Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre: - Erstatningskravet er tøv

Utenriksministeren kunne lite gjøre. Moland og French er dømt til døden på ny.

DØMT TIL DØDEN: Jonas Gahr Støre tar avstand fra dødsdommen mot French (t.v.) og Moland. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
DØMT TIL DØDEN: Jonas Gahr Støre tar avstand fra dødsdommen mot French (t.v.) og Moland. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BRUSSEL/OSLO (Dagbladet): I ettermiddag falt dommen i ankesaken mot Joshua French og Tjostolv Moland. De to ble i første rettsinstans dømt til døden, for drap, spionasje for Norge, drapsforsøk, væpnet ran og dannelse av et kriminelt forbund.

Dommer Pascale Moliba fant i dag ingen formildende omstendigheter. Han dømte de to nordmennene til døden.

Kongo krever i dag 500 millioner dollar fra de to dømte og Norge. Retten fordømmer Norge, som ikke ville ta del i saken.

Dagbladet møtte utenriksminister Jonas Gahr Støre i Brussel, hvor han er på NATOS utenriksministermøte i dag og i morgen.

- Så langt vi har forstått dommen samsvarer den med den forrige. Norge gjentar igjen vår prinsipielle motstand mot dødsstraff.

Kritikkverdig
-  Jeg vil avvise at Norge er part i saken, og at Norge skal ha drevet spionasje i Kongo. Jeg vil ha en samtale med uriksminister i Kongo. Jeg vil be svenske presidentskapet i EU om å ta dette opp med Kongo. Vi vil også ta det opp med Storbritannias utenriksminister David Miliband, da den ene av de dømte (French, journ. anm) er også britisk statsborger.

- Norge vil også protestere på at det bare ble gitt tolkning av deler av dommen i dag. Det er sterkt kritikkverdig. De to, som ikke kan fransk, forsto altså ikke sin egen dom. Norge er ikke part i denne saken. Derfor tar vi ikke stilling til skyldspørsmålet, forklarer Støre til Dagbladet.

- Spørsmålet om soning tar vi ikke opp før dommen rettskraftig.

Tøv
- Norge er dømt til å betale erstatning. Hva sier du til det?

- Vi vil sende en diplomatisk note ved første mulige anledning. Det er tøv. Det er grunnløst. Det vil bli avvist fra Norge igjen, svarer Støre på Dagbladets spørsmål.


- Hvor ofte har du vært i kontakt med Kongos utenriksminister?

- Jeg har snakket med ham to ganger på telefon, i tillegg til ett møte i FN, sier Støre og legger til:

- Jeg tror de politiske myndighetene i Kinshasa har et godt bilde av dette.

REAGERER: UD har hevdet at Norge ikke er part i saken. Men Norge er dømt til å betale erstatning til Kongo etter at Moland angivelig drepte sjåfør Kasongo. Foto: Lise Åserud / Scanpix
REAGERER: UD har hevdet at Norge ikke er part i saken. Men Norge er dømt til å betale erstatning til Kongo etter at Moland angivelig drepte sjåfør Kasongo. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Avviser norsk ansvar
Støre sier han i samtaler med Kongos utenriksminister klart vil avvise de deler av domslutningen som omtaler at den norske stat står solidarisk ansvarlig for erstatningen.

Norges ambassadør til DR Kongo vil møte kongolesiske myndigheter i Kinshasa for å formidle et tilsvarende budskap og overlevere en formell note i saken.

Det samme vil vi gjøre overfor DR Kongos ambassade i Stockholm i morgen.

- Representantene fra UD vil forbli i Kisangani enda noen dager for å bistå de norske statsborgerne i denne vanskelige situasjonen, og for å vurdere hva slags hjelp de vil trenge framover, sier utenriksministeren.

Støttet Nkunda
UD har hele veien gjort det klart at de to dømte ikke var i Kongo på oppdrag for Norge, at deres forhold til det norske Forsvaret er avviklet og at Norge ikke er en part i straffesaken mot Moland og French. Kongo har ikke tatt hensyn til flere noter oversendt fra norske diplomater, og krevde i første rettsomgang - og i dag - erstatning av Norge.

Retten la vekt på det de mener er et tilståelsesbrev fra Tjostolv Moland.

Moland har tidligere forfattet et brev hvor han tilbyr leiesoldattjenester til opprørsleder Laurent Nkunda, som ledet tutsiminoriteten i CNDP før han ble arrestert etter en koordinert militæraksjon mellom Kongo og Rwanda.

Moland ledet an
I retten har Moland uttalt, til dommer, aktorat og publikums forskrekkelse, at han mener den forhatte opprørslederen er rett mann til å lede det vanstyrte og mineralriket landet.

Dommer Pascale Moliba konstaterte tidlig med at det var Moland som skjøt sjåføren Abedi Kasongo, og trakk fram Molands støtte til Nkunda som et bevis for at han var i landet for å spionere.

Også i første rettsomgang ble Tjostolv Moland beskrevet som lederen i av det lille teamet. French, som er ett år yngre, var læregutten og med for å lære hvordan Kongo fungerte. Det la også dommeren til grunn i dag.

DOMMEN: Rettens formann med dommen mot Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Øistein Norum Monsen
DOMMEN: Rettens formann med dommen mot Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media