Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre ber Erna Solberg beklage: - Lavmål

Jonas Gahr Støre krever at statsministeren beklager etter at hun trakk inn 22. juli og Anders Behring Breivik i diskusjonen om statens rolle som selvassurandør.

Norway's Prime Minister Erna Solberg delivers her speech during the Indo-Norwegian Business Conference in New Delhi on January 7, 2019. - Norway's Prime Minister Erna Solberg is on a three-day state visit to India until January 9. (Photo by Prakash SINGH / AFP)
Norway's Prime Minister Erna Solberg delivers her speech during the Indo-Norwegian Business Conference in New Delhi on January 7, 2019. - Norway's Prime Minister Erna Solberg is on a three-day state visit to India until January 9. (Photo by Prakash SINGH / AFP) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre er kraftig provosert etter et intervju Erna Solberg gjorde med NTB.

- Jeg mener dette er et lavmål fra Erna Solberg. Det hun sier er at de som er kritiske til hennes forslag vil la 22. juli-terroristen vinne. Og de som er uenig med henne om å gå rett i oljefondet for å hente penger, vil la det ødelagte regjeringskvartalet ligge som et monument over terrorhandlingen, sier Støre til Dagbladet.

- Kan si Breivik vant

Det er følgende sitat fra Erna Solberg som har vakt reaksjoner i løpet av dagen:

- Vi kan la være å bygge nytt regjeringskvartal og si at Anders Behring Breivik vant - de fire bygningene han tok ut, blir stående sånn, som et dødt landskap og et monument over terrorhandlingen.

Solberg ga intervjuet til NTB om Statens rolle som selvassurandør, aktualisert ved at regjeringen har åpnet for å ta penger rett fra oljefondet for å finansiere et nytt regjeringskvartal og en ny fregatt til Forsvaret.

Erna Solberg svarer følgende via sin statssekretær Rune Alstadsæter:

- Jonas Gahr Støre tillegger meg synspunkter jeg ikke har. Vi må være klar over at vi de neste åra skal bruke milliarder av kroner på å bygge opp regjeringskvartalet i Oslo, til tross for at vi nå har nedskalert prosjektet og lagt opp til å bygge det opp i ulike trinn. Jeg mener det er viktig at vi bygger opp igjen regjeringskvartalet. Det skal ikke ble stående som et åpent sår midt i hovedstaden, sier Solberg til Dagbladet.

Solberg mener videre at det er viktig å diskutere om man kan ta ekstraordinære utgifter utenfor statsbudsjettet.

- Dette er en reell prioritering som alle partier må ta stilling til i løpet av det neste året. Etter min mening tar ikke selvassurandør-prinsippet fra 1950-tallet opp i seg den type terrorhandling vi så i 2011. Derfor må vi vurdere hvordan prinsippet skal fungere i fremtiden.

- Det er en ubehagelig sak som dreier seg av resultatene av 22. juli, men vi må diskutere den. Vi kan enten se på alternative måter å håndtere finansieringen på, slik vi gjør i plattformen, eller la utbyggingen gå på bekostning av andre tiltak som er høyt prioritert rundt om i landet, sier Solberg.

- Fy-fy

En rekke økonomer og medier har vært kritiske til måten regjeringen vurderer å bokføre pengene, der milliardene som trengs til nytt regjeringskvartal og fregatt ikke går over de løpende budsjettene.

Dagbladet skrev følgende om praksisen allerede forrige mandag:

«Det siste verset på visa er at regjeringen nå vil utrede å ta enda flere av statens milliardutgifter «under streken.» Det betyr at den kan bruke oljepenger utenom handlingsregelen. To nevnte eksempler er å erstatte milliardene som sank med KNM Helge Ingstad, samt finansiere bygging av det nye regjeringskvartalet. Investeringer til 20 milliarder kroner, brukt utenom handlingsregelen.

Til nå har det vært fy-fy for enhver regjering. Med god grunn.»

Støre: - Første gang

- Statsministeren må gjerne reise en diskusjon om Statens rolle som selvassurandør. Men det å høre at dersom vi er uenig med henne, lar vi Anders Behring Breivik vinne, bør hun trekke tilbake, sier Støre.

- Det er første gang jeg har sett en sånn referanse til et budsjett. Dette kommer opp i en nærmest faglig diskusjon.

- Frykter du en relativisering av 22. juli-angrepet med slike referanser?

- Jeg velger å ikke frykte det. Nettopp derfor jeg ønsker at statsministeren beklager ordbruken, sier Jonas Gahr Støre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!