Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aps landsmøte

Støre advarer partifellene mot asylliberalisering

Partileder Jonas Gahr Støre la hele sin tyngde i å advare partifellene på Ap-landsmøtet mot oppmyking av asylpolitikken, men striden er ikke over. 

ADVARER: Jonas Gahr Støre kom med en tydelig advarsel til partifellene .   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ADVARER: Jonas Gahr Støre kom med en tydelig advarsel til partifellene . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den heteste saken på Arbeiderpartiets landsmøte, er ønsket om oppmykinger i asylpolitikken - hvor partiledelsen og grasrota er på kollisjonskurs.

I en oppsummering av den politiske debatten fredag ettermiddag kom Støre med en klar advarsel til partifellene mot å liberalisere asyllovgivningen.

- Jeg mener ikke at vi skal endre lover og regler nå, sier Jonas Gahr Støre.

Han la hele sin tyngde som partileder i å advare partiet mot oppmykinger som kan skape tvil om hvor Ap står.

Flere fylkeslag har krevd begrensning av bruken i midlertidig opphold for enslige mindreårige, men Støre sier ingenting om dette.

Spørsmålet er nå om han får landsmøtet med seg.

Hvis ikke vil det være et dramatisk nederlag for partiledelsen etter forliket med regjeringen om asylpolitikken.

Vil bedre forholdene

Støre vil likevel strekke seg til å love bedring av velferden for asylungdommene som bor på mottak.

Her retter han krass kritikk mot regjeringen for ikke å ha fulgt opp Stortingets asylforlik på en skikkelig måte.

- Det er uholdbare situasjoner i mange mottak, med for dårlig oppfølging. Asylsøkerne skal ha helsetilbud, utdanning og tilgang til barnefaglig kompetanse. Jeg fikk inn to premisser i asylforliket på Stortinget om at barnefaglig kompetanse skulle styrkes, det er ikke fulgt opp, sier Støre.

Han mener at regjeringen lar de som har problemer med papirene sine sitte og vente alt for lenge.

- Stortinget har sagt nei til at de skal sitte et år og vente. De skal bosettes. Og regjeringen sleper beina etter seg, sier Støre, og mener at landsmøtet bør gjøre vedtak som rydder opp i dette.

- Det tror jeg at landsmøtet kan samle seg om. Mitt råd er at vi skal være en kraftfull opposisjon og minne regjeringen om at vi må praktisere det i tråd med de forpliktelser og de verdier Norge står for. Jeg mener at landsmøtet kan finne gode formuleringer som bekrefter dette, sier Støre.

Vil opprettholde reglene

Han var imidlertid ikke imøtekommende på det som har vært den største ønsket fra hans egne partifeller, nemlig begrensingen av bruk av midlertidighet for enslige mindreårige.

- Jeg mener vi skal opprettholde det regelverket vi har hatt for det, som sier at det ikke er noen automatikk i at de mellom 16 og 18 år får bli hvis de kommer til Norge. Det må vurderes på individuelt grunnlag om de har behov for beskyttelse. Hvis de har det skal de tas godt i mot, bosettes og bli integrert. Hvis ikke må de, ved 18 år, sendes ut, sa Støre.

- Hvis vi endrer på det, endrer vi spillereglene jeg mener vi må ha for å kunne være Norge, et åpent land i Europa.

Kompromiss

Nå jobber redaksjonskomiteen i partiet for å finne et kompromiss i det betente spørsmålet.

Det ventes at komiteen, som ledes av Ap-nestleder Hadia Tajik, neppe vil fremme forslag som innebærer en endring av asylforliket Ap har vært med på å vedta.

Leder Roger Valhammer for Ap i Bergen synes ikke Støres kommer grasrota godt nok i møte.

- Jeg opplever ikke at han kom oss godt nok i møte i sitt innlegg, men det positive er at han åpnet for kompromiss. Vi er positive til å finne et kompromiss som ikke innebærer lovendring, men vi må ha et vedtak som sikrer at vi får redusert bruken av midlertidighet, sier Valhammer.

- Tydelig stemning

Han tror det vil vise seg å være flertall for asyloppmykinger blant delegatene på landsmøtet.

Det samme tror Ap-veteran Martin Kolberg:

- Stemningen i salen er etter mitt skjønn tydelig. Det blir en endring i asylpolitikken her på landsmøtet. Organisasjonen har reagert på det de ser rundt seg, sier Kolberg, og viser til den store økningen i enslige mindreårige som er i landet på midlertidig opphold og forholdene de lever under.

Han tror også at det kan være mulig å minske midlertidigheten for enslige mindreårige uten å endre loven, ved å se på praktiseringen av regelverket.

- Denne saken må ses i sammenheng med debatten da vi inngikk asylforliket på Stortinget. Da var det viktig med kontroll med landets grenser. Men da vi tok bort rimelighetshensynet, hadde vi visse merknader og premisser for dette, som regjeringen har lagt til side. Der ligger det en nøkkel til løsning, selv innenfor dagens lovverk, sier Kolberg.

- Tror du man kan få til en løsning uten en lovendring?

- Jeg tror man kan det, men det kommer an på hva. Det må være såpass at det blir en forandring, sier Martin Kolberg.

I FRONT:  Martin Kolbergs innlegg fra talerstolen på landsmøtet i går, skal ha snudd stemninga i flere av delegasjonene.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I FRONT:  Martin Kolbergs innlegg fra talerstolen på landsmøtet i går, skal ha snudd stemninga i flere av delegasjonene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media