Ny studie:

- Stordrikkere blir sunnere

Ny studie med oppsiktsvekkende funn om alkohol og livskvalitet.

GLADERE OG FRISKERE: Eldre personer som drikker mye, er gladere og friskere, ifølge den nye studien. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
GLADERE OG FRISKERE: Eldre personer som drikker mye, er gladere og friskere, ifølge den nye studien. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny studie fra Tyskland har funnet ut at det å drikke mye kan være nøkkelen til å holde seg frisk og lykkelig som gammel.

Det skriver den britiske dagsavisa The Times.

Studien blir lagt fram på et møte hos det europeiske forbundet for anestesiologi og intensivbehandling (ESAIC).

Drakk minst fire kvelder i uka

628 personer med en gjennomsnittsalder på 72 år deltok i studien, som foregikk over en periode på et halvt år.

Alle deltakerne skulle gjennomgå et planlagt, rutinemessig inngrep ved universitetssykehuset Bonn i Tyskland, og ble i forbindelse med studien intervjuet om sine drikkevaner både før og etter operasjonen.

Forskerne spurte deltakerne om hvordan de hadde det med tanke på sinnsstemning og livskvalitet, og sammenliknet dette med hvor mye alkohol de drakk.

186 av deltakerne hadde et «middels til farlig alkoholforbruk», ifølge forskernes klassifisering. Det gjaldt dem som drakk minst fire kvelder i uka, eller dem som regelmessig drakk tilsvarende to flasker vin på én dag.

Bedre helse

Denne gruppa hadde betydelig mindre risiko for å bli overvektig enn de som drakk regelmessig - eller ikke i det hele tatt.

Gruppa med stordrikkere kunne også fortelle om bedre helse og mindre smerter. De fant det dessuten lettere å gjennomføre aktiviteter som å kle på seg eller møte familien.

Kvinner som drakk «potensielt usunne» mengder alkohol rapporterte om en bedre livskvalitet gjennom hele studieperioden.

- En forklaring kan være at høyere alkoholforbruk fører til forhøyet sinnsstemning, forbedrede sosiale evner og redusert stress, sier studieforfatter Vera Guttenthaler ifølge The Times.

HVIT MÅNED: Adam Ezzari gjorde seg upopulær på «Farmen kjendis» da han valgte å helle ut alkoholen han fikk som storbonde. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Hun sier at resultatene kan føre til en konklusjon om at alkoholdrikking kan hjelpe eldre pasienter med å få en bedre livskvalitet både før og etter et rutinemessig inngrep.

- Kan være årsaken

Britiske eksperter advarer imidlertid om at studien ikke kan fastslå en sammenheng mellom årsak og virkning:

Tony Rao, som er psykiater og jobber som alderskonsulent ved King's College i London, mener at en høyere selvrapportert livskvalitet også kan være årsaken til et usunt alkoholforbruk.

Han peker på at denne gruppa kan være mer sosiale og dermed drikke mer. Han mener de også kan være generelt sunnere og dermed i stand til å drikke på et høyt nivå uten å oppleve skadelige effekter på helsa.

Professor Kevin McConway fra Open University stemmer i:

- Det er muligens mer sannsynlig at folk som har en bedre livskvalitet som gamle bruker alkohol. Kanskje fordi de har en bedre helse til å begynne med, eller fordi de har et annet slags sosialliv, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer