Utenriksminister Jonas Gahr Støre ber TV2 sin reporter Pål T. Jørgensen stoppe intervjuet, når han blir spurt om han har hatt møte med Hamas-leder Khaled Meshaal. Foto: TV 2
Utenriksminister Jonas Gahr Støre ber TV2 sin reporter Pål T. Jørgensen stoppe intervjuet, når han blir spurt om han har hatt møte med Hamas-leder Khaled Meshaal. Foto: TV 2Vis mer

Støre: - Ingen grunn til å vente

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener at Norge er forpliktet til å innlemme datalagringsdirektivet nå, ikke vente til EU har foretatt sin revisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): - EU skal uansett ikke fjerne dette direktivet, men justere det i forhold til de erfaringer man har gjort. Det kan gå ett til to år før det reviderte direktivet blir innført, og i den perioden vil Norge være i traktatbrudd i forhold til EU, sier Støre.

Mandag møtte utenriksministeren til høring om datalagringsdirektivet i utenriks- og forsvarskomiteen. Temaet var selve innlemmelsen i norsk lovverk og muligheten for å bruke reservasjonsretten. Senere på dagen skulle transportkomiteen holde en bred høring om selve substansen i direktivet.

- Vi har ikke opparbeidet oss noen slags konto gjennom 17 år ved ikke å bruke reservasjonsretten, sa Støre.

Han la til at han er uenig med dem som sier at datalagringsdirektivet er i utkanten av EØS-avtalen og at konsekvensene ved å bruke reservasjonsretten blir små.

- Våre teleoperatører vil merke at denne delen av EØS-avtalen blir satt ut av drift, sa Støre.

Han mener direktivet er i overensstemmelse med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og viser til at 27 EU-land, kjernelandene i Europarådet, har funnet å godta direktivet.

- For Norge å stille seg utenfor dette, vil sende uheldige signaler langt ut over det som har med teletrafikk å gjøre. Den mest tankevekkende konsekvens av å bruke reservasjonsretten er de vanskeligheter våre politimyndigheter vil stå overfor, advarte Støre. (©NTB)