- Støre, Bondevik og Nobels fredssenter bør trekke seg fra menneskerettskonferanse

To talere på dagens storstilte menneskerettighets-konferanse i Oslo har vært involvert i militærkupp, hevder rapport.

- BØR TREKKE STØTTEN TIL KONFERANSEN: Utenriksdepartementet ved statsråd Jonas Gahr Støre støtter konferansen, og bør ifølge Prior-forsker Wenche Hauge trekke støtten, dersom han "mener alvor med sin støtte til demokrati og menneskerettigheter".  Foto: Keith Hamett / Dagbladet
- BØR TREKKE STØTTEN TIL KONFERANSEN: Utenriksdepartementet ved statsråd Jonas Gahr Støre støtter konferansen, og bør ifølge Prior-forsker Wenche Hauge trekke støtten, dersom han "mener alvor med sin støtte til demokrati og menneskerettigheter". Foto: Keith Hamett / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| STAVANGER (Dagbladet): -Vi må ta spørsmål om støtte til menneskerettigheter og demokrati på alvor, sier Wenche Hauge ved Institutt for fredsforskning (PRIO) til Dagbladet.

- Ved å inkludere personer som har vært delaktige i militærkupp, svekkes Oslo Freedom Forum's troverdighet. På bakgrunn av dette ville jeg ikke ha støttet arrangementet, sier fredsforskeren.

Fredens stemmer i Oslo Lech Walesa, Ingrid Betancourt, Garry Kasparov er blant de verdenskjente menneskerettighets-forkjemperne som skal tale under storkonferansen Oslo Freedom Forum, som begynner i dag.

De rundt 30 talerne presenteres som "Voices of Freedom" og "Heroes of Human Rights". Store deler av det offisielle Menneskerettighets-Norge, som utenriksdepartementet, Nobels fredssenter, Oslosenteret for fred og menneskerettigheter (ledet av Kjell Magne Bondevik), og Amnesty International, er støttespillere. Oslo kommune finansierer konferansen med 1,6 millioner kroner.

Men i en rapport Dagbladet har fått tilgang til, hevder den venstreorienterte tankesmien Manifest Analyse at tre av konferansens latinamerikanske talere har vært involvert i eller aktivt støttet opp om militærkupp.

Forsker: -Delaktige i militærkupp Manifest skriver at både opposisjonspolitikeren Leopoldo López og TV-direktøren Marcel Granier var
«markante tilhengere» av militærkuppet mot den folkevalgte presidenten Hugo Chavez i april 2002, et kuppforsøk som ble fordømt av det internasjonale samfunn. Arrangøren, Human Rights Foundation, avviser på det sterkeste at noen av dem var involvert i kuppet.

Dagbladet har framlagt hovedpunktene i Manifests rapport for Prio-forsker og Latin-Amerika-kjenner Wenche Hauge:

- For meg er det klart at både López og Granier var involvert i kuppet, sier Hauge.

STØTTER KONFERANSEN: Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, ledet av Kjell Magne Bondevik, er offisiell støttespiller til Oslo Freedom Forum, som nå anklages for å føre fredstalere involvert i militærkupp. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
STØTTER KONFERANSEN: Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, ledet av Kjell Magne Bondevik, er offisiell støttespiller til Oslo Freedom Forum, som nå anklages for å føre fredstalere involvert i militærkupp. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer

- Å invitere slike personer til en slik konferanse, og å gi dem titler som "Voices of Freedom" og "Heroes of Human Rights" syns jeg er ille. Hva slags signal gir dette overfor det latinamerikanske samfunn, om hvordan Vesten tenker om demokrati og menneskerettigheter? Signalet blir jo at enkelte militærkupp kan støttes, andre ikke. Den etiske og konsekvente tankegangen er fullstendig fraværende. Dette er svært alvorlig og svekker arrangementets troverdighet, sier fredsforskeren.

- Bør tunge aktører som utenriksminister Gahr Støhre, Kjell Magne Bondevik, Nobels fredssenter og Amnesty International støtte arrangementet?


- Nei, personlig mener jeg de som mener alvor med sin støtte til demokrati og menneskerettigheter, bør trekke støtten til et slikt arrangement, sier fredsforskeren.

Har lagt ut video Manifest Analyse har redigert og lagt ut en video på nettet. Klipp fra nasjonale, private og den irske TV-dokumentaren "The Revolution will not be Televised" er ment å klistre López og Granier til militærkuppet i 2002. López var som ordfører angivelig med å arrestere justisministeren.

«Da vi kom dit, fikk vi opp døren med hjelp fra låsesmed», sier López i et TV-intervju.

Han skal også ha vært i TV-studio like etter kuppet, mens en militæroffiser forteller om kupp-planene.

Granier støttet, ifølge Manifest, kuppet ved å stille sin TV-stasjon til disposisjon for generalene, og vises angivelig under feiringen i presidentpalasset etter at den folkevalgte presidenten og flere av landets ledere er arrestert.

TV-bildene viser også en nyhetssjef i Graniers TV-selskap, som forteller at han sluttet i protest fordi TV-kanalen skal ha krevd full sensur av ytringer til fordel for Chavez.

HELT  ELLER KUPP-INVOLVERT? Ifølge arrangøren Oslo Freedom Forum er Leopoldo López en menneskerettighets-helt. Prio-forsker Wenche Hauge mener det ikke er tvil om at han også var involvert i militærkuppet i Venezuela i 2002. Foto: AP Photo/Ariana Cubillos/Scanpix
HELT ELLER KUPP-INVOLVERT? Ifølge arrangøren Oslo Freedom Forum er Leopoldo López en menneskerettighets-helt. Prio-forsker Wenche Hauge mener det ikke er tvil om at han også var involvert i militærkuppet i Venezuela i 2002. Foto: AP Photo/Ariana Cubillos/Scanpix Vis mer

Thor Halvorssen, leder av Human Rights Foundation, hevder alle påstandene om talerne er usanne, og raser over at Dagbladet i det hele tatt velger å trykke dem (se egen sak).

- Filmklippene er både fra nasjonal TV og fra et uavhengig irsk TV-team, som lagde en dokumentar om kuppet. Jeg ser ingen grunn til å betvile framstillingen av López´ og Graniers rolle i kuppet, sier seniorforsker Wenche Hauge.

- Støtter kuppet En tredje taler på Oslo Freedom Forum, Armando Valladares, har ikke vært delaktig i kupp, men har det siste året uttrykt støtte til fjorårets militærkupp i Honduras, ifølge Manifests rapport. Kuppet ble fordømt av både president Obama og Vesten.

- Jeg kjenner ikke så godt til Valladares, men det er ille hvis han støtter militærkuppet i Honduras, sier Hauge i Prio.

Manifest viser til at Honduras etter kuppet er blitt det farligste landet i verden å arbeide i som journalist. Bare de siste ukene, skal sju reportere ha blitt drept.

HELT ELLER KUPP-INVOLVERT? Arrangøren av fredskonferansen som begynner i Oslo i dag avviser alle påstander om at TV-direktør Marcel Granier var involvert i kuppet i Venezuela i 2002 - og vektlegger kun at han og hans TV-stasjon er blitt forfulgt av Chavez-regimet.  Foto: EPA/Sebastião Moreira/Scanpix
HELT ELLER KUPP-INVOLVERT? Arrangøren av fredskonferansen som begynner i Oslo i dag avviser alle påstander om at TV-direktør Marcel Granier var involvert i kuppet i Venezuela i 2002 - og vektlegger kun at han og hans TV-stasjon er blitt forfulgt av Chavez-regimet. Foto: EPA/Sebastião Moreira/Scanpix Vis mer

- Misbruk av virkelige helter - Vi tror verken Kjell Magne Bondevik, Jonas Gahr Støre, Geir Lundestad eller Amnestys medlemmer ønsker å assosiere seg med aktører som har vært involvert i eller aktivt støtter militærkupp, sier Magnus E. Marsdal, utreder i Manifest Analyse.

- Å la en gjeng tilhengere av militærkupp tale under samme freds-paraply som en nobelprisvinner som Lech Walesa, er å misbruke virkelige frihetshelters integritet. Det er å misbruke frihetsbegrepet. Og det er å misbruke nobelprisbyen Oslos renomme. Kupptilhengerne gis en tung symbolsk og politisk støtte når de assosieres med aktører som Nobels fredssenter og Amnesty International. Bondevik kan umulig være klar over hvem han samarbeider med her. Og jeg tviler sterkt på at Amnestys medlemmer er interessert i å være med på dette, sier Marsdal til Dagbladet.

- Det er alvorlig at personer som har vært involvert i militærkupp blir plassert sammen med respektable menneskerettighetsforkjempere som f. eks. Sima Samar fra Afghanistan, som var nominert til Nobels fredspris i fjor, sier Wenche Hauge i Prio.

- Dette er å kompromittere seriøse menneskerettighetsforkjempere, mener fredsforskeren.

Oslo Freedom Forum

• Menneskerettighets-konferansen Oslo Freedom Forum arrangeres i Oslo fra i dag, mandag 26. april til torsdag 29. april. På konferansen skal mennesker som betegnes som "Human Rights Heroes" og "Voices of Freedom" dele sine førstehåndskunnskaper om kampen for menneskerettigheter og fred.

• Blant talerne er en rekke verdenskjente menneskerettighets- og fredsforkjempere, som: Lech Walesa, Ingrid Betancort, Hernando de Soto, Garry Kasparov og Sima Samar.

• Arrangør er Human Rights Foundation, grunnlagt og ledet av norsk-venezuelaneren Thor Halvorssen.

• Foruten utenriksdepartementet og Oslo kommune, er sentrale aktører nasjonalt og internasjonalt innen fred- og menneskerettigheter offisielle støttespillere, deriblant:

• Oslosenteret for fred og menneskerettigheter (ledet av Kjell Magne Bondevik), Nobels fredssenter (Geir Lundestad som styreleder), Amnesty International, Den norske Helsingforskomité og Stiftelsen Fritt Ord.

• Også den norske, liberale tankesmien Civita, ledet av tidligere Høyre-politiker Kristin Clemet, er offisiell støttespillere.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer