Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeiderpartiet og sextrakassering

Støre: - Tar fullstendig avstand fra «inkvisisjon» mot Giske

Trond Giske kunne blitt suspendert før han selv trakk seg, sier Ap-lederen.

ANGRER IKKE: Giske-saken ville ikke blitt behandlet særlig anderledes om de nye retningslinjene hadde foreligget tidligere, ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre. Giske ville trolig blitt suspendert, slik de nye retningslinjene åpner for, men Giske trakk seg fra sine verv, noe som i praksis var en suspensjon, sa Støre. Her sammen med advokat Pål Lønseth, lederen for utvalget som har kommet med anbefalinger til nye retningslinjer mot trakassering. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ANGRER IKKE: Giske-saken ville ikke blitt behandlet særlig anderledes om de nye retningslinjene hadde foreligget tidligere, ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre. Giske ville trolig blitt suspendert, slik de nye retningslinjene åpner for, men Giske trakk seg fra sine verv, noe som i praksis var en suspensjon, sa Støre. Her sammen med advokat Pål Lønseth, lederen for utvalget som har kommet med anbefalinger til nye retningslinjer mot trakassering. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jonas Gahr Støre avviser på det sterkeste kritikken fra Trond Giskes advokat om en slags inkvisisjonsliknende prosess.

Han slår fast at saken mot Trond Giske ikke ville fått noe annet utfall med de nye retningslinjene som sentralstyret vedtok mandag.

- Angrer ikke noe

Støre ser i ettertid ikke mye som kunne eller burde blitt håndtert annerledes.

- Det er ikke noe jeg angrer på. Jeg står fullt og helt inne for håndteringen av saken. Suspensjon kunne vært aktuelt tidligere. Det var et virkemiddel vi ikke hadde og tenkte gjennom da, sa Støre på en pressekonferanse i formiddag da han, partisekretær Kjersti Stenseng og advokat Pål Lønseth la fram Ap's nye retningslinjer mot trakassering.

- Utover det mener jeg vi har ivaretatt de viktigste prinsippene i de nye retningslinjene. Prosessen ville ikke blitt noe særlig annerledes.

Avviser kritikk

Trond Giskes advokater har kritisert partiet for en inkvisisjonsliknende prosess der partiet både er anklager og dommer. De mente også at Giske, som var sykemeldt i flere uker, ikke fikk god nok tid til å imøtegå anklagene.

- Jeg kaller det inkvisisjon fordi etterforsker og dommer er samme person og samme organ. Det er ingen uavhengighet mellom dem som skal treffe konklusjonen og etterforske hva som har skjedd, sa advokat Christopher Hansteen til NRK i går.

Denne kritikken tar Støre fullstendig avstand fra.

- Jeg avviser fullstendig påstandene fra advokat Hansteen om at det har vært en domstollignende prosess og «inkvisisjon». En organisasjon må ha mulighet til å reagere, og det er trygt å ha det innenfor retningslinjer det øverste organet har vedtatt. Punktum, sa Støre.

- Giske fikk god tid

Han fastholder at Trond Giske fikk god nok tid til å svare før partiet konkluderte i sakene.

- Det er viktig å opprettholde balansen mellom hensynet til varslerne og den det er varslet mot. Jeg mener den det ble varslet mot, fikk godt rom for å komme til orde. Det var også et tidsspørsmål her. Det å la saken dra ut i tid, kunne komme i direkte strid med varslernes interesse. Der mener jeg vi traff en balanse som var nødvendig å treffe, sier Støre.

Han sa at kontradiksjon, at begge parter kommer til orde, er et viktig prinsipp, og han mener prosessen mot Giske ivaretok dette hensynet.

Etter anbefaling fra et utvalg ledet av advokat Pål Lønseth vedtok Ap's sentralstyre mandag nye retningslinjer mot trakassering. To nye virkemidler ble trukket fram:

* Partiet skal opprette et eget utvalg som skal bistå partikontoret i varslersaker.

* Den personen det varsles mot, kan bli suspendert mens saken behandles.

Dersom Ap hadde hatt disse retningslinjene før jul da varslene mot Trond Giske kom, kunne han ha blitt suspendert, bekrefter Ap-leder Jonas Gahr Støre.

På spørsmål fra Dagbladet om Giske-saken ville blitt behandlet annerledes etter de nye retningslinjene, svarer Støre at suspensjon automatisk ville kommet opp som mulighet.

- Nå valgte han jo frivillig å midlertidig fratre fra 1. januar, og i det ligger det en form for suspensjon. Men der er det snakk om noen dager, sier Støre.

For øvrig mener han Giske-saken ikke ville blitt behandlet annerledes.

- Ingen domstol

Advokat og tidligere Ap-politiker Pål Lønseth understreket at verken Ap eller noen annen organisasjon i arbeidslivet er en domstol, men at alle organisasjoner må ha løsningsmekanismer for å håndtere trakassering.

- Jeg avviser påstanden om domstollignende prosess. Et parti må ha mulighet til å håndtere denne typen saker. Hvis ikke, har varslerne ikke noe sted å gå, de må enten gå til politiet eller til et sted som ikke finnes. Vi har vært veldig bevisste på at vi ikke er et domstollignende organ, men vi har et regelverk vi har ansvar for at følges. Nå får vi større trygghet og mer orden etter det arbeidet som er gjort her, sier Støre med henvisning til de nye retningslinjene.

- Tror på varslerne

Støre sa tidlig i Giske-saken at «jeg tror på varslerne». Han mener dette ikke innebærer at han hadde konkludert i saken.

- Å tro på varslerne betyr å møte dem med åpent sinn. Det handler om å ta varslene på alvor. Det betyr ikke at man går god for alle detaljer. Men alle skal bli trodd på at det er vedkommendes versjon, sa Støre.

Satte ned utvalg

Støre minnet om at sentralstyret tidlig nedsatte utvalget som skulle gjennomgå partiets retningslinjer mot sextrakassering.

- Vi trengte en gjennomgang av regelverket og prosedyrene for å være trygge på at de holdt i forhold til alle alternativene vi kunne komme opp i, inkludert varsler mot sentral ledelse, sier Støre.

Rammer statsråder på nachspiel

Retningslinjene mot alle former for trakassering gjelder for folkevalgte og tillitsvalgte og ansatte i Ap på alle nivåer. De gjelder «i alle situasjoner, til enhver tid, for all virksomhet som kan knyttes til eller forbindes med arbeid eller verv for Arbeiderpartiet», heter det.

På spørsmål om reglene dermed omfatter statsråder på nachspiel, svarte Støre tydelig at en statsråd har statsrådsansvar 24/7 og i høyeste grad har et verv for partiet.

Både han og Lønseth understreket imidlertid at retningslinjene må tolkes i konkrete situasjoner.

De nye retningslinjene sier at sentralstyret skal oppnevne tre personer til et varslingsutvalg, som skal ha en rådgivende funksjon for alle deler av partiet, og kan gi råd også til AUF.

Kan gi «festnekt»

Retningslinjene åpner også for sosiale reaksjoner, som «festnekt». Det leddet i partiet som behandler saken kan fastsette videre reaksjoner for å hindre videre trakassering og sikre det psykososiale miljøet.

Som kjent har det vært en stor strid i deler av Ap om hvorvidt Trond Giske skulle vært invitert på stortingsgruppas sommerfest eller ikke.

Støre sier til Dagbladet at alle stortingsrepresentanter var invitert, og at det aldri var aktuelt å ikke invitere Giske.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media