Positiv: I sin første reaksjon etter Knut Arild Hareides tale, sier han at han er jeg positivt på de mulighetene et forpliktende samarbeid mellom Ap og KrF Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Positiv: I sin første reaksjon etter Knut Arild Hareides tale, sier han at han er jeg positivt på de mulighetene et forpliktende samarbeid mellom Ap og KrF Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Støre: - Positiv til forpliktende samarbeid med KrF

Det sier Jonas Gahr Støre i sin første reaksjon på talen der Knut Arild Hareide vraker Erna Solberg og frir til Ap.

Hareide har akkurat gjort det klart at han vil ha et historisk linjeskift i KrF. Han ønsker å vrake Erna Solberg og åpner for et samarbeid med Ap og Jonas Gahr Støre.

- Knut Arild Hareide har nettopp levert en svært god og personlig tale. Han la stor vekt på hvor viktig høy tillit og små forskjeller er i vårt samfunn. Jeg synes han beskrev verdien av sterke fellesskap på en god måte, særlig hvor viktig familien er i livene våre og for barna våre. Han trakk viktige linjer mellom kampen mot fattigdom i Norge og internasjonalt, skriver Støre i en melding rett etter talen.

TALTE: KrF-leder Knut Arild Hareide redegjorde fredag ettermiddag for partiets mye omtalte veivalg i norsk politikk. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Positiv

Han peker videre på at KrF nå skal debattere sitt veivelag med utgangspunkt i Hareides råd og at dette er en prosess som må gå sin gang.

- Et politisk samarbeid må ta utgangspunkt i det som forener oss. KrF og Arbeiderpartiet deler viktige fellesskapsverdier i politikken. Begge partier har et sterk sosialt engasjement, og vi finner ofte sammen i saker som rettferdig fordeling, bistand og fattigdomsbekjempelse.

- Derfor ser jeg positivt på de mulighetene et forpliktende samarbeid mellom våre to partier åpner for, skriver Støre.

- Vil selvsagt snakke med KrF

Hareide råder partiet sitt til å vurdere et regjeringssamarbeid med Ap og Sp, uten SV.

De peker også på Senterpartiet som partiet som står dem nærmest. Det fikk Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum med seg.

- Jeg vil være forsiktig med karakteristikker om hvem som er nærmest, men det er ingen tvil om at KrF og Sp er enige i en rekke saker, sier han til Dagbladet.

Han understreker at regjeringsmak ikke er det viktigste.

- Regjeringsmakt er ikke et svar, det er bare et middel. Det viktigste for oss er de politiske sakene. Det er jo også det Hareide sier. De sakene han løftet opp, som at politireformen har ført til mindre beredskap lokalt og å se hele Norge, det er viktig for oss.

- Men er dere klare for å felle Erna og gå i regjering med KrF og Ap før valget om det blir aktuelt?

- Vi har vært det tydeligste opposisjonspartiet til Høyre og Frp. Vi skal selvsagt snakke med KrF. Vi har mange felles punkter om de frigjør seg fra Høyre og Frp.

SV ikke tilgjengelig

En eventuell regjering bestående av KrF, Sp og Ap, vil være avhengig av støtte fra SV i Stortinget. SV-leder Audun Lysbakken har ikke vært tilgjengelig for kommentar foreløpig.