- BØR BEKYMRE ERNA: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener statsminister Erna Solberg bør være bekymret for grafen som viser yrkesdeltakelse for menn i alderen 25-54. Foto: Hans Arne Vedlog
- BØR BEKYMRE ERNA: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener statsminister Erna Solberg bør være bekymret for grafen som viser yrkesdeltakelse for menn i alderen 25-54. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Støre advarer: - Menn i sin beste alder faller utenfor arbeidslivet

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener statsminister Erna Solberg bør være bekymret for grafen som viser yrkesdeltakelse for menn i alderen 25-54.

(Dagbladet): - Menn i det som tradisjonelt kalles sin beste alder faller fra i arbeidsmarkedet, advarer Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han viser til statistikk fra Eurostat, som viser yrkesdeltakelse for menn i alderen 25-54 år.

SAMLER LANDSSTYRET: Jonas Gahr Støre taler til landsstyret i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SAMLER LANDSSTYRET: Jonas Gahr Støre taler til landsstyret i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

I første kvartal 2018 var yrkesdeltakelsen for norske menn 84, 9 prosent. Det er under gjennomsnittet i Europa som helhet som ligger på 86,2.

- Var ryggraden

- Statistikken viser at Norge som tidligere har hatt en høy andel menn i arbeid, faller på oversikten. Yrkesdeltakelsen faller for det som en gang var ryggraden i det norske arbeidsmarkedet. Nå har vi til og med gått under EU-gjennomsnittet. Det er et kraftig varsel om at noe har gått feil i det norske arbeidslivet og at politikken ikke ser ut til å fange det opp, sier Støre, som vil ta opp problemet i sin tale til Arbeiderpartiets landsstyre i dag.

Her viser han til Sverige og svenske tilstander:

- I Sverige under Stefan Løfvens styre har de aldri hatt en høyere andel i jobb. I Norge under Erna Solbergs styre, er vi tilbake der vi var midt på 1990-tallet. Og med på kjøpet får vi økende økonomiske forskjeller.

Støre avviser at det er oljeprisfallet, som rammet det mannsdominerte arbeidsmarkedet mest, som er hovedårsaken til dette.

- Dette går over lenger tid og er trolig ikke et tegn på at du får kortere arbeidsledighet og så kommer tilbake i jobb. Den registrerte ledigheten har jo falt – men det er grunn til å være urolig for det som skjer bak den registrerte statistikken, nemlig at folk ikke går ut av ledighet, men helt ut av arbeidsmarkedet.

Støre peker på at en av tre i yrkesaktiv alder nå står utenfor arbeidslivet, befolkningen sett under ett.

- Ja, vi fikk et konjunktursjokk for oljeprisens om traff deler av industrien der det er en høyere andel menn, men tendensen startet før. Og nå begynner det å bli en god del måneder siden det snudde, sier han.

Vil ha Erna på banen

Ap-lederen knytter i stedet utviklingen til tendenser ham mener å se i det norske arbeidsmarkedet.

- Jeg mener det er knyttet mye til utviklingen i arbeidsmarkedet med mer useriøse aktører, kortere kontrakter og innleie av arbeidskraft. Det er for lite trykk på kompetanse og videreutdanning. I et arbeidsmarked der folk ikke er fast ansatt, investerer arbeidsgiveren mindre i sine ansatte. Det blir som med leiebil, en tar mer ansvar for en bil en eier, sier Støre.

Statsministeren er for passiv her, mener han.

- Jeg synes ikke vi hører en erkjennelse av at dette er et mulig problem. Det er for kortsiktig å vise til at arbeidskraftundersøkelsen viser fallende ledighet, hvis det er slik at en stor del av den gruppen som bør være i jobb, faller helt ut av arbeidsmarkedet.

Støre åpner i dag Arbeiderpartiets landsstyremøte med en tale om den politiske situasjonen i partiet. Politikkutvikling for framtida er på programmet, der blant annet Arild Grande vil legge fram arbeidet han har ledet i partiets arbeidspolitiske gruppe.