Støre: - Norge og USA har ulike roller i Midtøsten

USA gir Norge anerkjennelse for landets tradisjoner og kontakter i Midtøsten, men de to landene har ulike roller, fastslår Jonas Gahr Støre etter et møte med sin amerikanske kollega.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA gir Norge anerkjennelse for landets tradisjoner og kontakter i Midtøsten, men de to landene har ulike roller, fastslår Jonas Gahr Støre etter et møte med sin amerikanske kollega.

- Vi hadde en god utveksling om veien videre i Midtøsten. Norge og USA har en lik tilnærming, men vi vil ha ulike roller, understreket Støre etter samtalene med Condoleezza Rice i Washington tirsdag.

Norge har signalisert at landet ønsker å normalisere forholdet til den palestinske selvstyremyndigheten på bakgrunn av enigheten om en palestinsk samlingsregjering nylig.

Men den såkalte Midtøsten-kvartetten, med USA, FN, EU og Russland, har ikke varslet at den lammende boikotten av palestinerne vil bli opphevet. USA er fortsatt svært skeptisk til en palestinsk regjering hvor islamistiske Hamas er med, fordi gruppen ikke vil anerkjenne Israel.

- Jeg poengterte i samtalene at det er viktig å legge press på både Israel og Palestina i fredsprosessen. Med den nye palestinske samlingsregjeringen mener Norge at det er viktig at vi får en regjering som er i stand til å utføre den jobben som skal gjøres, sier Norges utenriksminister.
- Felles holdning
Foruten Midtøsten sto også Afghanistan høyt på dagsordenen da Støre møtte Rice.

- Vi er enige om NATO- og FN-engasjementet, og de norske og amerikanske holdningene er mer sammenfallende nå enn da jeg var her sist. Jeg er glad for at vi har en felles holdning hvor utviklingshjelp kombineres med det militære engasjementet, sier Støre.

Den norske utenriksministeren fikk 20 minutter under fire øyne med Rice da de to møttes i den amerikanske hovedstaden. Støre er på en lengre rundreise i Canada og USA denne uken.


- Misforståelse
Tirsdag ble minst 14 mennesker drept i et angrep mot Bagram-basen nær Afghanistans hovedstad Kabul samtidig med at USAs visepresident Dick Cheney befant seg i området.

- Det er en misforståelse i den norske debatten om spesialstyrkene som skal sendes til Afghanistan, mener Støre.

- Vi har fått en henvendelse om å sende spesialstyrker til Kabul. Det er denne henvendelsen vi har svart på. Om spesialstyrkene skal flyttes, så er det grunnlag for konsultasjoner. Dette er ikke en begrensning på de styrkene som skal sendes, men en politisk ramme for å sende dem. Et samlet Storting står bak at vi sender spesialstyrker til Afghanistan, fastslår statsråden.


- God alliert
I forkant av samtalene beskrev USAs utenriksminister Condoleezza Rice Norge som en nær alliert av USA.
UTENRIKSMINISTRE: Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre og USAs utenriksminister Condoleezza Rice møtte hverandre i Washington i dag. Foto: Reuters/Scanpix
UTENRIKSMINISTRE: Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre og USAs utenriksminister Condoleezza Rice møtte hverandre i Washington i dag. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Norge er en veldig god alliert, sa Rice til journalister i forbindelse med en fotoseanse før møtet.

- Jeg ser fram til samtaler om Afghanistan og Midtøsten og andre områder hvor vi har felles interesser. Vi har hatt anledning til å snakke om disse temaene tidligere i Europa, og jeg ser fram til å fortsette samtalene her, fastslo Rice.

(NTB)