Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre ber Hauglie innrømme
rettsskandale

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Nav-skandalen bør behandles av kontroll- og konstitusjonskomiteen og utelukker ikke egen stortingsgransking.

RETTSSKANDALE: Nav-skandalen bør behandles av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. I morgen redegjør arbeidsminister Anniken Hauglie (H) om saken i Stortinget. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen / Dagbladet Vis mer

- Gitt sakens alvor og omfang mener vi at den bør behandles av kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget, sier Støre til NTB mandag.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) redegjør for trygdeskandalen i Stortinget tirsdag. Og Støres forventningene er klare:

- Utover en hurtigarbeidende gjennomgang av hvordan mennesker er blitt feilaktig behandlet, bør det vurderes en granskning om nødvendig i regi av Stortinget, for å kartlegge hvordan ulike deler av det norske maktapparatet sviktet på en måte som rammet sårbare mennesker, sier Ap-lederen.

- Skandale

Han sier at han forventer en klar erkjennelse fra arbeidsministeren av at Navs feilaktige regeltolkning er en rettsskandale.

- Vi har et krav om at folk får oppreisning og pengene sine tilbake, uten forsinkelse, sier Støre til NTB.

Sist uke ble det kjent at Nav har feiltolket reglene om å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og/eller pleiepenger til andre EØS-land. Rundt 2.400 saker eller personer har fått tilbakebetalingskrav som kan være feil, og minst 48 personer er dømt for trygdesvindel på feil grunnlag.

Støre beskriver saken som svært alvorlig .

- Tenkt deg det å bli dømt til ubetinget fengsel for noe som ikke var ulovlig. Jeg er også urolig for at det har noe med tilliten til rettssystemet generelt å gjøre. Her er det ofte svake mennesker som er blitt tatt veldig hardt og kan oppleve at folk i andre deler av samfunnet, som sitter bedre i det kan komme seg unna med ting som er brudd på regelverket, sier han.

- Hvilke konsekvenser kan dette få?

- Det skal ikke jeg konkludere med nå. Det første må være at det blir rettet opp overfor de som er rammet. Så må vi stille spørsmål i Stortinget om når regjeringen fikk greie på at dette og hva de gjorde da. Hvor lang tid tok det før det faktisk ble handlet på det.

- Flere har snakker om mistillit. Er det aktuelt for Ap?

- Vi konkluderer ikke med det før statsrådens redegjørelse. Jeg har gitt statsråden anerkjennelse for at hun fra dag én sa at hun ville til Stortinget for å orientere. Da skylder vi henne å høre på den orienteringen.

Ap-lederen sa til Dagbladet i forrige uke at spørsmålet om tidsbruk vil stå sentralt når Hauglie holder sin redegjørelse for Stortinget i morgen.

- Et sentralt spørsmål for Stortinget vil være når og hvordan regjeringen handlet etter at NAV ga beskjed om at fortolkningen av lovverket var feil, sa han.

Vurderer gransking

Støre forventer at Hauglie i Stortinget gir en gjennomgang som forklarer hvordan det kunne skje at «folk er blitt kastet i fengsel og stemplet som trygdesvindlere på feil grunnlag».

- Vi ønsker også å få vite hva som ble gjort da man ble klar over at man her hadde en uklar eller feilaktig lovfortolkning, og når det ble trukket i bremsen og tatt affære, sier Støre.

Det tredje han trekker fram, er et krav om at saken havner i kontrollkomiteen, og at det blir vurdert en egen gransking i regi av Stortinget, noe som i så fall er svært uvanlig.

SV-leder Audun Lysbakken tok til orde for det samme i et intervju med Dagbladet i forrige uke.

- Både det store alvoret og behovet for å granske hvordan departementet har håndtert saken tilsier at granskningen skjer med tett involvering fra Stortinget, enten ved at Stortinget setter ned kommisjonen eller at regjeringen gjør det i tett dialog med opposisjonen, sa Lysbakken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media