stordemonstrasjon mot krig i London

Hundretusener av briter viste lørdag sin avsky for krigsplanene mot Irak da de deltok i en stor antikrigsdemonstrasjon i sentrum av London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrantene ropte slagord mot «bombemennene Bush og Blair» mens de marsjerte gjennom Londons gater. Hovedparolene i demonstrasjonen var «Ikke angrip Irak» og «Frihet for Palestina».

Arrangørene, som representerer et bredt spekter av organisasjoner, opplyste at over 350.000 mennesker tok del i demonstrasjonen, men politiet mente at antallet var rundt 150.000.

Uansett er den den største antikrigsdemonstrasjonen i London siden en kvart million mennesker gikk i den legendariske antiatomvåpenmarsjen i 1981.

Også i Roma deltok om lag 100.000 mennesker, ifølge arrangørens tall, i en svær demonstrasjon gjennom byen.

Labour og muslimer

Blant dem som var med i London, var mange medlemmer av Parlamentet og tusener av britiske muslimer.

Londons borgermester Ken Livingstone, filmregissøren Ken Loach, popstjerner, prester, menneskerettsaktivister, fagbevegelsen og veteraner fra Golfkrigen var med på marsjen, som ble organisert av Stop the War Coalition og Muslim Association of Britain.

Marsjen gikk fra Parlamentet via statsminister Tony Blairs bolig i Downing Street til Hyde Park hvor det ble holdt taler. Flere Labour-medlemmer som motsatte seg Blairs støtte til USAs tøffe linje mot Irak, deltok i demonstrasjonen.

I sin tale til demonstrantene sa den tidligere amerikanske våpeninspektøren Scott Ritter at en krig mot Irak ville representere begynnelsen på amerikansk imperialisme.

Ismail Adam Patel, som leder gruppen Venner av al-Aqsa, sa det er umulig å skille en krig mot Irak fra situasjonen for palestinerne.

- Det blir ikke fred i Midtøsten før vi har løst det palestinske spørsmålet. Hvorfor er vi ute etter Irak når Israel har langt flere masseødeleggelsesvåpen, sa Patel.

- Olje ligger bak

- Vi tror ikke at det er noe virkelig bevis på at Irak har våpen som kan forårsake masseødeleggelse, og hvis så likevel er tilfelle, så tror vi ikke det er årsaken til angrepet, sa talsmann for antikrigs-koalisjonen, Andrew Burgin.

- Den virkelige årsaken til angrep er oljen, la han til.

- Vår melding til den britiske og den amerikanske regjeringen er at det ville være svært dumt å utfordre en koalisjon som er så bred og så mangslungen som denne, sa Mike Marqusee.

- Forhåpentlig vil våre ledere oppfatte den sterke stemningen mot krigen, sa Anne Gleeson, som gikk sammen med sin mann og sine to barn.

Meningsmålinger viser at de fleste briter er imot at Storbritannia blir med på et USA-ledet angrep på Irak. Hvis FN godkjenner en slik aksjon, har to tredeler av britene sagt at de vil støtte en krig.

(NTB)