Støre avbrøt ferien for kidnappingssaken

Utenriksministeren har personlig engasjert seg for Khalid Skahs norske barn.

RINGTE MINISTER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre tok direkte kontakt med Marokkos utenriksminister i forrige uke, for å få en løsning på kidnappingssaken. Foto Morten Holm / SCANPIX
RINGTE MINISTER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre tok direkte kontakt med Marokkos utenriksminister i forrige uke, for å få en løsning på kidnappingssaken. Foto Morten Holm / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


—Dette har vært en vanskelig sak som UD har jobbet med i lang tid, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Rikter i Utenriksdepartementet.

Han bekrefter overfor Dagbladet at utenriksminister Jonas Gahr Støre personlig har engasjerte seg i kidnappingssaken.

—Utenriksministeren er for tiden på ferie. Men han tok direkte kontakt med Marokkos utenriksminister i forrige uke, for å få en løsning på saken, sier Rikter til Dagbladet.

Det er svært uvanlig at en utenriksminister tar personlig kontakt med andre lands ministere i slike saker. Normalt blir kontakt håndtert av embetsverket.

—Jeg kan bekrefte at to norske barn som har vært kidnappet i Marokko, i forrige uke oppholdt seg flere dager på vår ambassades residens i Rabat. Barna forlot ambassadeboligen forrige onsdag etter ønske fra barnas mor, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Rikter.

—Norske myndigheter anklages av Khalid Skah for å ha kidnappet barna?

—Vi kan overhodet ikke se at norske myndigheter har gjort noe galt i denne saken.


—Kjenner UD til trusler mot ansatte ved ambassaden i Rabat?

—Flere ansatte har mottatt alvorlige trusler. Disse truslene er anmeldt til politiet i Marokko.

—Har Norges sendemann til Marokko blitt innkalt «på teppet» til marokkansk UD i denne saken, slik det blir hevdet i flere marokkanske medier?

—Nei, det er ikke riktig. Vi har hatt et løpende dialog med myndighetene i Marokko

Khalid Skah som også er norsk statsborger har vært etterlyst via Interpol.

Lille julaften i fjor avsa Oslo tingrett en kjennelse, hvor Anne Cecilie Hopstock fikk ansvaret for den daglige omsorgen og alene foreldreretten for hennes og Khalid Skahs to barn.