Støre avbrøt ferien på grunn av Skahs kidnapping

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har personlig engasjert seg i Khalid Skahs kidnapping av olympiamesterens norske barn.

BERGEN 20090528: 
Utenriksminister Jonas Gahr Støre på CCS konferansen i Bergen torsdag . 
CCS  står for karbonfangst og  lagring.
Alvorlig portrett.
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
BERGEN 20090528: Utenriksminister Jonas Gahr Støre på CCS konferansen i Bergen torsdag . CCS står for karbonfangst og lagring. Alvorlig portrett. Foto: Marit Hommedal / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette har vært en vanskelig sak som UD har jobbet med i lang tid, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Rikter i Utenriksdepartementet.

Han bekrefter overfor Dagbladet at utenriksminister Jonas Gahr Støre personlig har engasjerte seg i kidnappingssaken.

– Utenriksministeren er for tiden på ferie. Men han tok direkte kontakt med Marokkos utenriksminister i forrige uke, for å få en løsning på saken, sier Rikter til Dagbladet.

Det er svært uvanlig at en utenriksminister tar personlig kontakt med andre lands ministere i slike saker. Normalt blir kontakt håndtert av embetsverket.

– Jeg kan bekrefte at to norske barn som har vært kidnappet i Marokko, i forrige uke oppholdt seg flere dager på vår ambassades residens i Rabat. Barna forlot ambassadeboligen forrige onsdag etter ønske fra barnas mor, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Rikter.

– Norske myndigheter anklages av Khalid Skah for å ha kidnappet barna?

– Vi kan overhodet ikke se at norske myndigheter har gjort noe galt i denne saken.

– Kjenner UD til trusler mot ansatte ved ambassaden i Rabat?

– Flere ansatte har mottatt alvorlige trusler. Disse truslene er anmeldt til politiet i Marokko. – Har Norges sendemann til Marokko blitt innkalt «på teppet» til marokkansk UD i denne saken, slik det blir hevdet i flere marokkanske medier?

– Nei, det er ikke riktig. Vi har hatt et løpende dialog med myndighetene i Marokko

Khalid Skah som også er norsk statsborger har vært etterlyst via Interpol.

Lille julaften i fjor avsa Oslo tingrett en kjennelse, hvor Anne Cecilie Hopstock fikk ansvaret for den daglige omsorgen og alene foreldreretten for hennes og Khalid Skahs to barn.