RINGTE MINISTER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre tok direkte kontakt med Marokkos utenriksminister i forrige uke, for å få en løsning på kidnappingssaken. Foto Morten Holm / SCANPIX
RINGTE MINISTER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre tok direkte kontakt med Marokkos utenriksminister i forrige uke, for å få en løsning på kidnappingssaken. Foto Morten Holm / SCANPIXVis mer

Støre avbrøt ferien for kidnappingssaken

Utenriksministeren har personlig engasjert seg for Khalid Skahs norske barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


—Dette har vært en vanskelig sak som UD har jobbet med i lang tid, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Rikter i Utenriksdepartementet.

Han bekrefter overfor Dagbladet at utenriksminister Jonas Gahr Støre personlig har engasjerte seg i kidnappingssaken.

—Utenriksministeren er for tiden på ferie. Men han tok direkte kontakt med Marokkos utenriksminister i forrige uke, for å få en løsning på saken, sier Rikter til Dagbladet.

Det er svært uvanlig at en utenriksminister tar personlig kontakt med andre lands ministere i slike saker. Normalt blir kontakt håndtert av embetsverket.

—Jeg kan bekrefte at to norske barn som har vært kidnappet i Marokko, i forrige uke oppholdt seg flere dager på vår ambassades residens i Rabat. Barna forlot ambassadeboligen forrige onsdag etter ønske fra barnas mor, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Rikter.

—Norske myndigheter anklages av Khalid Skah for å ha kidnappet barna?

—Vi kan overhodet ikke se at norske myndigheter har gjort noe galt i denne saken.


—Kjenner UD til trusler mot ansatte ved ambassaden i Rabat?

—Flere ansatte har mottatt alvorlige trusler. Disse truslene er anmeldt til politiet i Marokko.

—Har Norges sendemann til Marokko blitt innkalt «på teppet» til marokkansk UD i denne saken, slik det blir hevdet i flere marokkanske medier?

—Nei, det er ikke riktig. Vi har hatt et løpende dialog med myndighetene i Marokko

Khalid Skah som også er norsk statsborger har vært etterlyst via Interpol.

Lille julaften i fjor avsa Oslo tingrett en kjennelse, hvor Anne Cecilie Hopstock fikk ansvaret for den daglige omsorgen og alene foreldreretten for hennes og Khalid Skahs to barn.