Store ego og dårlig kjemi

Jens P. Heyerdahl og Gerhard Heiberg, to imperiebyggere som knapt tåler trynet på hverandre etter flere konfrontasjoner på åttitallet, kan igjen bli hovedpersoner i en ny kamp om makt og milliarder i Finans-Norge. Store ego, sterk maktlyst, dårlig personkjemi, gamle feider og vaklende vennskap gir mye av forklaringen på de frontene som nå etableres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Annonse

Den plutselige og dramatiske fjerningen av den stillferdige analytiker Finn Hvistendahl som toppsjef i Norges største finanskonsern, DnB, sist ondag, kan bli starten på et nytt sjøslag i den labile norske finans-næringen.

Det nådeløse sjefsskiftet, så å si direktesendt i Dagsrevyen, varsler at DnB skal bli langt mer aggressive i omformingen av norsk og nordisk finans. Den gamle imperiebygger Gerhard Heiberg har igjen inntatt arenaen med åpenbare ambisjoner. Det gjør ikke omveltninger mindre sannsynlige.

Heiberg og hans nye håndplukkede DnB-sjef, Svein Aaser, vil bli fulgt med årvåken mistenksomhet fra den mektige Orkla-sjefen, Jens P. Heyerdahl. Han er nærmest direkte fiendtlig til det meste av det Heiberg foretar seg.

På Heyerdahls side er fronten stort sett slik den var før slaget om Christiania: Heyerdahls fremste allierte er fortsatt RGI-systemet og Kjell Inge Røkke.

Omgrupperinger

Det er på Storebrand-sjef Åge Korsvolds side omgrupperingene finner sted, og han antas nå å bli beilet til av Heiberg og Aaser. Fra før har Korsvold skaffet seg nye og vennligsinnede eiere og allierte, først og fremst Rimi-sjef Stein Erik Hagen.

Alle disse fire har mye til felles. Ja, etter manges mening er de så like at de normalt umulig vil kunne samarbeide om noe annet enn dette ene: Å vingestekke Jens P. Heyerdahls makt og innflytelse i norsk næringsliv og finans.

De har alle nok av gode motiver, ikke minst personlige:

Motsetningene mellom Heiberg og den da 40-årige ukjente Orkla-lederen Heyerdahl slo ut i lys lue sommeren 1983. Da bidro Heyerdahl avgjørende til å stoppe fusjonen mellom daværende Norcem, ledet av Gerhard Heiberg, og Borregaard. Heiberg skulle bli den fusjonerte industrigigantens nye generaldirektør, men endte i stedet som medlem av bedriftsforsamlingen.

En del år seinere ble det i stedet Orkla og Borregaard som fusjonerte.

Motsetninger

- Både Heyerdahl og Heiberg har et voldsomt markeringsbehov, men er veldig forskjellige. Gerhard Heiberg tar det meste på magefølelsen og er ikke flink til å forberede seg. Derfor har han fått seg mange smeller. Heyerdahl er i så måte hans rake motsetning, grundig, tålmodig og omstendelig, sier en kilde i finansnæringen.
- Heyerdahl ser nok på Heiberg som en busybody. Han misliker stilen hans. Heyerdahl har mest sans for folk som arbeider langsiktig og systematisk, sier en som kjenner ham godt, og minner om at Heyerdahl både talte og stemte imot Heiberg da Heiberg ble valgt til ny styreleder i DnB for et par år siden:

Stemte imot

- Heyerdahl har en meget sterk hukommelse.

Med Svein Aaser i sjefsstolen får DnB en av landets mest erfarne næringslivsledere. Den 51 år gamle «medisin»-mannen fra Nycomed Amersham, har i tillegg opplevd både seire og nederlag fra store fusjonsprosesser. Aaser trives i konserner som vokser og søker allianser.

Hans forsøk på å slå sammen Nycomed med det amerikanske legemiddelselskapet Ivax strandet etter kraftig motstand fra både Jens P. Heyerdahl og Åge Korsvold. Det gikk hardt inn på Aaser, som fikk merke hvor makta i det norske næringslivet lå.

Samarbeid?

Men i motsetning til Heyerdahl er Aaser en mann som raskere legger historien bak seg. Nederlag er bittert, javel, men framtida åpner for nye muligheter.

Det er derfor ikke gitt at kløften mellom Aaser og Heyerdahl er uoverstigelig, selv ikke etter at Heyerdahl tok ordet i DnB onsdag og talte og stemte imot at Aaser skulle bli ny topp-sjef. Heyerdahl er ikke overbevist om at Aaser kan nok om bank og finans. Det behøver ikke å utelukke en situasjon hvor Aaser ser gevinsten i et samarbeid med Orkla-sjefen. Ser han åpenbare fordeler, vil han velge nettopp samarbeid.

Foreløpig er det likevel mest å hente hos Korsvold, Heiberg og Hagen.

Storebrand-sjef Åge Korsvolds kompliserte vennskaps-forhold til Jens P. Heyerdahl er etter hvert vel kjent. Heyerdahls tidligere analytiker og rådgiver har ufortrødent arbeidet seg videre ut av Heyerdahls skygge, for å etablere sin egen maktbase.

Men Korsvold gjorde en kardinalbrøler da han ikke informerte Heyerdahl om fusjons-planene mellom Storebrand og Kreditkassen før de lakk ut i pressen.

- Man skal helst ikke komme i veien for Heyerdahls egne planer. Men han tåler enda dårligere å bli holdt utenfor, sier en kilde.

Korsvolds kanskje viktigste allierte blant de nye eierne han har skaffet seg og Storebrand, er Rimi-sjefen Stein Erik Hagen. Som en av landets to dagligvarekonger har Rimi-Hagen et sterkt personlig ønske om å utfordre den største av alle vareleverandørene til hans forretninger, Orkla-konsernet og Jens P. Heyerdahl.

Alt ligger til rette for nye kraftige rystelser i norsk finansliv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer