Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aps landsstyremøte

Støre advarer mot vill velgerflukt

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sier partiet kan falle mellom to stoler når de skal utvikle klimapolitikken. Men de har ikke noe valg.

RISIKOSPORT: Jonas Gahr Støre mener det er et «feilspor» å bruke energi på hvem Arbeiderpartiet skal samarbeide med. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

Arbeiderpartiet fikk historisk svake 24, 8 prosent ved kommunevalget, og i dag snakket Ap-leder Jonas Gahr Støre til landsstyret om smerten han opplever etter valget.

- Det er altfor dårlig. Det er rett og slett veldig alvorlig. Vi skal høyere og vi kan bedre. Men jeg har vært leder har Ap ligget mellom 41 prosent og 19 prosent. Det betyr at velgerne er der, men vi må finne dem, sa Støre i talen til landsstyret.

- Vi klarte ikke å målbære frustrasjonen mange har som følge av sentraliseringen, ei heller bli første valget for de som var mest oppfatt av bom og klima, sa Støre.

Støre sier at han ikke vil snakke om noe tall for hva som er for dårlig, men han nevner ett tall på et dårlig resultat - nemlig 24,8.

- Kan du sitte etter 2021, hvis dere ikke får mer enn 24,8?

- Det kommer jeg ikke til å gå inn på nå. Jeg sier at vi som parti må samle oss om å komme høyere. Jeg tror vi kan det. Jeg tror vi både har politikk og folk til å løfte oss. Vi har klart det før og vi kan klare det igjen, svarer Støre på Dagbladsts spørsmål.

Tofrontskrig

Klimapolitikken blir en av de største utfordringene for Arbeiderpartiet de neste årene. Det kan løfte - eller rasere partiet, innrømmer Støre med stort alvor.

- Klimasaken og den grønne omstillingen er en risikosport for sosialdemokratiet. Vi skal både gjennomføre store kutt og vi skal ta vare på arbeidsplasser, sier Støre og forklarer hva risikoen innebærer.

- Hvis vi ikke gjør dette på en god måte, risikerer Arbeiderpartiet at vi mister de som er veldig opptatt av klima og vi mister dem som er redd for kutt. Jeg er faktisk tilhenger av risikosport på noen områder og dette er spennende og viktig, slår Støre fast.

AUF vant skolevalget og fikk som ventet en hyllest av Støre i talen. Han skrøt av at AUF nettopp har klart å fange klimaengasjementet til ungdommen. Samtidig står Støre fjellstøtt på Arbeiderpartiets landsmøtevedtak om at oljeindustrien skal utvikles, ikke avvikles.

AUF er nærmere MDG i oljepolitikken enn moderpartiet. På spørsmål fra Dagbladet om Støre ikke ser ironien i at han hyller AUF for å fange ungdommens klimaengasjement, samtidig som han avblåser oljepolitikken deres, svarer Ap-lederen som følger:

- Nei, vi skal bruke den kraften ungdommen er og bruke den kontakten vi har mot industriforbundene i fagbevegelsen.

I TÅRER: Under et panel i forbindelse med åpningen av FNs Global Climate Action Summit, ente aktivist Greta Thunberg i tårer under en emosjonell appell. Video: Ap Vis mer

Hyller Klima-Greta

- Du vil bruke kraften til ungdommen, men avblåser politikken deres?

- Vi kan være enig eller uenig om den ene eller andre saken. Vi har stått sammen om et vedtak på landsmøtet om en veldig ambisiøs industriplattform, at vi skal utvikle ikke avvikle norsk petroleumsindustri. Noe av styrken til Ap er at vi har et bredt lag. Får vi det til å trekke sammen, får vi til forandring, sier Støre.

Klimaaktivist Greta Thunberg holdt i går en følelsesladet tale i FN, som har vakt stor oppmerksomhet. Støre mener man ikke behøver å dra til New York for å finne et sterkt klimaengasjement.

- Det var et sterkt vitnesbyrd. Vi får det fra unge mennesker her også, du trenger ikke reise til New York for å høre det. Jeg er helt sikker på at i årene som kommer vil dette bli sterkere, fordi verden er på en farlig kurs.

- Berørte den deg?

- Ja, det gjorde den.

Smertelig tap i Nord-Norge

Ap gikk kraftig tilbake i hele Nord-Norge, der Senterpartiet tok rollen som det tydeligste opposisjonspartiet mot regjeringen.

Støre sa at det smertet han ekstra at Ap har gjort det så dårlig i Nord-Norge.

Ap-lederen inviterte landsstyret til en åpen og kritisk debatt om hva som ikke fungerte ved høstens valg.

Han gjorde det klart at han og resten av partiledelsen tar ansvar for nederlaget.

Takket være bære brakvalg for Senterpartiet og MDG og gode valg for SV og Rødt, beholder Ap makta i Oslo, Trondheim, Bergen og vinner makta i Stavanger og Drammen. De skal også styre de to største fylkene Viken og Trøndelag.

Ap-styrte

Mange avtaler er ikke i havn. Men det ligger an til at over 50 prosent av innbyggerne i Norge bor i en Ap-styrt kommune.

Ap skal bruke tida fram til oktober til selvransakelse i Arbeiderpartiet. De skal bruke tida fram til midten oktober på evaluering, analyse og drøfting av valget. Så starter arbeidet med programmet som skal gi Ap regjeringsmakt i 2021.

VIL IKKE MØTE TRUMP: På tross av at klimaaktivist Greta Thunberg ikke ønsket å møte president Donald Trump under FN-møtene i New York, skjedde dette. Nå deles øyeblikket på Twitter i stor fart. Video: AP / Twitter Vis mer

Blindspor å krangle om MDG

- Det er et blindspor å diskutere hvem si skal samarbeide med etter 2021. Vi skal utvikle politikken vår og ikke bry oss om det politiske spillet, sa Støre.

Han staket ut fire hovedområdet for Aps politikk framover:

* Arbeid.

- Vi skal holde fast på trygghet for jobb, trygghet i jobb. Det er vårt DNA, sa Støre.

*Velferd. Ap skal fortsatt si nei til kommersialisering av eldreomsorg og barnehager.

- Slår ring om EØS-avtalen

* Politikk for by og land.

- Vi skal sentralisere det vi må, og desentralisere det vi kan. Vi må er kjenne at vi er mye flinkere til det første enn til det siste, sa Støre.

Han sa at Ap var for universitetsreformen, men ser at kutt gjør at desentraliserte utdanningstilbud legges ned.

Støre sa at det må skapes arbeidsplasser for å bruke og foredle

- Vi skal slå ring om EØS-avtalen. Den er så viktig for distriktene at vi ikke kan kødde med den, sa Støre, og fikk applaus.

Han sa at EØS skal utnytte handlingsrommet avtalen gir bedre.

- Sluttdato er blodig urettferdig

* Klima, miljø, bærekraftig utvikling.

- Det er vi som skal forene klimakravene med indstribygging. Vi skal ikke sette 170 000 i oljesektoren på oppsigelse.

Å sette sluttdato for oljenæringen er blodig urettferdig og dårlig indusripolitikk.

Vi trenger disse folkenes erfaring. Samtidig er beskjeden til dine medlemmer Jørn ( Eggum, leder i Fellesforbundet, red. anm) at alt vil ikke fortsette som før. Men vi skal bygge ny industri på skuldrene av den eksisterende. Vårt parti må utvikle, ikke avvikle, sa Støre.

Han sa at Ap vil opprette nye statsselskaper og bruke statlig støtte til å etablere nye bedrifter i omstillingen.

- Vi skal leve av å redde klimaet, slo Støre fast.

Preget av ytterfløyer

Partisekretær Kjersti Stenseng har tidligere sagt dette om valgresultatet til Dagbladet:

*Valgkampen ble preget av enkeltsaker som mobiliserte ytterfløyer. Bompengeopprøret og krisa i regjeringen mobiliserte og skapte en polarisert debatt.

*Distriktsopprøret og frustrasjonen mot regjeringens sentralisering og ulike reformer forsterket seg fra 2017 til dette valget.

*Intern strid og uro etter 2017-valget og knyttet til varslersaker mot Trond Giske.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling