«TOTALBILDE»: Utenriksminister Jonas Gahr Støre tok opp Kinas bekymring for at en kinesisk dissident kunne få fredsprisen med Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland. Foto: Sara Johannessen / Scanpix
«TOTALBILDE»: Utenriksminister Jonas Gahr Støre tok opp Kinas bekymring for at en kinesisk dissident kunne få fredsprisen med Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland. Foto: Sara Johannessen / ScanpixVis mer

Støre advarte Jagland før fredspriskunngjøringen

- Avviser noen form for press, sier utenriksministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Utenriksminister Jonas Gahr Støre advarte Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland mot de politiske og økonomiske konsekvensene av å gi årets fredspris til en kinesisk opposisjonell.

Støre gjorde dette mens de begge var i New York i forbindelse med åpningen av FNs hovedforsamling i slutten av september, skriver Aftenposten.

Kilder avisen har snakket med sier at Støre «ga uttrykk for synspunkter» og «reiste problemstillinger».

- Ikke press Jagland fant kontakten så uvanlig at han refererte den for en samlet Nobelkomité.

- Nobelkomiteen måtte få totalbildet før den tok den endelige avgjørelsen, sier en kilde med god kjennskap til komiteens arbeid.

Støre  bekrefter at samtalen med Jagland fant sted.

- Men jeg vil kategorisk avvise at det har vært noen form for press, sier han til Aftenposten.no.

Rett før samtalen med Nobelkomiteens leder hadde utenriksministeren et møte med Kinas utenriksminister Yang Jiechi, som var svært opptatt av muligheten for at fredsprisen skulle havne hos en kinesisk opposisjonell.

Naturlig - Jeg møtte Jagland på gata like etterpå og fortalte ham at jeg opplevde et stort engasjement fra kineserne. Det var naturlig for meg å si det til ham, sier Støre.

Han vil ikke være med på at dette kan ha blitt oppfattet som en advarsel fra Jaglands side.

- Det vil jeg utelukke helt. Jeg synes ikke det er unaturlig at en norsk utenriksminister formidler inntrykk fra Kinas utenriksminister som er av en type som denne, sier han.

- Uavhengig Støre har gjentatte ganger understreket at Nobelkomiteen er uavhengig og utelukket at norske styresmakter har forsøkt å påvirke komiteens valg.

- Jeg har aldri sett det naturlig for Regjeringen å gå i diskusjon med komiteen, sa Støre til Aftenposten tidligere i måneden.

Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, ønsker ikke å kommentere innholdet i denne artikkelen. Det gjør heller ikke komiteens sekretær, Geir Lundestad, eller andre komitémedlemmer som Aftenposten har vært i kontakt med. (©NTB)

KONTROVERSIELL: Nobelkomiteen ledet av Torbjørn Jagland ble også kontaktet direkte av kinesiske myndigheter i forsøk på å forhindre at prisen skulle gå til en dissident.
KONTROVERSIELL: Nobelkomiteen ledet av Torbjørn Jagland ble også kontaktet direkte av kinesiske myndigheter i forsøk på å forhindre at prisen skulle gå til en dissident. Vis mer