Støre: Dramatisk at fredsplanen ikke følges

At Syria ikke ser ut til å gjennomføre Kofi Annans fredsplan, gjør en dramatisk situasjon enda mer dramatisk, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

FORVERRER: - En dramatisk situasjon er blitt enda mer dramatisk, er utenriksminister Jonas Gahr Støres kommentar til Syrias brudd på Kofi Annans fredaplan. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
FORVERRER: - En dramatisk situasjon er blitt enda mer dramatisk, er utenriksminister Jonas Gahr Støres kommentar til Syrias brudd på Kofi Annans fredaplan. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var ingen grunn til å være overdrevet optimistisk om Annans fredsplan. Men det var i alle fall det vi måtte knytte håp til, sier Støre til NTB.

Tirsdag skulle fredsplanen som FN og Den arabiske liga stilte seg bak, begynne å virke. Men fra bakken meldes det om nye granatangrep og kamper.

- Dramatisk
- Uten at jeg vil avskrive verken planen eller engasjementet for den, så er det som nå skjer dramatisk, først og fremst for sivilbefolkning som rammes, sier Støre.

Han sier det nå er stor usikkerhet om veien videre.

Han kaller Annan en erfaren diplomat som ikke hadde noen illusjoner om at oppgaven med å skape fred i Syria ville bli enkel.

- Han vil ikke gi opp med dette, mener Støre, som håper at Kina og Russland, Syrias støttespillere, vil engasjere seg mer.

Støre bekymrer seg for at konflikten blir dypere og for flyktningstrømmene til nabolandene Jordan, Libanon og Tyrkia. Mandag ble det skutt over grensen til Tyrkia.

NATO
- Om dette var et engangstilfelle og om det varsler noe nytt mønster, det er vanskelig å konkludere om, sier Støre, men han mener det ikke er i Syrias interesse å forfølge en konflikt inn i Tyrkia.

På spørsmål om han ser for seg at NATO kan bli trukket inn, i og med at Tyrkia er medlem av alliansen, svarer Støre:

- Ikke umiddelbart. Men vi opplever fra norsk side en solidaritet med Tyrkia, og vil særlig fokusere på å avhjelpe flyktningsituasjonen.

Påskudd for intensivering

Den britiske utenriksministeren William Hague mener syrerne bare har brukt fredsplanen og fristen som gikk ut tirsdag, som påskudd for å intensivere den militære innsatsen i et forsøk på å knuse den syriske opposisjonen.

- De har hensynsløst utsatt hele lokalsamfunn for en umenneskelig angrepskampanje, tvungen fordrivelse og henrettelser, sa Hague.

(NTB)