Utøya 20180722.
Minnemarkering på Utøya 22.Juli
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Utøya 20180722. Minnemarkering på Utøya 22.Juli Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Støre: – Holdningene florerer mer enn før

- For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin Utøya-tale.

- Vi ønsker av hele vårt hjerte at samlingen kan gi støtte til dere som bærer den største sorgen, at vi sammen kan vise at ingen behøver å stå alene. Det er et dyptfølt ønske, sa Støre.

Han takket Den nasjonale støttegruppen for at den sier ifra når noe er vanskelig og sårt og når hjelpen ikke kommer fram som den skal. Støre takket også AUF for at ungdomspartiet klarer kombinasjonen av å minnes med verdighet og å kjempe mot fordommer og mistenkeliggjøring på samme tid.

- 22. juli er en dag for å minnes, men også en dag for å se framover, en dag da vi må markere motstandskraft - mot vold og terror, mot de politiske kreftene som ledet til den vonde dagen. Krefter som ikke regnet bort den mørke ettermiddagen, men som fortsetter å spre hat og skremsler, sa Støre.

- Jeg vil være brutalt ærlig ved å si at det er viktigere enn noen gang å vise den motstandskraften. Holdningene som ledet til handlingene i 2011, florerer mer enn før. De dukker opp på stadig nye steder. Vi har ikke klart å holde dem nede, og det er farlig, fortsatte Ap-lederen.

«Helvete på jord»

AUF-leder Mani Hussaini lovet i sin minnetale på Utøya å aldri glemme dem som ble drept eller dem som kom hjem. Han sa også at kampen mot hatet må tas hver dag.

- Grunnen til at vi møtes er så vond og fortsatt uvirkelig. Da er det fint å være sammen og føle på det sterke fellesskapet vi har her i dag, åpnet AUF-lederen da han talte til dem som var kommet til minnemarkeringen på Utøya.

- GODT OG VONDT: AUF-leder Mani Hussaini tror det blir både godt og vondt å markere 22. juli på Utøya i dag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
- GODT OG VONDT: AUF-leder Mani Hussaini tror det blir både godt og vondt å markere 22. juli på Utøya i dag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Han snakket om paradiset som på få timer ble til et helvete på jord.

- 69 mennesker kom seg aldri av øya: Det er en smerte som aldri vil gå over. Savnet og sorgen kjenner vi hver dag, men ekstra sterkt i dag, sa Hussaini, før han henvendte seg spesielt til de etterlatte.

Han minnet dem på «at vi tenker på dere, at vi snakker om barna deres, at vi aldri kommer til å glemme dem».

- Blir aldri ferdig med 22. juli

AUF-lederen tok også opp at mange fortsatt sliter med traumer og senskader og at mange føler seg glemt av samfunnet.

- Dagen i dag er derfor også en påminnelse om at vi må fortsette å stille opp, både som storsamfunn og enkeltpersoner. For 22. juli er noe vi aldri blir ferdig med. For noen er det 22. juli hver dag, sa Hussaini.

I tillegg til å minnes dem som drepte, benyttet han også anledningen til minne om at det som skjedde den dagen for sju år siden ikke var et tilfeldig angrep på ungdom.

- Det var politisk terror rettet mot AUF, Arbeiderpartiet og regjeringen.

MINNEMARKERING: Mats Kvaløy-Bjørbekk var klar og tydelig i budskapet i sin tale under minnemarkeringen på Utøya 22. juli 2018. Ofrene etter 22. juli trenger å føle at de ikke står alene i etterdønningene av marerittet som inntraff for sju år siden. Video: NTB Vis mer

– Oppgjøret må tas hver dag

Hussaini sa også at «oppgjøret med hatet som drepte, tok vi kanskje ikke sterkt nok de første årene». Han manet til å fortsatt bekjempe hatet og minnet om at det er en vedvarende kamp.

- Oppgjøret med hatet er ikke tatt én gang. Det må tas hver eneste dag – av enkeltpersoner, av politikere og av storsamfunnet. Det er bare én som er ansvarlig for terroren, men vi er alle ansvarlige for at det aldri skjer igjen, sa AUF-lederen, som avsluttet med disse ordene:

- I dag skal vi minnes dem vi mistet så altfor tidlig, dele gode minner og historier. I morgen skal vi kjempe mot hat, vold og rasisme. I den kampen trenger vi alle.

Spent før markering

I forkant av markeringen på 22. juli angrepet på Utøya er støttegruppens leder, Lisbeth Kristin Røyneland, spent.

SPENT: Støttegruppens leder Lisbeth Kristine Røyneland under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo søndag morgen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SPENT: Støttegruppens leder Lisbeth Kristine Røyneland under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo søndag morgen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Det er veldig spesielt å være her på Utøya, man kjenner det i magen, og det er veldig mye spenninger. Samtidig er det veldig godt å møte andre berørte, sier Lisbeth Kristine Røyneland, leder av Nasjonal Støttegruppe, til NTB.

Røyneland sier det ikke bare handler om å markere dagen i minne om de døde, men også betydningen det har for samfunnet.

- Angrep på demokratiet

- Det var ikke bare AUF som ble angrepet. Det var et angrep på demokratiet. Våre AUF-barn ble direkte berørt, de hadde ikke blitt drept om de ikke var AUF-ere, sier hun til NTB.

I den siste tiden har både Aftenposten og NRK fortalt om hatmeldinger til de overlevende av Utøya. I forkant av søndagens markering mener Røyneland at debatten må opp må et saklig nivå.

- Det er grusomt mye hat som er ute nå. Vi må løfte debatten på et saklig nivå, og den må tas, sier hun.

BEKYMRET: Sju år etter terroren 22. juli 2011 holder Jonas Gahr Støre (Ap) en tydelig apell om Utøya-overlevende og Ap-ere som stadig mottar hatmeldinger og en fremmedfrykt som er verre enn noen gang. Video NTB Vis mer