Støre åpner for habilitetsvurdering

Jonas Gahr Støre åpner for at han må vurdere sin habilitet.

STØRES VENN: Jonas Gahr Støre åpner nå opp for at han i bør vurdere sin egen habilitet overfor sin mangeårige venn Felix Tschudi, som også er styreleder i senteret for nordområdelogistikk. Her her flere av de sentrale aktørene i satsingen, fra venstre: professor Frode Mellemvik, fra Næringslivet Handelshøgskolen Bodø, Felix Tschudi fra Tschudi Shipping, utenriksminister Jonas Gahr Støre, Ansgar Gabrielsen og førsteamanuensis Handelshøyskolen BI Atle Nordli. Foto: Scanpix
STØRES VENN: Jonas Gahr Støre åpner nå opp for at han i bør vurdere sin egen habilitet overfor sin mangeårige venn Felix Tschudi, som også er styreleder i senteret for nordområdelogistikk. Her her flere av de sentrale aktørene i satsingen, fra venstre: professor Frode Mellemvik, fra Næringslivet Handelshøgskolen Bodø, Felix Tschudi fra Tschudi Shipping, utenriksminister Jonas Gahr Støre, Ansgar Gabrielsen og førsteamanuensis Handelshøyskolen BI Atle Nordli. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jonas Gahr Støre har tidligere sagt dette om at han burde vurdert egen habilitet:

- Jeg har forholdt meg til at UD har inngått en avtale med Norges Rederiforbund. Det har ikke vært beslutninger på mitt bord, i denne saken, knyttet til den personen eller det selskapet han representerer. At det selskapet og han har investert i dette kunnskapssenteret, det er en sak som UD ikke har hatt noen formell beslutning knyttet til. Og da mener jeg at det ikke var en relevant problemstilling for meg, sa Støre mandag om initiativtaker og styreleder Felix Tschudi.

- Naturlig
Dagbladet stilte i går følgende spørsmål til utenriksministeren:

- Du åpnet pressekonferansen tirsdag med at en habilitetsvurdering ikke var nødvending, fordi Rederiforbundet formelt sto som søker. De siste dager har det kommet flere opplysninger om ditt forhold til Felix Tschudi. Står du fortsatt på at det var riktig å ikke vurdere din egen habilitet i forkant av tildelingen?

- I vurdering av min habilitet har jeg forholdt meg til den konkrete saken: Dette dreide seg om en søknad fremmet av Norges Rederiforbund om opprettelse av et senter for nordområdelogistikk, der flere næringslivsaktører var involvert, svarer han.

- Rederiforbundet har gjentatt og presisert at initiativet kommer fra Global Maritime Knowledge Hub, der forbundet er sekretariat. Når det gjelder forholdet til Felix Tschudi har jeg aldri lagt skjul på at vi har kjent hverandre i mange år. Det er ikke bevilget penger fra UD til Felix Tschudi eller hans næringsvirksomhet, sier han og legger til:

- Om jeg skulle få en konkret sak til behandling knyttet til hans næringsvirksomhet, vil det i lys av mitt kjennskap til ham være naturlig at jeg vurderer min habilitet.

- Forbundets ansvar
Dagbladet forsøkte i går å få et svar fra Støre på spørsmål om han mener stiftelsen Senter for nordområdelogistikk ikke er knyttet til Tschudis næringsvirksomhet.

- Søknaden var fra Rederiforbundet og kunnskapen som senteret framskaffer vil komme hele skipsnæringen til gode. Midler fra UD ble bevilget til opprettelsen av et eget styre, ikke til noen person eller bedrift.