Støre advarer humorister og demonstranter

- Helt uakseptabelt at jøder trekkes frem som gruppe, sier utenriksministeren etter møte med norske jøder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utenriksminister Jonas Gahr Støre kommer med krass kritikk mot både humorister og demonstranter etter opptøyene i Oslo.

Han mener krigen på Gaza og urolighetene i Oslo er i ferd med å gjøre situasjonen uttrygg for minoritetsgrupper i Norge, og da især jøder.

- Det kan gå fra en humorist sine tilsynelatende enkle betraktninger som kanskje ender opp med å være både usmakelige eller på grensen til å være alvorlige - til det vi så i demonstrasjonstogene i forrige uke, hvor  jøder som gruppe ble trukket frem. Og det er helt uakseptabelt. Vi må si klart ifra om det. Og da er det godt at vi har tette kontakter, sier Støre.

I dag møtte han lederne for det mosaiske samfunnet i Norge.

- Det er helt uakseptabelt at storpolitikken der ute skal spille over på unger, voksne, kvinner og menn, på grunn av det de måtte ha av livssynstilhørighet, sier Støre.

Ut mot Otto?
Uten at utenriksministeren selv avslører hvilke humorister han sikter til, er det nærliggende å tro at Otto Jespersens jødevitsing på TV2 ligger bak den kraftige advarselen Støre kommer med i dag. 

Det var særlig komikerens vitsing i programmet «Torsdagsklubben» torsdag 27. november og torsdag 4. desember i fjor som vakte sterke reaksjoner. Jespersen ble blant annet anmeldt av en Holocoust-overlevende, og kraftig kritisert av flere samfunnstopper inkludert Kåre Willoch.

Bedt om å jakte jøder
- Det er et farlig spill Jespersen driver med. Jeg er redd for at noen kan bli påvirket på en uheldig måte, sa Willoch den gangen.

Søndag kunne Dagbladet.no avsløre at unger ned i 12-årsalderen ble bedt om å jakte jøder på Blinderen under de voldelige opptøyene i Oslo i helgen.

- En av ordrene de forrerste guttene ropt ut, etter at vi raserte McDonalds-butikken i Storgata, var «Dra til Blindern og jakt på jøder», forteller tolvåringen til Dagbladet.no.

Møtte norske jøder
Utenriksministeren gjorde det klart at det er på tide at myndighetene viser at de tar situasjonen på alvor, og maner til felles kamp mot holdningene.

— Jeg er bekymret hvis vi tar lett på det ansvaret vi har overfor minoritetsmiljøer, og norske jøder er et av dem. Jeg mener nordmenn har grunn til å være særlig årvåkne fordi vi har noen mørke kapitler i vår historie som vi skal være særlig oppmerksomme på, sier Støre med henvisning til at mange nordmenn lukket øynene da tyskerne deporterte norske jøder til den sikre død i tyske gasskamre under krigen.

- Må ikke stigmatisere muslimer

- Det som skjer i forhold til antisemittiske antydninger må vi ta sammen. Det er viktig at den volden og viljen og evnen til destruktiviteten blant noen veldig unge muslimske mennesker ikke må medføre at hele det muslimske ungdomsmiljøet blir stigmatisert, sier leder og forstander i Det Mosaiske Trossamfund Anne Sender.

- Vi er et så lite land at vi skal greie å få til at dette går i riktig retning, mener hun om situasjonen som har utviklet seg.