TENKER PÅ FAMILIENE: - Jeg tror hele Norge føler med Troms. Jeg tenker på familiene, og lokalsamfunnene som er rammet, sier helseminister Jonas Gahr Støre. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TENKER PÅ FAMILIENE: - Jeg tror hele Norge føler med Troms. Jeg tenker på familiene, og lokalsamfunnene som er rammet, sier helseminister Jonas Gahr Støre. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Støre: - Norge føler med de rammede av skredtragedien

Helseminister Jonas Gahr Støre er preget av skredulykken på Senja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av ni dager har Troms mistet fem menneskeliv i skredulykker.

- Jeg tror hele Norge føler med Troms. Jeg tenker på familiene, og lokalsamfunnene som er rammet, sier helseminister Jonas Gahr Støre til Nordlys.

Berømmer frivillige
Helseministeren var onsdag på vei til Geilo for å møte frivillige i Røde Kors.

- Jeg vil også anerkjenne redningsmannskaper og helsepersonell som har hatt ekstreme oppgaver. Jeg vet de står på alt de kan for å redde liv og hjelpe.

Helseministeren ber alle som ferdes i fjellet om å være forsiktige .

- Frivillige i Røde Kors og Folkehjelpa gjør fjellet tryggere for oss alle. Samtidig kan de ikke erstatte våre egne beslutninger om hvor vi går. Folk må følge skredvarslene og vise aktsomhet. Det er nå klimatiske forhold i både Troms og andre deler av Nord-Norge som gir ekstrem skredfare.

 LES OGSÅ: 22 omkommet i snøskred i Troms Frikjørere i faresonen Støre har merket seg at mange skiløpere utfordrer grensene i større grad enn før.

- Frikjøring er en spennende sport. Men man beveger seg i faresonen. Det går likevel an å sikre seg ved å lytte til ekspertene, og ha kunnskap om helninger, solforhold og meterologiske forhold.

- Bør utviklingen også føre til større beredskap?

- Kapasiteten bygges ut for hvert år. Det er likevel feil å tro vi kan bevilge oss ut av risikoen ved farlig adferd i fjellet.

- Bør de som utløser regningsaksjoner ansvarliggjøres?

- På en dag som denne vil jeg ikke gå nærmere inn på denne problemstillingen, sier Støre.

- Det finnes også allerede et regelverk som gjør at man i noen tilfeller kan bli ansvarliggjort av våre justismyndigheter. Generelt vil jeg si at jeg er glad vi har redningsmannskaper som gjør alt for å hjelpe mennesker i fare uten å spørre hvem som tar regningen, sier Støre.

FERDSELSFORBUD: Det har i dag vært ferdselsforbud inn til Tromdalen, hvor tre menn igår ble tatt av snøskred. Kjetil Brattlien, senioringeniør ved Norges Geotekniske Institutt (NGI), gjorde seg i dag formiddag klar til å reise inn i Tromdalen for å vurdere skredfaren. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
FERDSELSFORBUD: Det har i dag vært ferdselsforbud inn til Tromdalen, hvor tre menn igår ble tatt av snøskred. Kjetil Brattlien, senioringeniør ved Norges Geotekniske Institutt (NGI), gjorde seg i dag formiddag klar til å reise inn i Tromdalen for å vurdere skredfaren. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer