Støre avviser amerikansk pengemas

Og knuser SVs Afghanistan-krav. Utenriksministeren holdt tale for Kongen og Dronningen i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Med både kong Harald og dronning Sonja som æresgjester, talte utenriksminister Jonas Gahr Støre for fullsatt sal i Oslo Militære Samfund (OMS).

Nøyaktig en uke etter at USAs avtroppende ambassadør Benson K. Whitney stod på samme talerstol og kritiserte Norges pengebruk på forsvar og klare standpunkter i en rekke NATO-spørsmål, var det Støres tur til å fortelle hva som er norsk agenda når NATO samles til toppmøte og 60-årsfeiring i Strasbourg 3. mars.

Svarte USA
Støre bød ikke på mange klare og konkrete svar i den omlag en time lange talen.

Men til USA kunne han si at Norge deler amerikanernes syn på at NATO forsvarer våre felles ideer og verdier, og forsikret at USA fremdeles er Norges viktigste allierte.

Videre gjorde han det helt klart at NATO fremdeles er grunnleggende for Norges sikkerhet, og at medlemskapet er Norges sikkerhetspolitiske anker.

- Ingen skam
At amerikanerne mener Norge bruker for lite penger på forsvar ble gjenstand for debatt først etter talen. Men Støre avviste kritikken.

- Jeg synes ikke Norge har noe å skamme seg over når det gjelder det. Denne regjeringen har levert budsjett år etter år som følger opp de forsvarsplanene Stortinget har vedtatt. Vi har et moderne forsvar, der nordområdene er vektlagt, vi har Europas mest moderne marine, som er viktig for våre store havområder, og vi har en ressursbruk som svarer på den moderne utfordring som vi står overfor.

- Noen ganger er det slik at folk vektlegger litt for mye krone for krone i det vi satser på forsvar, i forhold til det vi får sikkerhet av, sier Støre til Dagbladet.no.

Slår tilbake mot SV

Det klareste svaret fikk  regjeringskollegene i SV, som på landsmøtet i helgen vedtok at en norsk tilbaketrekning fra Afghanistan skal være et viktig spørsmål for partiet ved eventuelle regjeringsforhandlinger etter valget.

- Vårt engasjement i Afghanistan vil vare. Det kan ikke datostemples. Vi kan alle være enige: Vi skal ikke stå med styrker i Afghanistan en dag lenger enn nødvendig. Men jobben er ikke gjort. Og vi gjør den heller ikke alene, fastslo Støre.

Etter talen gjorde han det krystallklart at Arbeiderpartiet ikke under moen omstendighet vil være med på å trekke norske soldater ut av Afghanistan på grunn av valgstemningen i Norge.

- Det er ikke slik at et land som Norge bare kan hoppe ut. Å datostemple Afghanistan utfra valgstemningen er ikke Aps holdning. Og jeg oppfatter at vi har det brede stortingsflertallet med oss her, sier Støre.

Til Russland

I morgen reiser utenriksministeren til Russland, der han blant annet skal foredra om nordområdene og moderne virkelighetsforståelse på universitetet Diplomatiakademiet i Moskva. Han skal også møte utenriksminister Sergej Lavrov.

I sin tale i OMS brukte han mye tid på Russland, nordområdene og Norges innsats for å få dette tilbake på toppagendaen i NATO.

I Russland vil den pågående rettstvisten rundt Telenors eierandeler i russiske VimpelCom bli et tema.

- Det er klart at dette er en sak som skaper bekymring blant vestlige investorer som Russland trenger. Men først og fremst er dette en sak for domstolene. Jeg forventer ikke at Russlands utenriksminister kan omgjøre dette, eller at jeg som utenriksminister kan gjøre noe konkret i forhold til saken, sier han.

- Ingen kandidat
Igjen måtte Støre understreke at han selv ikke er kandidat når NATO trolig vil benytte 60-årsfeiringen til å utnevne generalsekretær Jaap de Hoop Scheffers etterfølger.

Men han legger ikke skjul på at Norge vil være fornøyd med en kandidat som forstår norsk, noe som peker mot Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen.

- Jeg hilser alltid velkommen når folk forstår norsk, og det gjør de på mange forskjellige kontinenter, men hvis det så skulle være tilfelle i denne situasjonen også, så blir det godt å være norsk, sier Støre hemmelighetsfullt.

Hele Støres tale kan du lese her.