Store deler av Oslo mørklagt

40 000 mistet strømmen da transformatorstasjon brant.

UTRYKNING: Alle nødsetatene rykket ut til trafostasjonen på Sogn nord i Oslo, til brannen hvis følger kunne merkes over store deler av østlandsområdet. Foto: SVEIN GUSTAV WILHELMSEN
UTRYKNING: Alle nødsetatene rykket ut til trafostasjonen på Sogn nord i Oslo, til brannen hvis følger kunne merkes over store deler av østlandsområdet. Foto: SVEIN GUSTAV WILHELMSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): 40 000 husstander i Oslo ble mørklagt i natt på grunn av en brann i en tranformatorstasjon nord i byen. Strømbruddet kunne merkes over store deler av østlandsområdet.

Telefonstorm
- Vi fikk melding om at trafoen i Nordbergveien sto i brann klokka 00.01 - og mange har ringt til oss og meldt fra om strømbrudd, forteller vaktkommandør Hans Morten Hansen ved Oslo brann- og redningsetat til Dagbladet.

Strømmen gikk i alle bygninger i en stor omkrets rundt trafostasjonen. Sågar summingen i T-banelinja stoppet opp, forteller vitner til Dagbladet.

Vitnene beretter om flere smell fra stasjonen rundt midnatt. Det skal ha brent i en av mastene og på bakken under.

Ifølge Dagbladets opplysninger ble også mobildekningen rammet under strømbruddet.

Innføringsstasjon slått ut
Det er Hafslund Nett som drifter trafostasjonen, og som dermed har ansvaret for strømleveransen til dem som ble rammet av nattas hendelse.

- Til sammen 40 000 husstander nord i Oslo mistet strømmen da det oppsto en feil i innføringsstasjonen på Sogn, forklarer Arild Haugen, operativ leder for Hafslund Nett, til Dagbladet.

Innføringsstasjonen videreformidler strømmen til fire understasjoner - og alle disse ble dermed satt ut av spill som følge av brannen. Det rammet beboere på Korsvoll, Lillo, Kjelsås og Kringsjå - et område på flere kilometer i omkrets.

- Feilen forplantet seg også videre oppover i nettet, slik at husstander over store deler av østlandsområdet opplevde et blink på ca. ett sekund, opplyser Haugen.

Det stemmer overens med Dagbladets opplysninger om at strømmen forsvant et kort øyeblikk i husstander på Furuset, flere kilometer unna stasjonen.

Omkobling
Ifølge Haugen kom den første feilmeldingen klokka 23.57.

- Men mellom 00.11 og 00.16 hadde alle strømmen tilbake, sier Haflund Netts operative leder, som forteller at nettet nå er koblet utenfor de rammede stasjonene for å sikre jevn strømleveranse til kundene mens skadene blir utbedret.

Brannvesenet rykket ut til stedet med fem biler.

- Det var ikke fare for at brannen skulle spre seg, sier vaktkommandør Hansen.

- Meldingen til oss kom inn klokka 00.05. Vi rykket ut til stedet sammen med brannvesenet, opplyser operasjonsleder Britt Børve ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Også ambulansetjenesten ble kalt ut til brannen - men ingen er meldt skadd etter hendelsen.