Støre: - Det vanskeligste unnagjort

WTO-forhandlingene på glid. Vil redusere harryhandelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Stridstemaene er fortsatt mange i WTO-forhandlingene, men utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det vanskeligste nå er unnagjort.

- Ja, jeg mener det. Det er ikke vanskelig å finne snubletråder, men kostnaden for dem som vil trekke i de trådene er mye større nå enn for to dager siden, sier Støre.

Lørdag entret forhandlingene en ny fase etter at landene på ministermøtet i Geneve fredag kveld valgte å forhandle videre, på bakgrunn av en tekst WTO-sjefen Pascal Lamy forfattet etter et møte med de sju største WTO-landene.
Mange innvendinger
Teksten tar for seg hovedlinjene og i subsidie- og tollkutt for landbruks- og industrivarer og unntaksbestemmelser fra disse.

Støre er glad for framgangen i forhandlingene, men understreker at det fortsatt er for tidlig å konkludere med hvordan det hele vil ende.

- Vi må se på de siste elementene på landbruk, før vi kan gjøre det, sier Støre.

På det første fellesmøtet lørdag, kom det innvendinger fra mange land. Blant annet har Argentina kalt fredagens grunnlag for uakseptabelt. Også Japan uttrykte skuffelse over Lamys utkast.

Samtidig er det en utbredt mening blant diplomater som følger forhandlingene at mye står på om India vil omfavne forslaget.


Mye står på India

India var blant de sju som forhandlet fram teksten fredag, men har så langt ikke stilt seg bak den.

I FORHANDLINGER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre har ikke gitt opp håpet om å få på plass en WTO-avtale i Geneve. Foto: Kyrre Lien/Scanpix
I FORHANDLINGER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre har ikke gitt opp håpet om å få på plass en WTO-avtale i Geneve. Foto: Kyrre Lien/Scanpix Vis mer

Trolig vil mye av det bli avklart når ministrene skal diskutere tjenestedelen av forhandlingene lørdag ettermiddag.

Et avgjørende, felles forhandlingsmøte er nå oppsatt til søndag kveld, med et påfølgende formelt plenumsmøte mandag morgen.

- Da vil vi trolig vite hvor mye lenger vi må være her, sier Støre.

Diplomater antydet lørdag at selve forhandlingene kunne fortsette fram til onsdag, men trolig på diplomatnivå de siste dagene.


Vil redusere harryhandelen
Gjennombruddet i WTO-forhandlingene vil på sikt redusere den norske grensehandelen, mener direktør i HSH, Thomas Angel.

Han kan ikke på strak arm si noe om hvilke prisreduksjoner vi vil få på kjøtt og meieriprodukter, men forskjellen til våre naboland vil bli redusert.

Angel viser til at for eksempel fjærfe har en beskyttelsestoll på 500 prosent. Andre kjøttvarer har også over 100 prosent i toll, men samtidig innvilges det i dag importkvoter i perioder av året.

Derfor har vi en del storfekjøtt fra Brasil og lammekjøtt fra New Zealand i butikkene, sier HSH-direktøren.

Han mener det avgjørende for forbrukerne vil være hvilke produkter som får status som spesielt sensitive og dermed bli unntatt fra de nye reglene.

- Forhandlingene er langt fra slutt ennå, sier Angel som mener norske bønder overdriver avtaletekstens betydning for norsk landbruk. Norges Bondelag mener forslaget til avtale vil rasere norsk landbruk.

Hovedinnholdet i den tekst de store nasjonene fredag ble enige om er at alle tollsatser på landbruksvarer skal reduseres med 70 prosent og taket for toll på en vare kan maksimalt være 100 prosent.

Så kommer det viktige tillegget om at noen «sensitive» varer kan unntas fra tollbestemmelsene. Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) mener at det kan omfatte 70-80 prosent av norsk landbruksproduksjon.


(NTB)

Støre: - Det vanskeligste unnagjort

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer