TOK MED TELEFON: Jonas Gahr Støre tok med jobbtelefonen til Russland da han var utenriksminister. Det brøt mot Utenriksdepartementets egne regler. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TOK MED TELEFON: Jonas Gahr Støre tok med jobbtelefonen til Russland da han var utenriksminister. Det brøt mot Utenriksdepartementets egne regler. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Støre brøt sikkerhetsregler som utenriksminister. Tok med mobil til Russland

Flere nye opplysninger om statssekretærer og statsråders mobilbruk i utlandet.

Ap-leder og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre, som har kritisert Per Sandbergs mobilbruk i utlandet og regjeringens håndtering kraftig, tok selv med jobbtelefon til Russland i 2011, da han var utenriksminister. Det skriver Dagens Næringsliv.

Det brøt med interne regler, opplyser Utenriksdepartementet.

- I forbindelse med at det ble vanligere at våre ansatte fikk tjenestetelefoner, laget departementet skriftlige retningslinjer for bruken av slike telefoner i 2010. Retningslinjene sier blant annet at tjenestetelefoner normalt ikke skal medbringes på tjenestereise til land med forhøyet etterretningstrussel, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen.

Støre forklarer følgende:

SNAKKER UT: Per Sandberg (58) reiste til Iran på det han selv har kalt en «privat og spontan ferietur». Ferieturen har vist seg å få konsekvenser for hans stilling som fiskeriminister. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det var en helt annen type oppmerksomhet om bruk av mobiltelefon på den tiden enn i dag. Etter at retningslinjene kom i 2010, var det heller ingen rutiner om å samle inn mobiltelefoner, men vekt på å vise forsiktighet. Men jeg burde selvfølgelig fulgt retningslinjene, sier Støre.

Nye opplysninger om regjeringen

I et nytt brev til Stortinget opplyser samtidig justisminister Tor Mikkel Wara om hvordan flere statsråder og statssekretærer har hatt med seg mobilene til risikoland.

Det supplerende brevet utdyper i detalj hvordan flere av de regjeringsansatte har brukt telefonene sine. Fra før av er det kjent at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og to statssekretærer ikke fulgte reglene da de tok med seg tjenestetelefoner til såkalte høyrisikoland.

IKKE BARE SANDBERG: Historiker Hans Olav Lahlum tar oss med på en reise gjennom de siste 73 år med politiske skandaler, der norske statsråder er involvert. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

I det nye brevet utdyper Wara blant annet hva som skjedde under en veiåpning ved Russland-grensen. På dette tidspunktet hadde Solvik-Olsen og en statssekretær satt telefonene i flymodus for å hindre eventuelle forsøk på spionasje:

DETTE ER SAKEN: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, forklarer hvorfor Sandberg-saken er er en unik sak for Solberg-regjeringen. Han mener det er mange ubesvarte spørsmål som må stilles når Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes møter pressen senere i dag. Reporter/video: Emilie Rydning Vis mer

«Ved nærmere gjennomgang av telefonregningene går det fram at det er registrert én SMS som er sendt fra statsrådens telefon over russisk mobilnett, samt at det er foretatt én telefonsamtale av kort varighet (ett minutt). Statsråd Ketil Solvik-Olsen opplyser at telefonen var i flymodus på russisk side av grensen og mener at aktiviteten i russisk nett må skyldes at mobilen har slått over på russisk nett da reisefølget nærmet seg den russiske grensen, men fortsatt var på norsk side.»

Hongkong og Thailand

For øvrig informerer Wara om at tidligere politisk rådgiver Hans Christian Kaurin Hansson ved Statsministerens kontor var på en tredagers feriereise til Hongkong i juli 2015.

- Etter egen vurdering benyttet han tjenestetelefon på reisen. Telefonen var i hans varetekt under hele reisen. Da han kom tilbake til kontoret, ble telefonen destruert, skriver Wara.

I det nye opplyses det også at tidligere politisk rådgiver for innvandrings- og integreringsministeren, Espen Teigen, tok med tjenestetelefonen på en privat reise til Thailand julen 2016.

«Denne ble benyttet ved mellomlandinger i Moskva 20.12.2016 og 06.01.2017. Det var i forkant av reisen ikke gjennomført spesielle tiltak.»