Støre: - Stoler på kongolesiske myndigheter

Har fått forsikringer om at Moland og French ikke blir henrettet.

DØMT TIL DØDEN: Joshua French (27, t.v.) og Tjostolv Moland (28) ble i går dømt til døden av militærdomstolen i Kisangani i Kongo. Foto: TORGEIR KROKFJORD/DAGBLADET
DØMT TIL DØDEN: Joshua French (27, t.v.) og Tjostolv Moland (28) ble i går dømt til døden av militærdomstolen i Kisangani i Kongo. Foto: TORGEIR KROKFJORD/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter betydelig mediepress redegjorde utenriksminister Jonas Gahr Støre i ettermiddag for samtalen han hadde med sin kongolesiske kollega Alexis Mwamba tidligere i dag.

Under samtalen fikk han forsikringer om at drapsdømte Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) ikke vil bli henrettet, trass i at de to i går ble dømt til døden i Kongo.

Samtidig åpnet Mwamba for at de to kan få sone i Norge, selv om det ikke fins noen tosidig utlevereringsavtale om soningsfanger mellom Norge og Kongo.

Les Utenriksdepartementets pressemelding

Tilbakeholden
Støre fortalte at han generelt er tilbakeholden med å uttale seg i forbindelse med straffesaker mot nordmenn i utlandet.

- Som utenriksminister kan jeg ikke uttale meg hver gang en nordmann blir fengslet i utlandet - men i denne saken, der det er felt dødsdom, er det nødvendig at jeg kommer med en uttalelse, sa han.

Norge er internasjonalt en markant motstander av dødsstraff.

REDEGJORDE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre informerte pressen om samtalen med sin kongolesiske kollega tidligere i dag. Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX
REDEGJORDE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre informerte pressen om samtalen med sin kongolesiske kollega tidligere i dag. Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX Vis mer

Utenriksdepartementet ventet lenge med å uttale seg om hvordan de ville forholde seg i tilfelle en dødsdom, men for to uker siden erklærte departementet at de vil gjøre alt for å forhindre at nordmennene blir henrettet.

Utenriksministeren uttrykte at han har tillit til kongolesiske myndigheter.

- Jeg er ikke bekymret, jeg stoler på garantiene jeg har fått fra myndighetene, om at rettssikkerheten vil bli ivaretatt, sa Støre og understreket at saken nå er tatt til høyeste hold i Kongo og ikke lenger befinner seg i rettssalen i Kisangani.

Ministeren fortalte også at han har fått garantier fra Sveriges utenriksminister Carl Bildt om at Norge har EUs støtte i saken. Sverige sitter for tida med formannskapet i unionen.

Venter på endelig dom
Likevel poengterte han at spørsmålet om hvor Moland og French skal sone, ikke vil bli formelt tatt opp før en endelig dom er rettskraftig.

- Nå skal saken trolig ankes én eller to ganger, sa Støre.

Igjen tilbakeviste han punktene i dommen som dreier seg om Norge som oppdragsgiver for de to dømte angivelige soldatene og spionene. Han avviste også enda en gang millionkravet mot den norske staten, som er framsatt på grunnlag av Norges påståtte rolle i saken.

MOTPART: Alexis Mwamba, Kongos utenriksminister, ga tidligere i dag garantier for at Moland og French ikke vil bli henrettet, trass i at de er dømt til døden i Kisangani. Foto: IVAN SEKRETAREV/AP/SCANPIX
MOTPART: Alexis Mwamba, Kongos utenriksminister, ga tidligere i dag garantier for at Moland og French ikke vil bli henrettet, trass i at de er dømt til døden i Kisangani. Foto: IVAN SEKRETAREV/AP/SCANPIX Vis mer

Utenriksministeren understreket at han har et godt forhold til kongolesiske myndigheter.

- Vi skal møtes i New York seinere denne måneden. Da står viktige spørsmål som regnskog, humanitært arbeid og klima på planen.

Støre avviste at han har forsøkt å legge føringer på Kongo i saken.

- Det tjener ikke saken at jeg som utenriksminister blander meg inn i et slikt anliggende, sa han.

Ekspert på internasjonal rett og generaladvokat i Forsvaret, Arne Willy Dahl, uttalte tidligere i dag at han ikke er overrasket over sakens utvikling.

- Jeg hadde ikke forventet annet; et økende antall land tar avstand fra dødsdom, inkludert land som formelt tillater dødsstraff. Dette kan være et strategisk trekk fra Kongos side for å opparbeide goodwill fra det internasjonale samfunnet, sa Dahl til Dagbladet.