PRESSES: Ap-leder Jonas Gahr Støre blir nå anklaget for å ha refset de ansattes tillitsvalgte, Ingunn Yssen. Hun skal ha blitt sykmeldt som følge av samtalen, noe Ap-lederen internt har benektet. Men klubben har gått til sekretariatsleder Snorre Wickstrøm og personalsjef Ann-Cathrin Becken og klaget på behandlingen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PRESSES: Ap-leder Jonas Gahr Støre blir nå anklaget for å ha refset de ansattes tillitsvalgte, Ingunn Yssen. Hun skal ha blitt sykmeldt som følge av samtalen, noe Ap-lederen internt har benektet. Men klubben har gått til sekretariatsleder Snorre Wickstrøm og personalsjef Ann-Cathrin Becken og klaget på behandlingen. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Bråket i Ap

Støre ble flere ganger advart om «et giftig miljø» i Ap

Det har over tid utviklet seg en konflikt mellom politikere og rådgivere i Aps stortingsgruppe. Konflikten har eskalert, og gir seg bisarre utslag. En kilde sammenligner tilstanden med en episode av Paradise Hotel.

(Dagbladet): Tirsdag skrev Dagens Næringsliv at Ingunn Yssen er sykmeldt etter å ha blitt refset av partileder Jonas Gahr Støre.

FIKK APPLAUS: Ruth Grung fra Hordaland sa på partiets gruppemøte i går ettermiddag at det nå må bli slutt på bråk og uro. Hun ga støtte til Ap-leder Jonas Gahr Støre og fikk applaus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FIKK APPLAUS: Ruth Grung fra Hordaland sa på partiets gruppemøte i går ettermiddag at det nå må bli slutt på bråk og uro. Hun ga støtte til Ap-leder Jonas Gahr Støre og fikk applaus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Yssen som er tillitsvalgt for de ansatte i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, skal ifølge DN og VG ha fått kjeft fra Støre etter en uttalelse i media om Trond Giskes deltakelse på Arbeiderpartiets sommerfest.

Kilder sier til de to mediene at Yssen opplevde møtet med Støre som ubehagelig, og at hun deretter oppsøkte bedriftslegen på Stortinget som sykmeldte henne. Klubben skal også ha reagert overfor Støre for måten Yssen ble behandlet på. Etter det Dagbladet erfarer, tok representanter for klubben opp Støres angivelige reprimande med sekretariatseder Snorre Wickstrøm og personalsjef Ann-Cathrin Becken. Det skal ha vært to klubbmøter om refsesaken.

Jonas Gahr Støre skal internt ha nektet for å ha refset Yssen. Han sier til Dagbladet at tillitsvalgte har en selvsagt rett til å uttale seg, men vil for øvrig ikke kommentere innholdet i samtalen mellom han og klubblederen. Yssen har ikke ønsket å kommentere saken overfor Dagbladet.

Jonas advart flere ganger

Etter det Dagbladet blir fortalt, skal Jonas Gahr Støre ha blitt advart en rekke ganger om uroen og konfliktene i egne rekker.

I januar gikk 15 av 18 fylkesledere i Ap sammen om et opprop mot det ukultur og lekkasjer i deler av partiet. Partikultur var også et tema på det ekstraordinære landsstyremøtet i vinter.

Støre tok også opp temaet selv i sin tale:

- Lekkasjer tjener ingen annen hensikt enn å skape usikkerhet og splittelse. Solospill og egne agendaer svekker oss. Jeg håper og tror jeg har dere med meg når jeg sier at dette landsstyremøtet markerer at det er tid for å slutte rekkene, sa Støre.

Men formaningen var åpenbart ikke tilstrekkelig til å skape ro i rekkene.

- Paradise Hotel-stemning

Partilederen skal ha fått beskjed om at konfliktene ikke ville forsvinne av seg selv.

Støre skal på sentralstyremøter ha blitt oppfordret å «ta grep» og adressere konfliktnivået internt.

Fylkestopper raser mot illojal partikultur: - Rydd opp, rensk ut

- Jonas har ønsket å heve seg over konflikten og gå videre. Men det har egentlig bare vært et spørsmål om tid før han ble dratt inn i dette giftige miljøet, sier en sentral partikilde.

- Det er helt Paradise Hotel-stemning blant enkelte i partiet, med drama, konflikter og intriger. Jonas er blitt advart mange ganger. Noen folk er forbannet, noen er redde, de fleste er bare fryktelig lei, sier en annen partikilde.

Konflikt over lang tid

Dagbladet vet at det over lang tid har vært misstemning og konflikter internt i Arbeiderpartiet på Stortinget.

To grupperinger står mot hverandre, med en gruppe ansatte i rådgiverkorpset og noen stortingsrepresentanter mot resten. De fleste representantene og rådgiverne holder seg lengst mulig unna intrigene, og prøver å konsentrere seg om arbeidet i stortingsfraksjonene.

Konflikten ble først tydelig for offentligheten i fjor høst da Trond Giske ble utnevnt til finanspolitisk talsperson istedenfor Marianne Marthinsen, og tilspisset seg da varslersakene mot Giske ble kjent og behandlet i partiet.

Giske-saken er fortsatt konfliktskapende, selv om partiets organer ferdigbehandlet varslene og reaksjonene mot han i vinter. Kilder sier til Dagbladet at enkelte ikke «ikke tør å bli sett» sammen med Trond Giske.

At Giske deltok i NRKs Debatten om kirkepolitikk tidligere i vår og blant annet er Aps mediepolitisk talsmann, falt noen tungt for brystet. En del i partiet mener Giske burde holdt en lavere profil.

På den annen side har Ap-leder Jonas Gahr Støre slått fast at Giske er stortingsrepresentant fra Trøndelag som har en jobb å gjøre på Stortinget, og at saken mot han er ferdigbehandlet.

- Forstår ikke rollen sin

En kilde med innsikt i det giftige Ap-miljøet sier:

- Det virker som noen tror at Giske skulle forsvinne, og at det nå går opp for dem at det ikke skjer. Giske er innvalgt av folk i Trøndelag. Hvis man blir allergisk mot en politiker, er det ikke arbeidsgivers ansvar å endre på det. Da må man kanskje jobbe et annet sted.

- Det er en stor utfordring at mange av de ansatte ikke forstår rollen sin. De har begynt å se på seg selv som jevnbyrdige med stortingsrepresentantene, noe som gir seg mange rare uttrykk, sier kilden, som ikke tror konflikten vil legge seg.

Amundsen gikk

Tidligere sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen ble av mange tilskrevet mye av ansvaret for konfliktnivået i Ap. På et sentralstyremøte kom flere av medlemmene med sterk kritikk. Bakgrunnen var angivelig konfliktskapende og dårlig ledelse av sekretariatet, at sensitive dokumenter han har hatt ansvaret for, lekket til mediene, at han ikke klarte å skape ro blant de ansatte i gruppa.

Som Dagbladet skrev i vinter, var det en langvarig konflikt mellom Amundsen og partisekretær Kjersti Stenseng. Da Amundsen sa opp i begynnelsen av januar, skrev han i en redegjørelse blant annet:

«Mitt bidrag er at jeg slutter som leder for partiets sekretariat på Stortinget. Jeg gjør det for å løse opp i en fastlåst situasjon mellom partisekretæren og meg.

Analysen er enkel: Det er ikke mulig å se for seg at vi kommer ordentlig videre hvis partisekretæren og jeg ikke kan være på de samme møtene», skrev Amundsen videre.

Da Amundsen forsvant i januar, sier Dagbladets kilder at Jonas Gahr Støre håpet konflikten mellom de folkevalgte og enkelte rådgivere skulle dempes av seg selv. Det har ikke skjedd. Støre er på reise med utenrikskomiteen og har ikke hatt mulighet til å kommentere denne saken.