Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre beskylder Erna for å ikke ha lært av Listhaug-innlegg:
- Dette holder ikke

For en uke siden var det justisminister Sylvi Listhaug som fikk gjennomgå fra Stortingets talerstol. I dag måtte statsminister Erna Solberg (H) stå skolerett.

PRESSET: Støre beskylder Erna for å ikke ha lært av Listhaug-innlegg. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) avsluttet gårsdagens debatt i Stortinget med å oppfordre opposisjonspartiene til å ettergå sin egen retorikk i diskusjonen om Sylvi Listhaugs facebookinnlegg.

Det har skapt reaksjoner. I den muntlige spørretimen i dag ble statsminister Erna Solberg (H) konfrontert med sine uttalelser av Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han ba Solberg svare helt konkret på om hun mente Listhaugs innlegg kunne nøre opp under farlige holdninger, hat og konspirasjonsteorier.

SISTE ORD: Erna Solberg tok først talerstolen for å oppfordre til en «debatt uten karakteristikker». Statsministeren ba om ordet én gang til for å refse debattnivået hun nettopp hadde vært vitne til. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Hvis vi ikke kan lære av debatten og si at dette var farlig, er det noe vi ikke har lært, argumenterte han fra talerstolen.

Svarte ikke konkret

Det konkrete spørsmålet, svarte ikke statsministeren direkte på. I stedet angrep hun opposisjonen for å tillegge Listhaug meninger hun ikke hadde:

- Det er mange som tenner på debatter knyttet til terror, innvandringsspørsmål, og politiske partier og uenighet. De kan alle fyre opp debatter og diskusjoner om dette, men hvis påstanden fra Aps leder er at det var en bevisst oppnøring fra Listhaug, mener jeg det er feil å tillegge henne den type baktanker, sa statsministeren fra talerstolen.

Hun ville ikke svare konkret på om innlegget til Listhaug var farlig.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Da hun etter spørretimen onsdag fikk samme spørsmål fra pressen, var hun imidlertid tydelig på at hun ikke mener det.

- Nei jeg mener det er å overdrive, men det var sårende, det var feil, og jeg mener vi må passe på hvordan vi diskuterer i disse sammenhengene. Men jeg mener du ikke alltid kan ta ansvar for hvordan mottakere reagerer på alle innlegg som blir skrevet. Gjør vi det, snevrer vi inn hele den politiske debatten, argumenterte statsministeren foran pressekorpset i vandrehallen.

Raser mot Erna

Svarene fra statsministeren fikk Ap-leder Jonas Gahr Støre til å reagere fra Stortingets talerstol onsdag.

- Det vi står igjen med nå er en advarsel fra statsministeren om at vi må ha en anstendig debatt. Dette handler altså om noe annet. Grunnen til at jeg sier det er farlig er at jeg har erfart det den siste uka, og kjenner mange av menneskene som nå har gått og gjemt seg og lukket dørene. Da hadde jeg håpet statsministeren kunne si at det var farlig, ikke bare at det er anstendig og uansvarlig, sa Støre fra talerstolen.

- Jeg må bruke ordene jeg brukte i salen da justisministeren sto her forrige torsdag. Dette holder ikke, sa Støre.

Nedslående

SV-leder Audun Lysbakken er også kritisk.

- Ingen av oss har snakket om Sylvi Listhaugs intensjon. Vi har snakket om ordenes funksjon. Statsministeren klarer altså fortsatt ikke å si at det er farlig å bruke ekstremisters språk. Det er det viktige her, tordnet SV-lederen fra talerstolen.

Han synes det er nedslående at Solberg ikke ser at Listhaugs innlegg er farlig.

- Jeg er for det første bekymret for om hun da vil være tilstrekkelig på vakt, for vi har frotsatt en regjering med et sterkt høyrepopulistisk innslag. For det andre mener jeg det ville være til stor hjelp om vi alle kunne stå sammen om å trekke grensa, og da ville det vært til stor hjelp om Erna Solberg gikk i front for det. Det gjør hun ikke når hun er så uklar som dette, sier Lysbakken til Dagbladet etter spørretimen.

Saken blir oppdatert

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!