Støre: - Et sammenbrudd i tillit mellom regjeringa og Venstre

Ap-lederen mener Venstres asyl-nei vitner om mangel på tillit mellom de borgerlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre-leder Trine Skei-Grande sier nei til innvandringsminister samtlige av Sylvi Listhaugs 40 innstrammingsforslag i asylpolitikken. 

- Regjeringa har gått betraktelig lenger enn det de har grunnlag for i det forliket vi har skrevet under for. Vi mener kravene til opphold og familiegjenforening har gått så langt at det bryter med en rekke internasjonale konvensjoner, sier Skei-Grande.

Venstre høster umiddelbart kritikk fra flere av de andre partiene på Stortinget.

Ap: - Sammenbrudd i tillit Jonas Gahr Støre langet ut mot regjeringa og statsminister Erna Solberg i spørretimen i dag. Ap-lederen følger opp med ytterligere kritikk til de borgerlige etter Venstre i dag sa nei til asylpakka. 

- Jeg tror det er veldig klokt om Erna Solberg tenker seg veldig godt om. Det er behov for et krafttak for integrering, men det lå i forliket før jul. Jeg synes statsminister og regjering har forvaltet det forliket dårlig, sier Støre og legger til: 

- Et av regjeringas støtterpartier avviser alt regjeringa har lagt fram siden jul. Det framstår for meg som et sammenbrudd i tilliten. All etterspørsel etter informasjon har av regjeringa blitt omtalt som vingling eller som noe som kan true landets grenser. Siden Listhaug ble statsråd har det vært et hardkjør på alle partier som etterspør informasjon.

- Kan dere være med på et forlik hvor Venstre ikke er med?

- Det vil ikke jeg kommentere nå. Politikerne må nå gjøre et krafttak for dem som trenger det, og vi er klare for å ta det ansvaret, svarer Støre. 

- Hva bør Venstre nå gjøre?

- De bør ta konsekvensen av at de har satt Frp inn i regjering. 

MDG: - Typisk Venstre Miljøpartiet de Grønne sier det er klassisk Venstre å få kalde føtter etter først å ha vært for medgjørlig. 

- Dette er typisk Venstre. Først ja til alt, så nei til alt. Venstre burde i utgangspunktet aldri gått med på forliket, sier Miljøpartiets Rasmus Hansson. 

- MDG har sagt nei til innstramninger i familiegjenforeninger fra dag 1. Det samme har vi sagt til økt midlertidighet for mindreårige asylsøkere. Begge deler har vi sagt nei til fordi vi så at dette ville føre til uakseptabel behandling av personer på flukt.  

Senterpartiet: - Politisk spill Venstres gamle rekkekamerater Senterpartiet beskylder rett ut partiet for å drive politisk spill.

Både vi og Venstre var med på et forlik, og da skal man også ha dialog underveis for å gjøre justeringer. Derfor synes vi det er rart å si nei til alt. Vi var jo enige om hovedlinjene før jul. Å si nei til alt blir mer et politisk spill, sier Vedum til Dagbladet.

Seinest igår uttalte Venstre seg kritisk til Frps linje i asylsaker og hevdet partiet vingla. I dag skroter altså partiet samtlige av regjeringas forslag til asylinnstramminger. 

KrF: - Betydelige endringer Knut Arild Hareide er klar på at hans parti heller ikke er fornøyd med forslagene Sylvi Listhaug har sendt ut til høring, men avviser at hans parti har inntatt samme standpunkt som Venstre. 

- Skal regjeringa få flertall er de nødt til å gjøre betydelig endringer. Så har vi ikke tatt stilling til de 40 forslagene, for de er ikke på vårt bord, de er sendt ut på høring, sier Knut Arild Hareide.

Partilederen er klar på at KrF heller ikke kan gå med på alle forslagene fra Listhaug, men at KrF akter «å være konstruktive». 

- Jeg vil nok ikke si at vi skal se bort fra hele pakka, men det må gjøres betydelige endringer dersom regjeringa skal få flertall. Men vi er konstruktive, vi ønsker å være med å få til løsninger. 

Høyre: - Åpner for asylvedtak uten Venstre Høyres Trond Helleland innrømmer at han er forbausa over Venstres utspill og utelukker ikke at Høyre vil finne en løsning uten Venstre.

- Mye av det som står i høringsutkastet står i asylavtalen. Jeg er litt overraska over at Venstre forkaster alt, men jeg på det som en markering om at Venstre ønsker en ny retning, sier regjeringspartiets parlamentariske leder til Dagbladet. 

- Er det et alternativ for dere å gå videre uten Venstre?

- Det viktigste for oss er å få flertall for vår politikk.

- Har dere gått for raskt fram med forslagene?

- Det kan hende man har gått for fort fram ved noen av forslagene, svarer Helleland.
 
Frp: - Vi avventer Venstres kunngjøring i dag kan sette kjepper i hjulene både for regjeringas asylpolitikk og regjeringssamarbeidet som helhet.  

- Vi tar Venstres utspill til etterretning. Vi avventer regjeringas forslag til tiltak og antar det er naturlig at debatten tas når forslagene faktisk foreligger i sin endelige form. Utover dette viser vi bare til inngåtte avtaler i Stortinget i høst med diverse bestillinger til regjeringa, sier Frps parlamentariske leder Harald T. Nesvik til Dagbladet.

SV: - Så galt kan det gå Sosialistisk Venstreparti var ikke med på asylforliket i Stortinget. Nå ønsker de Venstre velkommen etter.

- Det er bra at Venstre nå ser hvor galt det var å inngå forlik hals over hode og gå med på forslag som de tydeligvis selv heller ikke visste hva de mente med, sier SVs Karin Andersen om nyheten om Venstres asyl-nei, sier SVs Karin Andersen. 

- Jeg utfordrer Venstre til å være med på å utforme krav til regjeringa på å fremme sterke internasjonale tiltak for å løse dette i felleskap med andre land. Det er den eneste løsninga og der er regjeringa svært passiv, legger hun til. 

FÅR KRITIKK: Venstres Trine Skei Grande får skarp kritikk fra sine rekkekamerater på Stortinget for å ha sagt nei til hele Listhaugs asylpakke  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Venstres Trine Skei Grande får skarp kritikk fra sine rekkekamerater på Stortinget for å ha sagt nei til hele Listhaugs asylpakke Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer