Støre:- Det haster å bli enige om asylinnstramming

De parlamentariske lederne i krisemøte nå.

NYE FORHANDLINGER: I dag møtes Jonas Gahr Støre (Ap), Knut Arild Hareide (KrF), Audun Lysbakken (SV) og de øvrige parlamentariske lederne i et nytt forsøk på å komme fram til et bredt asylforlik. Det som skal diskuteres er konkrete tiltak som bør gjennomføres for å håndtere asylkrisa.
Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
NYE FORHANDLINGER: I dag møtes Jonas Gahr Støre (Ap), Knut Arild Hareide (KrF), Audun Lysbakken (SV) og de øvrige parlamentariske lederne i et nytt forsøk på å komme fram til et bredt asylforlik. Det som skal diskuteres er konkrete tiltak som bør gjennomføres for å håndtere asylkrisa. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er viktig at et bredt flertall nå tar beslutninger om tiltak som virker ved Storskog, som beroliger de som er urolige for situasjonen ved Storskog, og som sender klare signaler til de som ser til Norge. VI bør handle raskt. Det bør ikke bli mange møter, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre før han gikk inn til møtet med de andre parlamentariske lederne om innstramming i asylpolitikken.

Enige raskt Støre mener det er en fellesnevner i forslagene som er lagt fram, noe som gjør at det bør være mulig å raskt bli enige i tiltak som virker.

Alle partier har lagt fram forslag til innstramming. SV, KrF og Venstre mener det også må iverksettes bedre integreringstiltak nå. Også Ap har på sin liste forslag til integeringstiltak. Men regjeringspartiene og Sp mener det viktigste er å bli enige om innstrammingstiltakene nå. Så kan man drøfte integrering senere. Ap er også innstilt på en slik framgangsmåte, etter det Dagbladet forstår.

Innstramming nå - Jeg ser fram til et godt og konstruktivt møte om helt nødvendige innstramminger, sa Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik på vei inn til møtet.

SV-leder Audun Lysbakken derimot understreker at for at SV skal være med på et forlik, må det også handle om integrering.

- Vi har noen akutte integreringsutfordringer som må håndteres nå. En prosess som kun gjelder instramming, er ikke aktuelt for SV å være med på. Vi har brukt mye tid på å vente. Integreringsutfordringene kan ikke vente til en stortingsmelding som skal komme til våren, sier Lysbakken.

Dette har skjedd
•13. oktober sto statsministeren i Stortinget og oppfordret til «bred enighet» om hvordan Norge skal håndtere asylkrisa.

•30. oktober leverte regjeringen sin tilleggsproposisjon til Stortinget, med forslag til budsjettrammer for flyktningehåndteringen i 2016.

•2. november ble det holdt møte med alle parlamentariske ledere. Det møtet ble tolket som invitasjon til et bredt forlik. Men Frp's stortingsgruppe satte foten ned, og varslet en liste meg egne og mer konkrete tiltak.

VIL HA BREDT FORLIK: Venstre-leder Trine Skei Grande jobber for å få til et bredest mulig forlik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL HA BREDT FORLIK: Venstre-leder Trine Skei Grande jobber for å få til et bredest mulig forlik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

•9. november la Frp og Høyre sammen fram en liste på 15 innstrammende tiltak som de søker flertall for i løpet av høsten.

I kjølvannet av dette ble på nytt invitert til et møte torsdag 11. november, hvor alle partiene ble bedt om innspill til tiltak.

Det er altså disse forslagene som det nå skal forhandles om:

Les Høyre og Frps forslag her.
Les KrFs forslag her.
Les Venstres forslag her.
Les Arbeiderpartiets forslag her.
Les SVs forslag her.

Frustrasjon Etter det Dagbladet forstår, er spesielt samarbeidspartiene spent på om det kommer til å bli reelle forhandlinger, eller om Frp og Høyre er mest opptatt av å få gjennomslag for sine saker.

En av skillelinjene er hvorvidt tiltakene kommer til å bli primært innstrammende tiltak som skal fungere kortsiktig, eller om det også blir vedtatt langsiktige integreringstiltak slik blant annet samarbeidspartiene ønsker.

Kilder i opposisjonen som Dagbladet har snakket med, er forundret over at Frp gikk utenom den proposisjonen de selv hadde lagt fram sammen med Høyre, og insisterte på å komme med sine egne tiltak.

I flere leirer er man også overrasket og frustrerte over de mange de mange møtene og planene som foreløpig har resultert i få konkrete tiltak.

Dagbladet kommer tilbake med mer etter møtet.