Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EØS-DEBATTEN

Støre: - Erna gir Norge et B-lag i Europa

Ap-lederen mener statsminister Erna Solberg har skrudd sammen laget sitt feil. Selv vil han fjerne EU-statsråden.

KRITISK: Jonas Gahr Støre er sterkt kritisk til hvordan Europa-politikken forvaltes av statsminister Erna Solbergs regjering. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISK: Jonas Gahr Støre er sterkt kritisk til hvordan Europa-politikken forvaltes av statsminister Erna Solbergs regjering. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dagens arbeidsdeling i regjeringen gir Norge et B-lag i forholdet til Europa. Vi har en næringsminister som er ansvarlig for EFTA, en EU-minister som er ansvarlig for EØS og en utenriksminister som er fratatt Europa-porteføljen. Tre dyktige politikere, men de er satt opp dårlig av statsministeren, sier Jonas Gahr Støre.

Begrenset politisk tyngde

Arbeiderpartiets statsministerkandidat er tydelig på at han vil endre departementsstrukturen, hvis han overtar styringen til høsten.

- Jeg vil flytte Europa-ansvaret tilbake til utenriksministeren. Med all respekt for Frank Bakke-Jensen; som EØS-minister har han begrenset politisk tyngde i regjeringen til å nå de beslutningstakerne som teller i Europa.

- Det har utenriksministeren, fordi utenriksministeren møter sine internasjonale kolleger og kan snakke med tyngde, sier Jonas Gahr Støre.

- Da jeg var utenriksminister, brukte jeg de anledningene jeg hadde til å ta opp EØS-tema med kolleger som hadde innflytelse. Dagens oppsett svekker Norge.

- Man har tatt Europa fra Børge Brende og gitt ham bistand. I min regjering skal utenriksministeren få tilbake Europa. Så skal vi ha en egen bistandsminister som skal forvalte over 30 milliarder kroner, sier Støre.

Lite imponerende

Ap-lederen er sterkt uenig med synspunktene til EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen, som uttalte til Dagbladet i dag at Norges forhold til EU kan svekkes ved et maktskifte til høsten og at Solberg-regjeringen i motsetning til et rødgrønt alternativ forstår EU og EU-parlamentet og ønsker et utstrakt samarbeid.

- Frank Bakke-Jensen hevder at denne regjeringen forstår EU- og EU-parlamentet og at han er den som kan håndtere dem. Den siste erfaringen vi hadde med det, var da Europa-parlamentet arbeidet med en resolusjon som skulle forby energiaktivitet i Arktis.

- Da reagerte ikke Frank Bakke-Jensen med handlekraft før han ble konfrontert i Stortingets spørretime om hva han gjorde med saken. Det var lite imponerende. Her var det vel så mye våre partikontakter i gruppene i Europa-parlamentet som bidro til at vi fikk et resultat vi kunne leve med, sier Jonas Gahr Støre.

Ren synsing

Ap-lederen mener det er alvorlig at Europa-ministeren har svak forståelse for norsk arbeidsliv.

- Frank Bakke-Jensen hevder at det er to typer arbeidere, de i offentlig sektor og de i privat, de i offentlig er mot EØS, de i privat er for. Det er jo ren synsing. De i LO-familien som har kritiske vedtak mot EØS er først og fremst i privat sektor. De reagerer berettiget på press mot arbeidsstandarder som de ønsker at vi skal jobbe politisk med, sier Jonas Gahr Støre.

- Jeg mener vi kan håndtere det både med å påvirke EU, men også gjøre mer hjemme enn Høyre og Frp gjør. Bakke-Jensen går løs på Fagforbundet, men de har ingen vedtak om at vi skal ut av EØS. Det avdekker at vår Europa-minister, som skal fronte norske interesser i utlandet, kjenner norsk arbeidsliv for dårlig, sier han.

Tror LO står ved

- Hva tror du LO-kongressen bestemmer seg for i EØS-saken?

- Det kommer til å bli en debatt og noe LO håndterer på demokratisk vis. Engasjementet er forståelig og handler om å slå ring rundt norske standarder i arbeidslivet. EØS-avtalen har langt på vei garantert for disse, men det er utfordringer på enkelte viktige områder. Jeg tror likevel at LO-kongressen vil stå ved EØS-avtalen, som det beste rammeverket for Norges forhold til de landene vi handler mest med.

- Alternativet er dårligere, mer usikkerhet i ei tid som er usikker nok fra før. Det viktigste nå er å få byttet regjering, slik at vi får en regjering som faktisk bruker det handlingsrommet vi har, både innenfor EØS-avtalen, men også innenfor det norske lovverket for å rydde opp i useriøse tilstander i arbeidsmarkedet.

- Vi skal blant annet avvikle nulltimerskontrakter og styrke innsatsen mot arbeidslivskriminalitet. Det er det vi i Norge som avgjør og her kan mye mer gjøres, sier Støre.

Kjenner Sp-skepsisen

- Du skal regjere med Senterpartiet, som ikke er særlig glad i EØS-avtalen?

- Sånn er det norske demokratiet. Jeg har sittet med Senterpartiet i regjering i åtte år. Der hadde vi diskusjoner om EØS-saker, men EØS-avtalen lå til grunn for Norges forhold til Europa. Det vil den fortsatt gjøre med Arbeiderpartiet i regjering fra høsten. Det vet andre partier. Dette er det sjuende stortingsvalget etter at vi fikk EØS-avtalen hvor det er et overveldende flertall i Stortinget for den avtalen. Det vil også være grunnlaget for en regjering vi leder.

- Jeg kjenner Senterpartiets skepsis, noe av den skepsisen er det viktig å lytte til for den er berettiget. Jeg er ikke ukritisk til noen internasjonale avtaler, vi må hele tida jobbe for å ivareta norske interesser. Men jeg merker meg at både leder og nestleder i Senterpartiet har sagt at de har regjert med Arbeiderpartiet med EØS-avtalen og de kan komme til å gjøre det igjen. Det tror jeg er en klok vurdering.

- Så kan jo Høyre i mellomtiden finne ut av det med Frp, som har programformulering om at deler av EØS-avtalen skal reforhandles, sier Jonas Gahr Støre.

Tatt ut av løse lufta

Fagforbundets leder Mette Nord mener det er veldig uklart for henne hva Europa-minister Frank Bakke-Jensen bygger påstanden om at Fagforbundet vil ut av EØS på.

- Det er tatt ut av løse lufta. For Fagforbundet er det viktigste at medlemmene – arbeidstakere i Norge – har gode lønns- og arbeidsvilkår, sier hun.

- Jeg mener vi har handlingsrom innenfor EØS for å sikre norske lønns- og arbeidsvilkår. Dagens regjering bruker ikke det handlingsrommet – de skyver EØS-avtalen foran seg for å senke standarden på norske lønns- og arbeidsvilkår. Det vi trenger er politikere som står opp for norsk arbeidsliv, sier Mette Nord.

Og legger til:

- Hvis Frank Bakke-Jensen er opptatt av å trygge EØS-avtalen, er den enkle løsningen å trygge norske arbeidstakeres rettigheter. Det er bra for arbeidslivet, og næringslivet som helhet, sier forbundslederen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media