HESTELASAGNE:  Lasagnen under varemerkene til First Price og Findus - produsert i Luxembourg i regi av den franske produsenten Comigel - er trukket tilbake fra norske butikker. I dag viser laboratorieetster at 60 prosent av kjøttet i First Price-lasagne, er hestekjøtt. Foto: Radio Nova.
HESTELASAGNE: Lasagnen under varemerkene til First Price og Findus - produsert i Luxembourg i regi av den franske produsenten Comigel - er trukket tilbake fra norske butikker. I dag viser laboratorieetster at 60 prosent av kjøttet i First Price-lasagne, er hestekjøtt. Foto: Radio Nova.Vis mer

Støre: - Dette er svindel

Hastemøte om hestekjøttskandalen i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre slår fast at det er svindel å levere hestekjøtt merket som storfe.

- Når man selger kjøtt merket «beef» og det er noe annet, da er det juks. Det er ikke hesten det er noe galt med. Det er hva hesten har i seg, sa Støre da han sammen med landbruks- og matminister Trygve Vedum Slagsvold møtte matvarebransjen, Mattilsynet og Forbrukerrådet til et hastemøte om hestekjøttskandalen klokka 16 i ettermiddag.

Mattilsynet opplyser at de har deltatt i et møte i Brussel i dag,  der EU skal gjennomføre et omfattende testprogram for matvarer i mars, Norge skal delta i dette programmet.

Dette er de fem varemerkene som er trukket tilbake fra frysedisker i norske butikker på grunn av mistanke om ulovlig hestekjøtt:

• Fryst Coop lasagne, 400 gram og en kilo. • Frossen Lasagne bolognaise, 1 kg, (hos Rema) • Frossen Delish lasagne (solgt hos Ica) • First Price frossen Lasagne • Findus Lasagne Bolognese, 375g & 900g Tidligere i ettermiddag viste laboratorietester at det ER hestekjøtt i den mistenkte Frist Price-lasagnen.  Sjekker pizza og leverpostei Også Coop har i dag fått bekreftet funn av hestekjøtt i fryst lasagne. Ifølge Aftenposten.no tester Rema 1000 pizza og leverpostei.

EU håper flere tusen tester skal gi svar på hvor omfattende kjøttskandalen er. Mattilsynet følger anbefalingen om å DNA-teste storfeprodukter.
Ikke Orkla Leverandør av hestekjøttet er franske Comigel - med produsksjonsanlegg i Luxembourg. Orkla bruker ikke denne leverandøren, og har ingen indikasjon på at de har hestekjøtt i sine produkter. - Men vi kan ikke garantere oss mot svindel, sa Håkon Mageli i Orkla på møtet i ettermiddag. Dansk hestepizza ? Det var 16. januar i år at den første alarmen gikk. DNA-tester i Irland påviste hestekjøtt i hamburrgere, angivelig fra Romania.

Seinere er det konstatert hestekjøtt kamuflert som storefekjøtt i i matvarer i Storbritannia, Frankrike, Sverige og Tyskland.

Nå er det også mistanke om kamuflert hestekjøtt i dansk pizza.

 KILDEN:  To menn kjører hest og kjerre forbi en reklameplakat for et slakteri i byen Roma i Romania. Slakteriet er eid av selskapet S.C. Doly-Com, som eier begge slakteriene som er i søkelys for å ha sendt hesteslakt videre i Europa til matevareprodusenter.  Rumenske myndigheter hevder at kjøttet var deklarert korrekt som hest da det forlot landet.  FOTO: Vadim Ghirda, AP/NTB Scanpix.
KILDEN: To menn kjører hest og kjerre forbi en reklameplakat for et slakteri i byen Roma i Romania. Slakteriet er eid av selskapet S.C. Doly-Com, som eier begge slakteriene som er i søkelys for å ha sendt hesteslakt videre i Europa til matevareprodusenter. Rumenske myndigheter hevder at kjøttet var deklarert korrekt som hest da det forlot landet. FOTO: Vadim Ghirda, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Danske kontrollmyndigheter har i dag gått til aksjon med et slakteri på Jylland og flere kunder som kjøper kjøtt derfra til pizza.

  6 kroner pr. kilo I Romania betaler slakteriene i snitt 3,5 lei (6 kroner) per kilo for en hest og 5,5 lei (9 kroner) per kilo for ei ku. Hester har blitt slaktet i Romania og endt på middagsbordet etter en omfattende rundreise via nederlandske og kypriotiske handelsledd til en fransk bedrift som leverer råvarer til en fabrikk i Luxembourg som eies av et annet fransk firma, nemlig Comigel. Hvor på veien de forandret art og ble til storfe er ennå ikke konstatert.

Men rumenske myndigheter nekter for at de har gjort noe galt og sier de har forholdt seg til EUs standarder. Både slakterhusene og myndighetene holder fast på at kjøttet var merket som hest da det forlot Romania. Medisinering Men hva er så farlig med å spise hestekjøtt?

I utgangspunktet ingenting. Det er god og næringsrik mat.

Problemet er imidlertid at mange hester vaksineres med medikamenter som kan være helseskadelig for mennesker. I tillegg er bevisst feilmerking forbudt i henhold til europeisk regelverk. Forbrukerne skal få informasjon om hva maten de spiser inneholder, skriver NTB-Reuters.

 

 HAST OM HEST:  Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre kommer til ettermiddagens hastemøte om hestekjøttskandalen. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix.
HAST OM HEST: Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre kommer til ettermiddagens hastemøte om hestekjøttskandalen. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix. Vis mer