PÅ MATFESTIVAL: Jonas Gahr Støre spiser syrisk mat på Geitmyra matkulturpark. Her i samtale med syriske flyktninger. -Mat betyr kontakt og kommunikasjon, derfor er denne festivalen viktig, sa Støre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PÅ MATFESTIVAL: Jonas Gahr Støre spiser syrisk mat på Geitmyra matkulturpark. Her i samtale med syriske flyktninger. -Mat betyr kontakt og kommunikasjon, derfor er denne festivalen viktig, sa Støre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Støre: - Urovekkende med uregistrerte flyktninger

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener det er urovekkende at flyktninger ikke blir registrert i Danmark og Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette må vi finne en løsning på. Det er en urovekkende tendens at Danmark og Sverige nå lar flyktninger reise videre uten å registrere dem først, sa Støre under arrangementet Syrisk familiemiddag på Geitmyra matkultursenter i Oslo søndag.

Sverige har den siste uken tatt imot tusenvis av flyktninger, og mange av dem ønsker seg videre til Norge.

Hvor mange flyktninger som har kommet til Sverige den siste uken, er ikke kjent, men Migrationsverket anslår at det dreier seg om flere tusen.

- Vi står ikke og teller menneskene som kommer hit, men de vil videre til noen av våre naboland. En årsak kan for eksempel være at man har slekt og venner eller familie der, sier Emelie Smedslund i det svenske Migrationsverket til nyhetsbyrået TT.

Kastes ikke av toget Mange flyktninger tar toget til Norge og Finland, men de svenske jernbaneselskapene er enige om at ingen skal kastes av toget, selv om de mangler billett. De kommer heller ikke til å kreve identitetspapirer fra mennesker på flukt.

NSB kommer til å legge seg på samme linje, skriver Aftenposten.

De siste tre ukene er det kommet nær 2.000 nye asylsøkere til Norge - mer enn dobbelt så mange som UDI hadde planlagt for. I august ble det registrert det høyeste antallet siden Bosnia-krigen på 1990-tallet.

- Når vi ser hva som skjer i Sverige og Danmark, kan jo alt skje. Men så langt har vi håndtert alle som er kommet, og antallet er stort i forhold til hva vi har vært vant med, sier kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo i UDI til avisen.

Økt beredskap innebærer blant annet innleie av inntil 7.500 nye mottaksplasser på 50 nye asylmottak. Antall transittplasser er allerede justert opp.

Ønsker nordisk møte Arbeiderpartiets leder uttrykker bekymring over «at land slår ring rundt seg selv».

- Det er viktig at flyktningene blir registrert i landet de kommer til, sier han.

På spørsmål om han tror Dublin-avtalen er i ferd med å rakne, svarer Støre benektende.

- Men Dublin-avtalen har åpenbare mangler og må forbedres, sier han. Nå oppfordrer han regjeringen til å ta et initiativ til et nordisk møte om flyktninger i forbindelse med EUs møte om krisen.

Venstre og SV mener det er feil å kreve registrering av flyktninger i nabolandene nå.

- Jeg skjønner godt at Danmark og Sverige har sluttet å registrere flyktningene. Man kan ikke være irriterte på at land slutter å registrere folk i den krisesituasjonen vi har nå. Dublin-avtalen reflekterer en normalsituasjon, nå er det unntakssituasjon, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

160 på hotell Natt til søndag fikk flyktningene sove på Best Western på Tøyen, der UDI tidligere denne uken har opprettet akuttinnkvartering. Flyktningene møtte stengt dører hos Politiets utlendingsenhet (PU) fredag kveld og måtte sove på parkeringsplassen utenfor natt til lørdag.

- Vi hadde 160 gjester, som var slitne og takknemlige. Vi er glade for at de nye rutinene fungerte. Ingen som er på flukt, skal sove på gata, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors.

Overnattingen er en akuttløsning, og flyktningene ble søndag registrert og brakt til asylmottak. Havnelid sier det er umulig å vite hvordan tilstrømmingen blir fremover.

- Myndighetene må ha beredskap hvis det blir en økning framover. Det er viktig at de ivaretar de humanitære behovene til dem som kommer, sier hun.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram