Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Partilederdebatten

Støre: - Synes synd på Per Sandberg i dag. Det har vært dramatiske ting i hans liv.

Men Støre og de andre opposisjonspolitikerne gikk i strupen på Erna Solberg og Siv Jensen for manglende beredskap og terrorsikring.

OPPGJØR OM BEREDSKAP: Opposisjonen gikk samlet mot regjeringen for sviktende oppfølging av sikkerhet og beredskap i høstens første partilederdebatt i Arendal i kveld. Fra venstre: Rødt-leder Bjørnar Moxnes, MDG-leder Une Aina Bastholm, SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, Ap-leder Jonas Gahr Støre, statsminister og Høyre-leder Erna Solberg, finansminister og Frp-leder Siv Jensen, kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Hans Arne Vedlog
OPPGJØR OM BEREDSKAP: Opposisjonen gikk samlet mot regjeringen for sviktende oppfølging av sikkerhet og beredskap i høstens første partilederdebatt i Arendal i kveld. Fra venstre: Rødt-leder Bjørnar Moxnes, MDG-leder Une Aina Bastholm, SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, Ap-leder Jonas Gahr Støre, statsminister og Høyre-leder Erna Solberg, finansminister og Frp-leder Siv Jensen, kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Partilederdebatten startet med et forrykende oppgjør om regjeringens sikkerhets- og beredskapsarbeid. Ap-leder Jonas Gahr Støre, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, SV-leder Audun Lysbakken, KrF-leder Knut Arild Hareide Rødt-leder Bjørnar Moxnes og leder for MDG, Une Aina Bastholm gjorde felles front mot regjeringen. SV og Rødt rasler allerede med mistillit.

Dagbladets terningkastere mener Ap-leder Jonas Gahr Støre vant debatten.

Støre og de andre opposisjonspolitikerne gjorde det klart at selv om Per Sandberg har gått av som statsråd, har de langt flere spørsmål om regjeringens håndtering. Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen ble også hardt presset av NRKs pågående debattleder Fredrik Solvang.

- Burde ikke feiret Iran

Etter flere forsøk på å få Siv Jensen til å svare på om det var uheldig av Sandberg å feire Irans nasjonaldag i den iranske ambassade, sa Siv Jensen til slutt, at jo, det var uheldig.

- Å støtte opp under et regime som Iran skal vi ikke gjøre, sa Jensen.

- Selvfølgelig bør ikke Frp feire Khomainis inntog i Teheran, skjøt Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum inn, til latter i salen,

- Varslet du PST da du fikk beskjed om at fremmede makter hadde flyttet inn hos Per Sandberg, spurte Solvang statsminister Erna Solberg.

- Vi foretok sikkerhetsmessige og personalmessige vurderinger, Men jeg går ikke dypere inn i detaljene. Når man får den typen påstander, må man gå inn og sjekke det, sa Solberg.

MISTILLIT?: SV-leder Audun Lysbakken gikk til angrep på statsminister Erna Solberg (H) og varslet at det kan bli aktuelt med mistillitsforslag mot regjeringen når saken skal opp på Stortinget til høsten, under den direktesendte partilederdebatten fra Arendalsuka. Video: NRK Vis mer

- En helhetsvurdering

Hva skjedde fra den dagen Solberg sa at alle kan gjøre feil til Sandberg gikk, ville Solvang vite. Skjedde det noe i saken, eller var det mediepresset?

Ifølge Solberg var det nye opplysninger om at Sandberg også hadde hatt med mobilen til Kina, utviklingen i saken, og «en helhetsvurdering» om man kan fungere som statsråd, som var utslagsgivende.

- Høyt medietrykk i seg selv må alle statsråder tåle. Men det er summen av sikkerhetsbrudd, presset han var i og helheten i hans situasjon. Vi har også et ansvar for personalledelse, sa Solberg.

Ap-leder Jonas Gahr Støre, som mener regjeringen h ar en dårlig sikkerhetskultur og at Sandberg-håndteringen også viser dette, gjentok at det er flere spørsmål om saken.

Synd på Sandberg

- Saken er avgjort når Per Sandberg har gått. Jeg synes synd på Per Sandberg i dag. Det har vært dramatiske ting i hans liv. men vi må sjekke om norske interesser har vært i spill. Solberg har kommet med en del svar, men det er en del spørsmål som gjenstår, sa Støre.

I slutten av august blir det kontrollhøring i Stortinget om Riksrevisjonens knusende rapport om regjeringens arbeid med terrorsikring av viktige mål i forsvaret og politiet. I rapporten heter det blant annet:

«Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet har ikke i nødvendig grad sørget for at grunnsikringen av skjermingsverdige objekter i politiet og Forsvaret er i samsvar med sikkerhetsloven og Stortingets forutsetninger.

Tre år etter tidsfristen som Stortinget har fastsatt, senest innen 1. januar 2015, er grunnsikringen av de skjermingsverdige objektene i politiet og Forsvaret fortsatt mangelfull».

KrF: Veldig alvorlig

KrF-leder Knut Arild Hareide, som senere i høst skal avklare om partiet skal gå inn i regjeringen, samarbeide med de rødgrønne eller forbli et opposisjonsparti i vippeposisjon, sa at regjeringens manglende oppfølging av sikkerhet og beredskap er veldig alvorlig.

- Det er en svært alvorlig sak, det er ingen tvil om det. Men statsministeren gleder seg til å gi Stortinget sine forklaringer. Jeg vil ikke konkludere før det, men vi men vi må få bedre svar enn vi har fått til nå, sa Hareide.

Lysbakken sa at dersom regjeringen ikke kommer med gode svar, kan SV komme til å uttrykke mistillit mot regjeringen for manglende oppfølging av riksrevisjonens knusende rapport. Rødt-leder Bjørnar Moxnes sa at han likte tanken.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum slo fast at det er for dårlig fysisk sikring og sperringer rundt utsatte anlegg, og mente politireformen har gitt kriselignende tilstander i politiet og anklaget regjeringen for å ha redusert antallet soldater i heimevernet.

- Har brukt milliarder

- Vi har brukt milliarder på beredskap, forsvaret har fått milliarder, heimevernet hadde ikke en gang penger til å øve under de rødgørnne. Nå later du som du er opptatt av det. Men det er vi som styrker forsvaret, parerte Jensen.

Solberg og Jensen slo fast at det er et tryggere land i dag enn da de tok over, at milliarder er brukt på sikkerhet og beredskap.

Ydmyk Erna

På spørsmål fra Dagbladet etter debatten om hvordan hun opplevde bombardementet fra opposisjonen, svarer statsminister Erna Solberg:

- Jeg opplever at dette er en interessant diskusjon som krever en litt annen plattform enn en partilederdebatt. Men jeg opplever at jeg fikk gjennom at vi har gjort forbedringer. Vi er ydmyke på at vi ikke har kommet langt nok. Det sa jeg også i fjor. Vi sa at det kommer til å ta noe tid før vi er i havn, sier Solberg.

Hun sier Riksrevisjonen gir en riktig faktabeskrivelse, men ser fram til en diskusjon med Stortinget om det er rasjonelt å bruke penger på å midlertidig sikring mens det bygges nytt, som beredskapssenteret.

- Er dette en sak som kan føre til regjeringskrise?

- Hva som fører til krise, kan man aldri spå på forhånd. Det er et spørsmålk om håndtering og om hvordan stemningen er i Stortinget.

- Og hva KrF bestemmer seg for?

- Man må også stå på den historien man skaper, sier Solberg.