Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre: - Venstre-velgere ønsker Ap-samarbeid

- Forstår ikke hvorfor Trine Skei Grande foretrekker Frp.

I RUTE: Aps mål er å bytte ut Høyre/Frp-regjeringen med en Ap-ledet regjering, og Ap er i rute, forsikrer partileder Jonas Gahr Støre. Han sier Ap er et samarbeidsparti med åpen dør til alle partiene unntatt Høyre og Frp. Her på ferja fra Hareid til Sulesund før helga. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
I RUTE: Aps mål er å bytte ut Høyre/Frp-regjeringen med en Ap-ledet regjering, og Ap er i rute, forsikrer partileder Jonas Gahr Støre. Han sier Ap er et samarbeidsparti med åpen dør til alle partiene unntatt Høyre og Frp. Her på ferja fra Hareid til Sulesund før helga. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg ser at Trine Skei Grande tydelig har markert at hun velger seg Frp, at hun vil få til klima- og miljøpolitikk, integreringspolitikk og fordelingspolitikk med Frp. Det får vi lytte til. Men jeg møter veldig mange Venstre-folk, også tett inn på partilederen, som sier noe annet, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

I rute Dagbladet skrev onsdag om statsminister og Høyre-leder Erna Solbergs plan for å sikre fortsatt regjeringsmakt i 2017. Støres oppdrag er å skifte ut Høyre/Frp-regjeringen. Til det trenger Ap samarbeidspartnere.

- Vi er i god rute, samtidig er vi veldig klar over at det blir en hard økt og en tøff valgkamp. Vi ruster oss som et lag. Jeg går mot 2017 fylt av lærdommen fra kommunevalget i 2015: Vi vant som et lag.

Vi hadde bygget selvtillit og kunnskap nedenfra. Den kraften slo helt inn, både i politikkutformingen og i lagarbeidet. Summen av målingene ved inngangen til 2016 var at det klare flertallet som ga de to partiene støtte, er borte. Nå er det jevnt, og flertallet varierer på målingene. Vi skal hente det beste ut av fellesskapet. Men det er ingen tvil om at det blir en tøff kamp om kursen vi skal velge for Norge, sier Støre til Dagbladet.

Dette er Støres plan:
*Bygge på valgseieren i 2015. Innfri valgløftene, vise at Ap gjør en forskjell.
*Sette arbeid og sysselsetting først. Vise forskjellen mellom Ap og regjeringen.
*Samarbeid. Vise til erfaringer fra allianser i kommunene.
*Møte velgere og lytte.
*Optimisme og positiv kampanje.

- Vi gikk fra makt i 152 til 205 kommuner. 60 prosent av befolkningen bor nå i Ap-styrte kommuner. Dette er et stort ansvar. Det første vi må gjøre, er å forvalte det ansvaret riktig. Det er viktig fram mot 2019 når folk skal gjenvelges lokalt, men også viktig fram mot 2017.

Ikke alene - Vi kan vise at Ap-ledet politikk gjør en forskjell: Mindre privatisering, mer til gode offentlige tjenester til befolkning og næringsliv.
Vi samarbeider nå med SV og MDG i Oslo, med KrF og Venstre i Bergen, med alle partier utenom Høyre og Frp i Trondheim. I andre byer er det andre konstellasjoner.

- Vi gjør oss nå erfaringer, og andre gjør erfaringer med oss. Jeg har sagt fra dag én som partileder at Ap får til politikk med andre, ikke alene. I tiden fram til 2017 skal vi vise at vi kan samle et flertall som er et annet enn det Høyre og Frp bygger på i dag, og som vil ha en annen kurs for Norge, sier Støre.

- Venstre-velgere vil ha Ap-samarbeid - Men hvordan går alliansebyggingen sentralt? Venstre-leder Trine Skei Grande gjentar at hun vil ha Erna Solberg som statsminister?

- Før jeg snakker om andre, la meg snakke om oss. Vi har som mål å skifte ut Høyre/Frp-regjeringen og skaffe landet en Ap-ledet regjering i 2017. Hvordan det skal settes sammen, tar jeg sikke stilling til nå. Men vi lukker ingen dører, bortsett fra for Høyre og Frp.

- Så ser jeg at Trine Skei Grande tydelig har markert at hun velger seg Frp, at hun vil få til klima- og miljøpolitikk, integreringspolitikk og fordelingspolitikk med Frp.

Jeg vet ikke hva hun bygger uttalelsene sine på. Hvis hun sier at hun får best gjennomslag med Frp, er det i alle fall ikke bygd på at hun har testet ut hva hun kunne fått til med oss. Jeg tror Venstre kunne fått til mer på disse områdene sammen med oss, sier Støre.

Han mener Krf har en åpen holdning, og vil vurdere hvor de får størst gjennomslag.

- Se alvoret - Jeg vil utfordre de andre partiene til å se alvoret i at ledigheten og sentraliseringen øker, og i regjeringens blinde tro på skattekutt som hovedstrategi for omstilling. Skattekuttene har en usosial profil ved at de gir vanlige folk noen hundrelapper, rike folk flere tusen uten at det har noen dokumentert effekt i form av ny aktivitet. Forskjellene øker. Det krever mer enn justering av politikken, det krever ny kurs, sier Støre.

Kamp mot ledighet Han slår fast at arbeid og kamp mot ledighet er Aps store sak foran stortingsvalget.

- Vi skal stå for et anstendig arbeidsliv. Utrygghet øker ikke produktiviteten. Vi skal være på arbeidets og produktivitetens side, legge til rette for jobbskaping, og at det er trygt på jobb.

Regjeringen bruker ledigheten som press mot folk, for å få til omstilling. Det er Høyres omstilling. Men det står i motstrid til hva bedriftsledere og tillitsvalgte sier, sier Støre som fredag besøkte kriserammet næringsliv på Sunnmøre.

- Kommer til å gi seg - Regjeringen sier at det å forlenge permitteringstiden er gammeldags. Nå sier LO, NHO, enkeltbedrifter og tillitsvalgte det samme som oss: Permitteringstiden må utvides til 52 uker. Så det er i alle fall ikke noe bare Ap har funnet på.

Det er noe bedriftene forteller om, og de begrunner det med behovet for omstilling. Så Erna Solberg og arbeidsminister Anniken Hauglie skal ha sterk rygg for si at dette er gammeldags. Men jeg tror de kommer til å gi seg på dette. På et tidspunkt går de tom for argumenter. Men for hver uke som går, er det tapt tid, og dårlig måte å omstille bedrifter på, sier Støre.