Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Store demonstrasjoner mot politiets maktbruk i USA

Titusener av mennesker tok til gatene.

DEMO: Store folkemengder samlet seg til protestmarsjen «National March Against Police Violence» i New York og Washington D.C. i dag.  Her fra New York. Foto: Kena Betancur/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
DEMO: Store folkemengder samlet seg til protestmarsjen «National March Against Police Violence» i New York og Washington D.C. i dag. Her fra New York. Foto: Kena Betancur/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Titusener av mennesker tok til gatene i Washington og New York lørdag med krav om rettferdighet for svarte, ubevæpnede menn som har blitt drept av hvite politifolk.

I hovedstaden Washington samlet demonstrantene seg utenfor Freedom Plaza, noen kvartaler fra Det hvite hus. Derfra beveget de seg mot kongressbygningen mens de ropte «Ingen rettferdighet, ingen fred» og «Jeg kan ikke puste» - de siste ordene til Eric Garner som ble kvalt av en politimann i Staten Island i New York.

Mange av demonstrantene bar også T-skjorter med påtrykket «Svartes liv betyr noe», ifølge The New York Times.

- Jeg demonstrerer for alles sønner og døtre, sa Esaw Garner, enken etter Eric Garner, som talte til demonstrantene foran Kongressen i Washington.

Familiene deltok Blant deltakerne i hovedstaden var også familiene til Tamir Rice, Akai Gurley, Trayvon Martin og Michael Brown. 12 år gamle Rice ble skutt i Cleveland forrige måned, Gurley ble drept av politiet i New York, Martin av en nabovakt i Florida og Brown av en politimann i Ferguson.

Også i New York var det mange som deltok, til tross for at temperaturene hadde krøpet ned mot null.

Cole Fox, en 24 år gammel bartender, demonstrerte sammen med sin mor.

- Det er nødvendig med store endringer. Det er bare snakk om dager før den neste, svart eller hvit, blir drept, sa han.

Det at myndighetene har valgt å ikke reise sak mot politiet i sakene fra New York og Ferguson, har satt sinnene i kok i USA, spesielt i den svarte delen av befolkningen.

Arrangørene hadde på forhånd varslet at demonstrasjonene kunne bli blant de største på lang tid. Bare i New York var det ventet 44. 000 mennesker.

Krav om lovendring Demonstrasjonen i Washington var organisert av pastor Al Sharpton, lederen for National Action Alliance.

- Dere trodde det ville holdes hemmelig. Dere trodde dere kunne feie det under teppet. Men vi kommer til å holde oppe oppmerksomheten rundt drapet på Michael Brown, Eric Garner, Tamir Rice og alle de andre ofrene, sa Sharpton i sin appell.

Han mener at loven må endres slik at føderale myndigheter overtar etterforskningen av saker der politiet er innblandet. Når sakene etterforskes av lokale påtalemyndigheter, resulterer det ofte i en interessekonflikt fordi de allerede har nær kontakt med politiet på stedet, framholder han.
(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook