Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trond Giske og Trøndelag Arbeiderparti

Støre: - Trøndelag må ta ansvaret

Ap-lederen vil ikke blande seg inn i striden om Trond Giskes plass i Trøndelag Ap. Han legger ansvaret på fylkespartiet. Giske blir trolig ikke innstilt som leder.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Lørdag holdt leder av Aps kvinnenettverk, Anette Trettebergstuen, et innlegg på årskonferansen til kvinnenettverket i Oslo Ap, som vekket oppsikt blant tilhørerne. Der tok hun for seg situasjonen i Arbeiderpartiet, og bråket det medfører at Trond Giske søker makt.

- Støyen ødelegger

Til Dagbladet bekreftet hun uttalelsene på møtet. Hun mener støyen rundt Trond Giske skygger for politisk debatt, og ber han bidra til ro i partiet.

- Det er Trøndelag som må velge den de best mener representerer det de vil være, men jeg kunne ønske Giske lot partiet få ro nå, ved å respektere det at støyen rundt ham ødelegger for oss, og sette partiet først, sa Trettebergstuen i en skriftlig kommentar til Dagbladet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre, som var på rundreise i Innlandet i dag, sier følgende om Trettebergstuens utspill:

STEINHARD REALITAT: Ap-leder Jonas Gahr Støre er tydelig på at det fortsatt er et borgerlig flertall. Reporter: Mats Rønning / Dagbladet Vis mer

- Tviler ikke på Anette

- Jeg har ikke noen grunn til å tvile på det Anette formidler fra de møtene hun har i kvinnenettverket. Det er hennes jobb, og det er kvinnenettverkets oppgave å ta disse spørsmålene på alvor. Det er viktig at diskusjonen går i partiet, og at folk kan gi uttrykk for det de mener.

Ap skal være et parti som jobber for likestilling og trygghet i det politiske arbeidet. Her er kvinnenettverket viktig.

- Så er det Trøndelag Aps ansvar å velge sine representanter til styrer og ledende organer. Jeg legger til grunn at de tar det ansvaret.

- Bør lytte

- Bør de ta hensyn til kvinnenettverket når de setter sammen Trøndelag Ap?

- Jeg vil understreke at det er et ansvar å velge ledelse i Aps største fylkeslag. Det har de gode forutsetninger for å gjøre, da bør de selvsagt lytte internt i Trøndelag og ellers i partiet. Det har jeg ingen grunn til å tro at de ikke gjør.

- Du har før sagt at partiet organisatorisk er ferdig med Giske-saken, og at Giske har rett og mulighet til å søke tillitsverv i partiet. Står du fortsatt på det?

- Partiet har konkludert den saken. Så er valg til verv et spørsmål om tillit, og den må man søke der man må ha den, sier Støre.

Mangler ikke kvinner

For få dager siden ble det kjent at verken Jette Christensen eller Marianne Marthinsen tar gjenvalg. De viste til interne forhold i Ap.

- Jeg har hatt gleden av å samarbeide med dem, og tar til etterretning at de velger å gjøre noe annet. De har vært lenge i politikken. De går ut av en aktiv rolle i politikken i en alder da jeg kom inn. Vi har ulike veier inn og ut av politikken. Jeg ser i partiet at det er ikke mangel på kvinner eller menn som ønsker seg verv så det lever vi med, sier Støre.

Han sier han lenge har kjent til at Marthinsen og Christiansen ikke ville ta gjenvalg.

Støre sier det nå er ro og fokus på politisk arbeid i stortingsgruppa.

- De har vært gjennom en tøff tid etter valget 2017, og det som kom etter. Nå er det en gruppe som er opptatt av å jobbe med politiske saker og min oppgave er å følge opp og støtte dem.

Blir neppe leder

Valgkomiteen i Trøndelag Ap ble i dag enige om å fremme en enstemmig innstilling 16. mars. Det betyr etter det Dagbladet erfarer, at Trond Giske ikke blir leder, men får et annet ledende verv i Trøndelag Ap.

Etter dagens møte sier lederen i valgkomiteen, Arild Grande, at komiteen har blitt enige om å fremme en enstemmig innstilling. Den skal legges fram 16. mars og vedtas på årsmøtet 22. mars.

Stort mangfold

Valgkomiteen har intervjuet en del personer som er aktuelle for de ledende vervene i styret i Trøndelag Ap, og har noen intervjuer igjen. Ifølge Grande er det flere kandidater til ledervervet, både kvinner og menn.

- Det viser at vi har et stort mangfold av dyktige kandidater, fra bygd og by og fagbevegelse og ulike deler av arbeidslivet, sier Grande til Dagbladet.

Vil ha kvinne

Komiteen går nå i gang med å flytte brikkene og legge kabalen som kan gi en samlende innstilling for Trøndelag, som etter sammenslåingen mellom nord og sør, er Aps største fylkesparti.

Dagbladet har over tid snakket med lokalpolitikere i fylkespartiet som mener det er på tide med en kvinne som leder av fylkeslaget. Blant kandidatene til ledervervet som valgkomiteen vurderer, er det flere kvinner, etter det Dagbladet erfarer.

- Vi er ikke i et vakuum

På spørsmål fra Dagbladet om Trettebergstuens utspill påvirker arbeidet i valgkomiteen, svarer Grande:

- Jeg vil ikke kommentere spekulasjoner rundt enkeltpersoner. Komiteens arbeid vil basere seg på innspill og en helhetsvurdering av hva som skal til for å finne et styre som kan samle fylkespartiet. Komiteen opptrer ikke i et vakuum, sier Grande.

Arbeidet med å sette sammen et styre for Trøndelag Ap går nå inn i en mer intens fase. Trondheim Ap har spilt inn Trond Giske som lederkandidat, «hvis det er støtte til det», som det het i vedtaket.

Giske har støtte fra lokallag som til sammen gir et solid flertall delegater. Ifølge meningsmålinger i Trønder-Avisa og i NRK Trøndelag får Giske støtte fra et flertall av Aps velgere.

Vil få motkandidat

Men etter det Dagbladet kjenner til vil en innstilling der Trond Giske er foreslått som leder føre til at det fremmes motkandidater. Dermed blir det i så fall kampvotering på årsmøtet.

En enstemmig innstilling fra valgkomiteen, der Trondheim Ap har to medlemmer, vil dermed neppe kunne inneholde Giske som leder. Etter det Dagbladet forstår er det i praksis gitt nå at Giske ikke blir leder, men får et annet sentralt verv i fylkespartiet.

Trond Giske gikk av som nestleder i Arbeiderpartiet i januar 2018 i kjølvannet av varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel. Etter å ha behandlet sakene skrev Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng i et til Giske 7. februar i fjor, at det ikke er noe «som i dag står til hinder for din fulle deltakelse i partiet».

Hele Norges coronakart