Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre under minnemarkeringen i regjeringskvartalet i Oslo fredag morgen, fem år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre under minnemarkeringen i regjeringskvartalet i Oslo fredag morgen, fem år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Støre: – Stemningsfullt og tungt

- Minnene kommer tett på, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er dagen for å minnes de som ble drept og stå ved alle dem som bærer på det største tapet og sorgen, sier Støre.

Han mener det er riktig å tone ned det offisielle preget på 22-juli-markeringene i årene framover.

- Jeg tror det er helt riktig at vi går videre fra dette som har vært et rituelt opplegg i fem år. Det er støttegruppa som har gitt det signalet og jeg tror det er veldig viktig at de setter tonen for det, sier Støre til NTB.

DETTE SKJEDDE: Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker ved regjeringskvartalet og på Utøya, 22. juli 2011. Video: NTB Scanpix / Dagbladet / politiet / Digital Impuls / privat Vis mer

- Så kommer det til å bli markeringer hver 22. juli, hver jul og ved bursdager, men det er viktig å komme videre, og jeg er sikker på at vi kommer til å finne nye former å markere 22. juli på, legger han til.

Etter 22. juli sa daværende statsminister Jens Stoltenberg at vi skulle møte terroren med mer åpenhet, humanitet og demokrati. Støre mener at vi langt på vei har lyktes med dette.

- På mange måter har vi det. Norge er et åpent samfunn fortsatt, sier Jonas Gahr Støre.

Les artikkelen om 22. juli-aktører fem år etter terroren.

MINNEMARKERING: I minnemarkeringen, 5 år etter tragedien, minnes de 77 som gikk bort. Navnene leses opp fremfor blant annet statsministeren og pårørende. Video: NTB / Scanpix Vis mer

- En dobbelthet

En tøff og tung dag der minnene kommer tilbake, sier tidligere AUF-leder Eskil Pedersen under markeringen i regjeringskvartalet på femårsdagen for 22. juli.

Men Pedersen sier at det også er godt å komme sammen med andre som er like sterkt berørt.

- Så det er en dobbelthet. Det blir godt å komme til Utøya senere i dag og være sammen med andre som er like sterkt berørt, men samtidig er det en tøff dag, sier Pedersen til NTB.

Navnene på de 77 som ble drept leses opp under minnehøytideligheten i regjeringskvartalet.

- Jeg har selv lest opp de 77 navnene, og følelsen man sitter med er at dette tar aldri slutt, sier Pedersen.

(NTB)